Egy nyaralás alapkellékei – Mi lapuljon az úti patikában?

Amikor a következő nyaralásról ábrándozunk, általában perzselő napsütés, hűsítő hullámok, homokos tengerpart és egy festői látkép jelenik meg a szemeink előtt. Amennyiben minden a tervek szerint alakul, az álmodozást élmények követik, és felejthetetlen napokkal a hátunk mögött térhetünk haza. Amennyiben minden a tervek szerint alakul… Az ideális forgatókönyv kitalálása mellett nem árt azonban egy B tervvel is készülni!

Utazások alkalmával hajlamosak vagyunk fittyet hányni a ránk leselkedő veszélyekre, és még a gondolatát is elhessegetjük annak, hogy az oly régóta tervezett kalandunk balul sülhet el. Ez azonban nem változtat a tényen: sajnos bármelyik utazásunk végződhet úgy, hogy a hotelszobánk ágyánál vagy mosdójánál nem sikerül távolabb merészkednünk.

Bizonyos problémákat még a legnagyobb elővigyázatosság ellenére sem tudunk elkerülni, amennyiben azonban felkészülten érkezünk, minimálisra csökkenthetjük annak az esélyét, hogy a hónapok óta dédelgetett álom, rémálommá váljon.

Útipatika

Készítmények, amelyeket minden utazásra érdemes magunkkal vinni

Összegyűjtöttük az összes olyan készítményt és eszközt, amelyek segíthetnek abban, hogy a nyaralás során felmerülő kellemetlenségektől minél hamarabb sikerüljön megszabadulni:

Az óvintézkedéseket továbbra is be kell tartani!

A pandémiás helyzet továbbra sem szűnt meg. 2020 márciusa óta világszerte rengeteg intézkedést hoztak a koronavírus terjedésének visszaszorítása érdekében, a kórokozó viszont továbbra is jelen van, és napról napra több ezer embert fertőz meg.

Utazás előtt tájékozódjunk az úti célként választott országban érvényes intézkedésekről, és mindig tartsuk be azt az 5 preventív alapszabályt, amellyel megóvhatjuk saját magunk és környezetünk egészségét (a témával kapcsolatos cikkünk ide kattintva tekinthető meg).

 

Járványhelyzet

Fontos tudnivalók indulás előtt

  • Amennyiben az Európai Unión belüli úti célt választunk, váltsuk ki ingyenesen az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, amellyel ideiglenes tartózkodásunk során igénybe vehetjük a célország sürgősségi egészségügyi szolgáltatásait. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy az Európai Egészségbiztosítási Kártya nem helyettesíti a hagyományos utazási biztosítást, ezért indulás előtt annak megkötéséről is gondoskodnunk kell!
  • Baleset esetén az Európai Unió országaiban egységesen a 112-es telefonszámon érhetjük el a segélyhívót.
  • Amennyiben egzotikus országba utazunk, mindenképpen tájékozódnunk kell a kötelező oltásokról. Előfordulhat, hogy egy bizonyos kórokozóval szemben több hétbe telhet a védettség kialakulása, tehát a védőoltás beadatására már az utazást megelőző időszakban gondolnunk kell. Az oltási kiskönyvet (Védőoltási könyv) ne felejtsük el magunkkal vinni az útra, ugyanis vannak olyan országok, melyekbe ezek hiányában nem léphetünk be.
  • Ügyeljünk rá, hogy az úti patikánk fénytől védett, száraz, hűvös, gyermekektől jól elzárt helyen legyen.
  • Az általános szabályok szerint az Európai Gazdasági Térség (Európai Unió, Izland, Liechtenstein és Norvégia) tagállamain belül a gyógykezelés alatt álló utazók a gyógyszerkészítményeiket – kivéve a fokozottan ellenőrzött szert tartalmazó gyógyszereket – engedély nélkül maguknál tarthatják.
  • Fokozottan ellenőrzött szert tartalmazó gyógyszerrel kezelt beteg külföldre utazásához szükséges az orvosi igazolás, illetőleg az OGYÉI által hitelesített igazolás (ezzel kapcsolatos további tudnivalók az OGYÉI oldalán olvashatók).

külföldre utazás

Amennyiben segítségre van szüksége a nyaraláshoz szükséges úti patika összeállításával kapcsolatban, forduljon bizalommal a Tócós Patika kollégáihoz, vagy keresse fel webpatikánkat, ahol minden szükséges készítményt online megrendelhet!