Őszi vitamin kisokos – 10+1 természetes vitaminforrás

Október-november környékén – amikor reggelente a hőmérő higanyszála már csak ritkán kúszik 10 fok fölé – elérkezik az ideje, hogy felkészítsük szervezetünket a hidegebb, immunrendszerünket próbára tevő hónapokra. Hogy miért van erre szükség? A nélkülözhetetlen nyomelemek hiányában megnövekedhet a fertőzéshajlam, fokozott fáradtság, gyengeség és étvágytalanság keríthet bennünket hatalmába. Az őszi vitamin kisokos ennek elkerülése érdekében készült el.

Összegyűjtöttük azokat a nélkülözhetetlen ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmazó táplálékokat, melyekkel az őszi időszakban is támogatni tudjuk szervezetünk egészséges működését.

Vitamin kisokos

Őszi vitamin kisokos

1. Alma – A fogyókúrák egyik népszerű „résztvevője” az egész szervezetre méregtelenítő hatással bír. Héjával együtt, nyersen fogyasztva tartalmazza a legtöbb élelmi rostot. Csökkenti a húgysav- és vesekőképződést, mérsékli a vér koleszterinszintjét, és kedvezően hat a bélfrórára. Az A-, B- és C vitamin mellett káliumot, kalciumot, magnéziumot és folsavat is jelentős mennyiségben tartalmaz.

2. Sárgarépa – Az élelmi rostokban, béta-karotinban és B13 vitaminban gazdag sárgarépa hozzájárul a szem és a bőr egészségéhez, pozitív hatást gyakorol a bélrendszer működésére, rendszeres fogyasztása pedig a májműködési zavarok kialakulásának megelőzéséhez is hozzájárulhat.

3. Szilva – A kalóriában szegény, viszont vitaminokban és ásványokban gazdag gyümölcs a székrekedés természetes ellenszere, közismert vizelethajtó. Elősegíti az anyagcserét, C vitamin- és antioxidáns-tartalma segít a szabadgyökök elleni harcban, K vitamin-tartalma pedig elősegíti a véralvadást és támogatja a csontok fejlődését.

4. Körte – Egy nagyobb méretű körte elfogyasztásával az A-, B1-, B2-, C- és K vitamin mellett a kálium-, kalcium-, vas- és folsavszükségletünk egy jelentős részéről is gondoskodhatunk. A gyümölcsben található pektin segíti az emésztést, és jelentősen csökkenti az LDL-koleszterin szintjét – ezáltál a szív védelméhez is hozzájárul.

5. Szőlő – A szent növényként is emlegetett szőlő bogyójának 80 százaléka víz, a biológiailag fontos hatóanyagok (az A-, B-, C- és K vitamin, a szelén, a folsav, a kálium és a biotin) elsősorban a magokban és a héjban találhatóak meg. A kesernyés íz ellenére rágjuk össze, és egyben fogyasszuk el a szemeket, hogy a méregtelenítő, vérképzést segítő és a szervezet önvédelmi működést fokozó hatása teljes mértékben érvényesülni tudjon.

6. Sütőtök – Az őszi hónapok egyik közkedvelt csemegéje rostok, fehérjék, zsírsavak és szénhidrátok gazdag forrása. A magjában található értékes növényi olaj megkönnyíti a tápanyagok felvételét, a fitoszterol jó hatással van a prosztatára, a szelénnek gyulladásgátló hatása van, a tokoferol pedig az izmokat és a kötőszövetet erősíti. Húsa alacsony kalóriatartalmú, C vitaminban és rostokban viszont kiemelkedően gazdag – tökéletes választás a meghűléses panaszok kivédésére.

Vitaminok

7. Fejes káposzta – A C vitamin mellett bővelkedik A-, B6-, B12-, D- és K vitaminban, levelei pedig az egyik legjobb E vitamin-forrásnak számítanak. A káposztában található kalcium a csontokat, a kálium a szívet, a vas pedig a vérképzést támogatja. Segíti az idegrendszer működését, serkenti az emésztést, tisztítja a szervezetet, és javítja annak ellenálló képességét.

8. Fokhagyma – Gyógyhatását már az ókorban is ismerték. Természetes vérnyomáscsökkentő, véd az érelmeszesedés ellen, fertőtleníti a bélrendszert. Kiemelkedően magas foszfor- és nitrogéntartalma mellett A-, B-, C- és E vitamint, káliumot és magnéziumot is tartalmaz, amivel támogatja az immunrendszer egészséges működését. Erőteljes íze és illata ellenére – ha lehetőségünk van rá – ezt a zöldséget is javasolt nyersen fogyasztani.

9. Dió – Naponta 3–5 dióbél elrágcsálásával rengeteget tehetünk egészségünk megőrzése érdekében (magas kalóriatartalma miatt ennél többet nem ajánlott magunkhoz venni). Ásványi anyagokban, omega-3-zsírsavakban és növényi rostokban egyaránt gazdag – immunerősítő, vér- és csontképző tulajdonságokkal rendelkezik. A leveléből készült tea hasmenés és gyomorhurut ellen nyújthat megoldást, valamint a hajhullás megállításában is segítséget nyújthat.

10. Mandula – Az E vitaminban, magnéziumban, mangánban, biotinban és rézben gazdag csonthéjas növeli a HDL- és csökkenti az LDL-koleszterin szintjét, serkenti az agysejtek regenerálódását, védelmezi a szívet a szabad gyökök káros hatásaival szemben, és lassítja a vérben található glükóz felszívódását (fogyasztása inzulinrezisztenseknek, prediabéteszeseknek vagy cukorbetegeknek is ajánlott).

+1 Napfény – A szükséges mennyiségű D vitamin biztosítása a hidegebb, őszi-téli hónapokban kiemelten fontos. Ehhez a nélkülözhetetlen vitaminhoz elsősorban a napfény segítségével juttathatjuk hozzá a szervezetünket, de máj, tej, tojás vagy halak fogyasztásával is pótolhatjuk a hiányzó mennyiséget.

D-vitamin

Vitaminpótlás – Ha a táplálkozással bevitt mennyiség kevésnek bizonyul

A stressz, a túlfeszített munkatempó vagy a kevés alvás és a mozgáshiány is hozzájárulhat, hogy megnövekedjen a szervezet vitaminigénye. Ezt a szükségletet nem minden esetben lehet kizárólag táplálkozás útján biztosítani. Ilyenkor nyújthatnak segítséget a vitamin- és ásványianyag-készítmények, amelyekben optimális a nélkülözhetetlen nyomelemek egymáshoz viszonyított aránya, és az egészséges táplálkozás, valamint életmód mellett képesek hozzájárulni a szervezet szükségleteinek kielégítéséhez.

• A Béres C-vitamin csipke D3 1000NE retard filmtabletta hatóanyagai hozzájárulnak az immunrendszer megfelelő működéséhez. A készítmény alkalmazása egyoldalú, vitaminhiányos táplálkozás esetén, fokozott C- és D vitamin-szükséglet idején, a betegségeket követő felépülés időszakában vagy fáradtság és jelentős fizikai igénybevétel esetén kifejezetten ajánlott.

IDE KATTINTVA rendelheti meg.

• A Vitamin E Bioextra lágy kapszula az E vitamin-hiány megelőzésére (napi 100 mg), és a hiányállapotok kezelésére is alkalmazható (napi 300–400 mg). Ennél nagyobb adagok szükségességét az orvos állapítja meg.

IDE KATTINTVA rendelheti meg.

• A Béres Vitalin Junior multivitamin málnaízű pezsgőtabletta elsősorban fokozott szellemi és fizikai igénybevétel, hiányos, elégtelen táplálkozás, valamint étvágytalanság esetén ajánlott a gyermekeknek.

IDE KATTINTVA rendelheti meg.

• A Supradyn Energia 50+ kifejezetten az idősebb (50 év feletti) korosztály számára összeállított készítmény. C- és E vitamin-, valamint cink-, mangán- és szeléntartalma révén hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez. A vitaminok és ásványi anyagok mellett ginzeng- és olíva polifenolt is tartalmaz.

IDE KATTINTVA rendelheti meg.

Vitaminok szedése

Szeretne többet megtudni a vitaminokról? További tanácsokért forduljon bizalommal a Tócós Patika kollégáihoz, vagy keresse fel webpatikánkat, ahol a vitamin- és ásványianyag-készítményeket online is megrendelheti.