5 alapszabály, amelyre mindenkinek oda kell figyelnie járványhelyzet idején

Március elején Magyarországon is megjelentek az első Covid-19-fertőzöttek, azóta pedig rengeteg intézkedés született a járványgörbe laposítása érdekében. Az otthonmaradás betartása csak a legelső lépés. Számos egyéb teendő van, amelyre érdemes odafigyelnünk annak érdekében, hogy megóvjuk a családtagjaink, a környezetünkben élők és saját magunk egészségét.

Vegyük sorra, hogy mi az az 5 preventív alapszabály, amelyet az egészségmegőrzés érdekében járványhelyzet idején Önnek is érdemes betartania:

I. Helyes kézmosás lépésről lépésre

Járványhelyzet

Kezet mosni mindenki tud, helyesen kezet mosni viszont csak nagyon kevesen. Mutatjuk, mi mindenre érdemes odafigyelnie, hogy biztosan megszabaduljon a kórokozóktól:

1. Vizezze be a kezét! - Sokan kihagyják ezt a lépést, és egyből a szappanadagolással kezdenek. Ne feledje: első teendő a benedvesítés.

2. Használjon szappant! - Célszerű folyékony kézmosó készítményt használnia, és figyeljen oda, hogy mind a két kezét alaposan (elöl és hátul egyaránt) beszappanozza.

3. Kövesse a higiénés kézfertőtlenítés menetét! - A következő lépéseknek legalább 20-30 másodpercig kell tartaniuk:

 • Dörzsölje az egyik tenyerével a másik kezét úgy, hogy közben az ujjakat összefonja, majd váltott kézzel ismételje meg a műveletet.
 • Dörzsölje össze a két tenyerét úgy, hogy az ujjakat összefűzi.
 • Dörzsölje az egyik kéz tenyerével a másik kéz ujjainak hátát úgy, hogy az ujjak horogszerűen összeakaszkodnak, majd váltott kézzel ismételje meg a műveletet.
 • Markolja meg az egyik hüvelykujját, körkörös mozdulattal dörzsölje meg, majd váltson kezet.
 • Az egyik kéz ujjbegyeit dörzsölje a másik kéz tenyeréhez körkörösen, majd váltson kezet.

4. Öblítse le a kezeit! – Folyó víz alatt távolítsa el a kéztisztításhoz használt készítményt.

5. Szárítsa meg a kezeit! - Törölköző helyett ajánlott eldobható papírtörlőt használni.

6. Zárja el a csapot! - Ezt sose közvetlenül a megtisztított kezeivel tegye, hanem használja a szárításhoz használt kendőt (nyilvános helyeken ez a lépés hatványozottan igaz).

II. Kézfertőtlenítő folyadékok használata

Rengeteg élethelyzet adódhat, amikor mosdó hiányában nincs lehetőség kezet mosni, ennek ellenére szükséges elvégezni a tisztítási folyamatot. Ilyenkor érdemes elővenni a kézfertőtlenítő folyadékot. Fontos azonban tisztában lenni vele, hogy ezen készítmények alkalmazásának is megvannak a feltételei:

 • Mielőtt egy kézfertőtlenítő folyadékot a kosarába helyezne, bizonyosodjon meg róla, hogy a gél alkoholtartalma eléri (legalább) a 60 százalékot, és a dobozán fel van tüntetve, hogy rendelkezik virucid (vírusölő) hatással.
 • Minden alkalommal használjon 6-7 ml folyadékot (ez körülbelül egy nagyobb méretű pénzérmével megegyező nagyságú adag). A lényeg, hogy tenyereinek külső és belső oldalait egyenletesen nedvesítse be.
 • Figyeljen oda, hogy ne maradjon ki egyetlen folt sem a megtisztítandó bőrfelületből. Végezze el pontról pontra a kézmosásnál is alkalmazott higiénés fertőtlenítés menetét.
 • Amíg a keze teljesen meg nem száradt, ne nyúljon semmihez. Amennyiben a keze 10-15 másodperc alatt száradt meg, valószínűleg kevés folyadékot használt. Ebben az esetben ismételje meg a műveletet.
 • Bevásárlókocsik, kilincsek vagy egyéb – idegenek által is használt – felületek megérintése után mindig fertőtlenítse a kezeit (érdemes egy kis méretű tubust a táskájában tartani). Ha olyan helyre készül, ahol tudja, hogy érintkezik majd szennyezett felületekkel, javasolt a gumikesztyűk használata.

Ne használja rendszeresen szappan helyett az ilyen készítményeket! A kézfertőtlenítő folyadékok kiszáríthatják a bőrt, ezért gondoskodjon a keze hidratálásáról is.Higiénia

III. Szájmaszk viselése

A lakossági maszkviselésnek csak úgy van értelme, ha párosul a megfelelő viselési etikettel és viselkedéssel (viselése elsősorban a környezetében élők megóvása érdekében indokolt). Ezekre érdemes odafigyelnie:

 • Felvétel: Mielőtt felhelyezné a maszkot, fertőtlenítse a kezeit az I-es vagy a II-es pontban leírt módon. Figyeljen oda, hogy a maszk a viselés teljes időtartama alatt egyszerre fedje az orrát és a száját. A maszk mindig pontosan illeszkedjen az arcához, sehol se legyenek nyílások.
 • Viselés: Kerülje a maszk megérintését (amennyiben ez mégis megtörténne, fertőtlenítse a kezeit). A maszk átnedvesedése esetén, mindig cserélje le azt!
 • Levétel: Kerülje a maszk külső felszínének megérintését, hiszen az fertőzöttnek tekintendő. A maszkot mindig hátulról vegye le, oldja ki a madzagokat vagy vegye le a füléről a gumit.
 • Kidobás, ismételt használat: Sose használja újra az egyszer használatos maszkokat. A levételüket követően lezárható szemetesbe dobja ki őket. Szövetmaszkok alkalmazása esetén levétel után helyezze őket enyhén klóros vízbe, áztassa legalább 10 percig, majd mossa ki magas hőfokú, 60–90°C-os programon, szárítsa meg, végül pedig vasalja ki, mielőtt ismét használná.

IV. Távolságtartás

A távolságtartás talán az egyik legfontosabb szabály a jelenleg kialakult járványügyi helyzetben, ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni a jól ismert mondatot: Maradjon otthon! Minimalizálja a személyes találkozások számát, és – ha lehetősége van rá – végezze otthonról a feladatait.

távolságtartás szabályai

Amennyiben mégis el kell hagynia a lakhelyét, kerülje a tömegközlekedési eszközöket, és mindig tartson 2 méteres távolságot a környezetében lévő emberektől.

V. Az immunrendszer erősítése

Az alapvető higiénés szabályok betartása, valamint a nyilvános helyek kerülése mellett még egy fontos dologról említést kell tenni a prevenció érdekében: ez pedig az immunrendszer felkészítése.

Az acélos immunrendszer természetesen nem jelent teljes védelmet a betegségekkel szemben, erősítésével viszont a szervezet hatékonyabban veheti fel a harcot a kórokozókkal szemben.

rendszeres testmozgás

 • Mozogjon rendszeresen! – Gyalogoljon, kocogjon, kerékpározzon. Ezt akár otthon, akár a kertjében vagy egy kihalt közterületen is végezheti.
 • Táplálkozzon kiegyensúlyozottan! – A gyümölcsök és zöldségek rengeteg antioxidánst tartalmaznak, amelyek segítenek részt venni a sejtkárosodással szembeni védekezésben. Helyezzen nagy hangsúlyt a vas, a szelén és a cink bevitelére (fogyasszon halat, májat, tojást és különböző olajos magvakat), vitaminok közül pedig az A-, C-, E- és D-vitaminra próbáljon fokozottan odafigyelni (ezek egy része például az édesburgonyában, a spenótban, az eperben vagy a hüvelyesekben is megtalálhatók).
 • Tartózkodjon sokat a friss levegőn! – A távolságtartás szabályait figyelembe véve, valamint a megfelelő fényvédelemről gondoskodva minden nap törekedjen rá, hogy szabad levegőn is tartózkodjon – fél óra akár az erkélyen is sokat jelenthet. Így biztosíthatja szervezete számár a D-vitamin előállításához szükséges napfényt.
 • Aludjon eleget, kerülje a stresszt és a káros szenvedélyeket! – Az alváshiány, a stresszhelyzetek, az alkohol és a dohányzás is gyengítheti az ellenállóképességet. Esténként törekedjen a 7-8 óra pihentető alvás elérésére, próbálja elkerülni a feszült helyzeteket, csökkentse minimálisra az alkoholfogyasztást és intsen búcsút a cigarettának.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni: a kulcsszó a prevenció! Kizárólag megfelelő személyes higiéniával és a távolságtartási szabályok betartásával együtt lehet elérni, hogy a járvány terjedési sebessége jelentősen csökkenjen. Tegye meg Ön is a szükséges lépéseket, tegyünk egymásért!

Amennyiben kézfertőtlenítő folyadékra, szájmaszkra vagy vitaminkészítményekre van szüksége, forduljon bizalommal a Tócós Patika kollégáihoz! Ne feledje: ezeknek a termékeknek a beszerzéséhez nem kell személyesen felkeresnie gyógyszertárunkat. Webpatikánkon keresztül az ország bármely pontjáról, otthonról is leadhatja a rendelését, a kiszállításról pedig a megbízott futárszolgálat gondoskodik.