Blog

Lásson tisztán! – 10+1 tanács a szem egészségének megóvása érdekében

A szemünk a legféltettebb, legösszetettebb és legérzékenyebb érzékszervünk. Épségének és egészségének megőrzése elengedhetetlen ahhoz, hogy teljes életet élhessünk – a tanulásnak, a munkavégzésnek vagy például az autóvezetésnek is alapvető feltétele az éles látás. A szemünk védelme tehát mindannyiunk számára kardinális kérdés, ennek érdekében pedig néhány dologra érdemes kiemelt figyelmet fordítanunk!

A csontritkulás megelőzése – Cselekedjen most, hogy később könnyebb legyen!

Az emberi szervezet vázát alkotó rendszer folyamatos átalakuláson megy keresztül – épül, bomlik, a teljes állomány körülbelül 10 százaléka évente kicserélődik. A csontképzés-csontbontás folyamata egy idő után azonban kibillen egyensúlyi állapotából, és elmozdul a csontvesztés irányába. A szilárdságot és keménységét biztosító ásványi anyagok mennyiségének csökkenésével kialakul az oszteoporózis, vagyis a csontritkulás. Ezt a folyamatot azonban nem kell – és nem is szabad – ölbe tett kézzel végignézni.

Stresszkezelés – Miért fontos? Hogyan csináljuk?

A stresszhelyzetek körüllengik az életünket: idegeskedünk az egyre halmozódó feladatok láttán, feszültek vagyunk a megoldatlan családi problémák miatt, és pillanatok alatt felbosszantjuk magunkat a reggeli dugóban araszolva. Mindez csupán néhány mindennapos élethelyzet, amikor akaratunk ellenére eluralkodnak rajtunk a negatív érzelmeink. Saját egészségünk megóvása érdekében azonban meg kell tanulnunk kontrollálni ezeket a folyamatokat.

Bölcsi-, ovi- és iskolakezdés – Mit tegyek, ha folyton beteg a gyerek?

1-2 hét önfeledt szórakozás a többi gyerkőccel, majd 1-2 hét bánatos lábadozás otthon. Szülőként az év egyik legbizonytalanabb időszaka, amikor egy hosszas szünet után visszatérnek az apróságok a bölcsis, ovis vagy iskolás közösségbe. Nem véletlen, hogy szeptember környékére az anyukák és apukák többsége betervez néhány szabadnapot. De miért kell ennek így történnie? Normális egyáltalán, hogy a gyermekünk életének első éveiben ez évről évre megismétlődik?

A leggyakoribb nyári betegségek, amelyeket meg lehetne előzni

A nyár szó hallatán a perzselő forróság, a kikapcsolódás és a vízparti pihenések jutnak eszünkbe, a szezonális betegségekre pedig hajlamosak vagyunk csak akkor gondolni, ha már kialakult probléma kezeléséről kell gondoskodnunk. Ezen a hozzáálláson érdemes lenne változtatni. Elkerülni ugyanis sokkal könnyebb egy problémát, mint kilábalni belőle.

Mi csípett meg? Segítünk kideríteni!

A nyári hónapokban fokozott a kockázata, hogy rovarokkal találjuk szembe magunkat, a találkozások egy része pedig hosszabb távon is emlékezetes maradhat. Ezek az apró élőlények ugyanis előszeretettel hagynak nyomot a bőrünkön. Ilyenkor csak azt kell kideríteni, hogy ki lehet a felelős a csípésekért – ez ugyanis nem minden esetben egyértelmű.

Egy nyaralás alapkellékei – Mi lapuljon az úti patikában?

Amikor a következő nyaralásról ábrándozunk, általában perzselő napsütés, hűsítő hullámok, homokos tengerpart és egy festői látkép jelenik meg a szemeink előtt. Amennyiben minden a tervek szerint alakul, az álmodozást élmények követik, és felejthetetlen napokkal a hátunk mögött térhetünk haza. Amennyiben minden a tervek szerint alakul… Az ideális forgatókönyv kitalálása mellett nem árt azonban egy B tervvel is készülni!

A rotavírus akár életveszélyes állapotot is előidézhet!

5 éves korára szinte minden gyermek átesik legalább egyszer a rotavírus-fertőzésen, a betegség lefolyása viszont változatos képet mutat. Általában csak enyhébb tünetek jelentkeznek, súlyosabb esetben azonban néhány óra leforgása alatt életveszélyes állapot is kialakulhat. Éppen ezért fontos, hogy a kórképet kísérő panaszokkal, valamint a megelőzés lehetőségével minden kisgyermekes szülő tisztában legyen.

Véradás kisokos – Frissítse fel a szervezetét, és mentsen életeket!

Ezt a nemes cselekedetet rengeteg félelem és tévhit övezi. Sokan ódzkodnak a tűszúrástól, vannak, akik úgy gondolják, hogy a vérveszteség a szervezet számára felesleges megterhelést jelent, de olyanok is szép számmal akadnak, akik a fertőzések kockázatától tartanak. Fontos, hogy eloszlassuk a félreértéseket, mert emberi életek múlhatnak azon, ha nem áll rendelkezésre a szükséges vérmennyiség!

Mozogni kell, de nem mindegy, hogyan kezdi el!

A mindennapos testedzés az egészséges életmód elengedhetetlen része. A WHO ajánlása szerint hetente legalább 150, vagyis naponta körülbelül 20-25 percen keresztül minden ember számára fontos lenne, hogy valamilyen egész testet átmozgató tevékenységet végezzen. Ez lehet egy erőteljesebb séta, biciklizés vagy akár otthon is kivitelezhető gyakorlatsor, a fokozatosságra viszont minden esetben oda kell figyelni!

5 alapszabály, amelyre mindenkinek oda kell figyelnie járványhelyzet idején

Prevenció. Bármilyen betegségről legyen szó, ez a legfontosabb kulcsszó, amelyet mindenkinek észben kell tartania. Akár egy egyszerű megfázásról, akár egy súlyosabb szív-érrendszert érintő kóros állapotról beszélünk, preventív szemlélettel akár még az is elkerülhető, hogy kialakuljanak az elváltozások. Nincs ez másképp a koronavírus esetében sem.

Hogyan javítható az alvás minősége?

Az alvás minden ember életében központi szerepet játszik. Van, akinek mindössze néhány óra elegendő a teljes feltöltődéshez, mások egy félnapos szendergés után is kimerülten ébrednek. A regenerálódáshoz szükséges idő egyénenként és életkoronként eltérő lehet, ezért az ágyban töltött órák hossza helyett fontosabb az alvás minőségét vizsgálni!

Helyes fogmosás – Amivel mindenkinek tisztában kéne lennie!

Egyetlen fogkefe. Hogy mire elég mindez? Készüljön fel egy megdöbbentő statisztikai adatra: Magyarországon 1 év alatt körülbelül ennyi jut 1 főre. Nem kérdés, hogy a helyes szájápolásról beszélni kell. Különösen fontos ez egy olyan időszakban, amikor az alapvető higiéniai szabályok betartására fokozottan oda kéne figyelni.

Menopauza, változókor, klimax – Fel kell készülni!

„Elveszítem a nőiességem és végleg búcsút inthetek a szexuális életemnek!” A menopauzára sokan úgy tekintenek, mintha életüknek egy sivárabb, gondterheltebb szakaszába lépnének. Tény, hogy a változókor egy kihívásokkal teli időszak, de ez nem azt jelenti, hogy 50-en túl le kéne mondani a boldog pillanatokról.

Endometriózis – Sokan nem tudnak róla, hogy baj van...

Azokon a bizonyos napokon minden nő természetesnek veszi, hogy a fájdalommal együtt kell élni. A panaszok mérséklése érdekében előkerülnek tabletták, gyógynövények, házi praktikák, az viszont csak nagyon ritkán merül fel, hogy a görcsök és a fokozott mértékű vérzés hátterében egy súlyos, akár meddőséget előidéző betegség is állhat.

Télen utazik? Ezekre figyeljen!

Évről évre népszerűbbé válnak a téli utazások, egyre többen vágynak a havas hegyekbe. A téli kiruccanások azonban általában nagyobb és gondosabb előkészületet igényelnek, ha minden eshetőségre fel szeretnénk készülni. Lássuk, mire figyeljünk a tervezés során!

Influenza-kisokos

A Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentése szerint februárra már hivatalosan is elérkezett Magyarországra az influenzajárvány. Noha a megbetegedések számának növekedése még nem súlyos, fontos beszélnünk magáról az influenzáról, a tüneteiről és kezeléséről.

Egy különös betegség – a hidegallergia

Gondolta volna, hogy nem csupán a pollenekre, vagy ételekre lehet valaki allergiás, hanem a hidegre is? De mi is az a hidegallergia, mik a tünetei és hogyan kezelhető? Ezekre a kérdésekre adunk most választ!

A pajzsmirigy működése szerteágazóbb, mint gondolná

Mivel január a pajzsmirigybetegek hónapja, ezért mi is fontosnak tartottuk, hogy foglalkozzunk ezzel a témával. Magyarországon és világszerte is egyre több a pajzsmirigybeteg, azonban sokan vannak, akik csak a tüneteket észlelik, de nem tudnak a betegségükről.

Burnout szindróma, azaz a kiégés

A Burnout (ejtsd: börnáut) szindróma, vagy másik nevén a kiégés nem mást jelent, mint egy speciális munkahelyi ártalom, melynek vezető tünete a testi-érzelmi-lelki kimerülés. A kiégés általában hosszabb időn keresztül tartó stressz és fokozott érzelmi megterhelés során alakulhat ki.

Kerülje el a karácsonyi gyomorrontást!

A karácsony tipikusan az az ünnep, amikor az étkezőasztalok roskadoznak a finomabbnál finomabb, azonban igen nehéz ételektől. A hagyományos karácsonyi ételek nagy része nehezen emészthető magas zsír-, szénhidrát- és cukortartalmuk miatt igazi kalóriabombává válnak.

Készítse fel immunrendszerét a hideg hónapokra!

Az őszi hűvös, nyirkos időjárásnak köszönhetően egyre több prüszkölő, köhécselő emberrel találkozhatunk nap mint nap. Ha nem szeretnénk közéjük tartozni, igyekezzük megelőzni a problémákat, és turbózzuk fel idejében az immunrendszerünket! A vitaminok nélkülözhetetlenek szervezetünk számára, előállítani azonban nem tudjuk őket, így táplálékkal vagy táplálékkiegészítők formájában kell bevinni azokat. Ősszel és télen hajlamosabbak vagyunk zsírosabb, vitaminokban szegényebb ételeket fogyasztani. Ráadásul kevesebb napfény ér minket, ezért fokozottabban oda kell figyelnünk a vitaminok és nyomelemek pótlására.

Movember – a férfi egészség megőrzésének fontossága

A novembert hívhatnánk akár a férfiak hónapjának is, ugyanis ekkor zajlik egy igen fontos figyelemfelkeltő mozgalom, a movember, amikor a férfiak megnövesztik bajuszukat/szakállukat és büszkén viselik őket. (A „mo” jelentése az ausztrál szlengben a moustache, vagyis bajusz, tehát így jött létre a movember: Mo + November = Movember.) Ebben a hónapban a bajusz egy nagyon fontos nemzetközi jótékonysági mozgalom jelképe, melynek célja nem más, mint felhívni az emberek figyelmét arra, hogy a férfiaknak is szükségük van szűrővizsgálatokra.

Kis kedvenceink epilepsziája
Stroke – amikor minden perc számít

Minden évben október 29-e a Stroke Világnapja. Ebből az alkalomból mi is szeretnénk felhívni a figyelmet erre a rendkívül gyakori, és esetlegesen halálos kimenetelű betegségre. Cikkünkben tisztázzuk, mit is jelent a stroke, milyen tünetei vannak, hogyan lehet kezelni és hogyan előzhető meg.

Ép testben, ép lélek – A mentális egészség világnapja

Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jóllét állapota, és nem csupán a betegség hiánya. Mentális egészségünk alapvető és integrált része egészségünknek, erről azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni és/vagy ezt figyelmen kívül hagyni.

Lehet-e az orrcsepptől, orrspraytől is függni? A válasz sajnos: igen!

Amikor függőségről beszélünk, az emberek nagy részének a kábítószer, az alkohol és a cigaretta jut eszébe. Azonban függőség alakulhat ki sok más tényezővel szemben is, ilyenek például a patikában vény nélkül beszerezhető érösszehúzó hatású orrspray-k, orrcseppek. Az orrcseppfüggőség pedig meglepően sok embert érint, akik lehetséges, hogy nem is tudnak függőségükről. A következőkben letisztázzuk, hogy mire is valók ezek a készítmények, hogyan hatnak szervezetünkre és mi a teendő, ha mi magunk is orrcseppfüggővé váltunk.

Ön is lehet életmentő!

Minden évben szeptember második szombatja az Elsősegélynyújtás Világnapja. Ezen a napon világszerte arra próbálják meg felhívni a figyelmet, hogy elengedhetetlenül fontos az elsősegélynyújtás ismerete a laikusok, hétköznapi emberek körében is.

Nyár – az allergia évszaka

Az allergia az immunrendszer túlzott védekezőreakciója egyébként ártalmatlan anyagokkal szemben, amelyek a nem allergiás egyéneknél nem okoznak semmilyen betegségtünetet.
Az allergiás tüneteket okozó anyagokat allergéneknek nevezzük. Ilyenek lehetnek például  virágok pollenjei, állati szőrök, atka, penészspórák, különböző állatok mérgei, mikroorganizmusok, bizonyos élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek, fémek stb

 

A modern kor egyik legelterjedtebb egészségügyi problémája: az elhízás

A túlsúly és az elhízás (obezitás) a jelen és a jövő egyik legjelentősebb egészségügyi problémája. Az elhízás szinte minden szervrendszerben előnytelen folyamatokat indít el. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a túlsúly és az elhízás a legfontosabb megelőzhető rizikófaktorok között van -  a dohányzás mellett.

Fesztiváltúlélő csomag: ezeket semmiképpen se hagyd otthon!

Elérkezett a nyár és ezzel együtt a fesztiválszezon is megkezdődött. Ha megkérdeznénk a fiatalokat, hogy mi a 3 legjobb dolog a nyáron, biztos, hogy nagy többségüknél a fesztivál benne lenne a toplistában.

Semmelweis-nap, a magyar egészségügy napja

Minden év július elseje a magyar egészségügy legnagyobb ünnepe már 1992 óta. Ezen a
napon született Semmelweis Ignác, az anyák megmentője.

Útipatika, avagy milyen gyógyszert csomagoljunk a bőröndbe nyaraláshoz?

Beköszöntött a nyár, az elkövetkezendő három hónapban pedig nagy valószínűséggel a
legtöbben elutazunk valahová, akár csak egy pár napra is.

Közeleg a nyár: így óvjuk bőrünket a napsugárzástól!

Megfelelő mennyiségű napfény nélkül nem lenne földi élet, hiszen bolygónk éghajlatának fenntartásában a Napnak kiemelt szerepe van, ezenkívül a növények fotoszintéziséhez is nélkülözhetetlen.

Megéri dohányozni? Szerintünk NEM!

A dohányzás korunk legelterjedtebb szenvedélybetegsége, amely a világon körülbelül egymilliárd embert érint, vagyis majdnem minden hetedik embert.

Minden, amit tudni kell a magas vérnyomásról

Jelen írásunkban a magas vérnyomás világnapja alkalmából szeretnénk felhívni a figyelmet erre a rendkívül gyakori és veszélyes betegségre.

Amit az e-receptről tudni kell!

‼️‼️Amit az e-receptről tudni kell‼️‼️

Kedves Betegeink!

A napokban nagy port kavart és sok hírben is lehetett találkozni azzal, hogy a hozzátartozók nem tudják a családtagjaik receptjeit kiváltani. 
A hír részben igaz. De menjünk szépen sorba.

Hogyan lehet e-receptet kiváltani?

Ez háromféleképpen lehetséges. Ha saját receptről van szó, akkor vagy az új típusú (kék színű) személyi igazolvánnyal (FONTOS, hogy tudni kell hozzá a PIN kódot), vagy bármilyen típusú személyi igazolvány és a TAJ-kártya együttes felmutatásával, vagy a Felírási igazolással válthatja ki az e-receptet. Ha nem saját részre történik a gyógyszer kiváltása, vagy 14 év alatti személynek váltunk ki gyógyszert, akkor ez minden esetben csak Felírási igazolással lehetséges.

Az utolsó kettő a legfontosabb: nem saját részre és 14 év alatti személy esetén elengedhetetlen, hogy a gyógyszert kiváltó személy rendelkezzen a felírási igazolással.

Kérdése van?