Tejallergia, tejfehérje-intolerancia, tejcukor-érzékenység – Mi a különbség?
Hasfájás, puffadás, hasmenés – általános panaszok, amit az emberek többsége hajlamos annyival elintézni, hogy „megint valami rosszat vagy túl gyorsan ettem”. Ha pedig nyilvánvalóvá válik a kapcsolat a tejtermékek fogyasztása és a rosszullétek között, sokan laktózérzékenységet „diagnosztizálnak”, majd áttérnek a laktózmentes termékek fogyasztására. A helyzet azonban korántsem ilyen egyszerű. A tejallergia, a tejfehérje-intolerancia és a tejcukor-érzékenység (laktózintolerancia) között különbséget kell tenni – mások ugyanis a kiváltó okok, a tünetek és a kezelési lehetőségek.
A tej a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokat – fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat, ásványi anyagokat és vitaminokat – tartalmaz. Kalciumban, káliumban, szelénben és magnéziumban egyaránt gazdag, így rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatunk szervezetünk egészséges működéséhez. Felmerül azonban egy fontos kérdés: mire utalhat, ha valaki a tej vagy az abból készült termékek elfogyasztása után kellemetlen panaszok jelentkezésére lesz figyelmes?
Az alábbiakban a tejallergia, a tejfehérje-intolerancia és a tejcukor-érzékenység (laktózintolerancia) közötti legfőbb különbségeket gyűjtöttük össze.
Tejallergia
Amikor az elfogyasztott tejben vagy tejtermékben található kazeint (tejfehérjét) a szervezet allergénként észleli, és ellene kóros immunválaszt ad, tejallergiáról beszélhetünk. Kialakulásában az örökletes tényezők fontos szerepet játszanak, de az esetek többségében (körülbelül 90%-ban) a kisgyermekek hároméves korukra kinövik a betegséget.
Tejallergia esetén IgE ellenanyag termelődik a szervezetbe jutó tejfehérje ellen, amire az alábbi – közvetlenül a tej és tejtermékek elfogyasztása után jelentkező – tünetek hívhatják fel a figyelmet:
- haspuffadás, hasmenés, görcsös hasi fájdalom, hányinger
- csalánkiütés, ekcéma, viszkető, vörös foltok
- fulladás, asztma, nehézlégzés, rekedtség
A tejallergia súlyos esetben akár anafilaxiás rohamot is kiválthat, amely az ajkak, a gége és a nyelv feldagadása, valamint erőteljes hasi fájdalom jelentkezése mellett keringési elégtelenségig is fokozódhat. Ebben az esetben azonnali sürgősségi ellátásra van szükség!
A tejallergia diagnosztizálására bőrpróbával és vérvizsgálat elvégzésével van lehetőség. Amennyiben beigazolódik a betegség, az egyetlen kezelési lehetőség a tej és tejtermékek teljes kiiktatása az értrendből.
Tejallergiára gyanakszik? Foglaljon időpontot kivizsgálásra! A Medilum Egészségközpont szakemberei szeretettel várják a jelentkezését: KATTINTSON IDE!
Tejfehérje-intolerancia
A tejallergia és a tejfehérje-érzékenység nem ugyanaz a betegség. A tejfehérje-érzékenység kialakulásában az immunrendszer és az emésztőrendszer egyaránt szerepet játszik: a tejfehérje átjut a bélfalon, az immunrendszer pedig IgG ellenanyagot termel ellene.
A tünetek általában csak órákkal vagy napokkal a tejtermékek elfogyasztása után alakulnak ki, és a következők lehetnek:
- fejfájás
- bőrkiütés
- bőrviszketés
- szénanátha
- emésztési zavarok
- ízületi panaszok
- magas vérnyomás
- krónikus fáradtság
- depresszió
A tejfehérje-intolerancia IgG ételintolerancia teszt segítségével diagnosztizálható. Amennyiben beigazolódik a gyanú, a tejallergiához hasonlóan ki kell iktatni a tejtartalmú táplálékokat az étrendből. Ami viszont jó hír, hogy általában 2–8 hónapos szigorú diétát követően meg lehet próbálni a tej és tejtermékek visszavezetését az étrendbe.
Tejcukor-érzékenység (laktózintolerancia)
A tejcukor-érzékenység lehet elsődleges (genetikai hátterű) vagy másodlagos (szerzett). Utóbbi esetben valamilyen alapbetegség következtében kialakuló bélhámsejt-károsodás húzódik meg a panaszok hátterében. A laktózintolerancia tünetei a tej vagy tejtermékek fogyasztását követően körülbelül 30–120 percen belül jelentkeznek, és az alábbiak lehetnek (intenzitásuk attól függ, hogy a szervezetben alacsony vagy teljesen hiányzik az enzimtermelődés):
- haspuffadás
- hasmenés
- hasi fájdalom
- hányinger
A betegség hidrogénkilégzési teszt, laktózintolerancia-teszt és tejtolerancia-teszt segítségével diagnosztizálható, valamint napjainkban már genetikai vizsgálat elvégzésére is van lehetőség. Tejcukor-érzékenység esetén nem szükséges a tejtermékek teljes kizárása az étrendből, hiszen a boltok polcain rengeteg laktózmentes termék található – ezek nyugodtan fogyaszthatók.
A laktáztablettáknak köszönhetően arra is van lehetőség, hogy a „hagyományos” tejtermékeket tartalmazó ételek a tejcukor-érzékeny emberek számára is panaszmentesen elfogyaszthatók legyenek.
- A Millandjoy-ban található enzim segíti a tejcukor lebontását azoknál, akiknek laktózemésztési nehézségeik vannak. Az adagolás egyéni, függ a laktózintolerancia által kiváltott tünetek súlyosságától és az elfogyasztott laktóz (tejcukor) mennyiségétől. Egy tablettában lévő enzimaktivitás körülbelül 10 g tejcukor (körülbelül 200 ml teljes tej) feldolgozásához elegendő.
IDE KATTINTVA lehet megrendelni.
- Az 1 hónapos kortól adható Lactase Comfort csepp speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer, laktázhiányos egyének részére, a tejcukoremésztés elősegítésére. 5 csepp 1 liter tejhez adva, majd 24 órán át hűtőben tárolva a tejben lévő laktóz 92%-át bontja el. Tejcukor-érzékenység esetén azonnali fogyasztáskor a Lactase Comfort cseppet étkezés előtt 20–30 perccel közvetlenül az ételbe kell keverni.
IDE KATTINTVA lehet megrendelni.
Többet szeretne megtudni a tejallergiáról, a tejfehérje-intoleranciáról vagy a tejcukor-érzékenységről? További tanácsokért forduljon bizalommal a Medilum Egészségközpont és a Tócós Patika kollégáihoz, vagy keresse fel webpatikánkat, ahol az emésztőrendszer egészséges működését támogató készítményeket online is megrendelheti.