Ízületi kopás – 5 hasznos tanács a téli hónapokra

A mínuszok beköszöntét sokan nehezen viselik. A csípős hidegben gyakrabban fordulnak elő légutakat érintő megbetegedések, könnyebben kiszáradhat a bőr, az ízületi kopás okozta fájdalom pedig a hőmérséklet csökkenésével egyre elviselhetetlenebbé válhat. A végtagokat érintő kellemetlenségekkel azonban nem kell együtt élni. Egy kis odafigyeléssel még a téli hidegben is minimálisra lehet csökkenteni az ízületi kopás okozta fájdalmat.

A porcok kopása 40 éves kor felett az ízületi fájdalom egyik leggyakoribb okának tekinthető, a folyamatot azonban le lehet lassítani, az elváltozással együtt járó kellemetlenségeket pedig minimálisra lehet csökkenteni. Vegyük sorra, mit tehetünk annak érdekében, hogy az ízületek, a szalagok, valamint az izmok merevségét és fájdalmát előidéző hideggel szemben hatékonyan vegyük fel a harcot.

Nem csak a kor számít! Bár idősebb embereknél nagyobb az ízületi kopás kialakulásának a valószínűsége, de a túlzásba vitt sportolás vagy a korábbi sérülések is rizikófaktornak számítanak.

Izületi kopás kezelése

Ízületi kopás – Mit tehetünk a fájdalom ellen?

1. Minimalizáljuk a szabadban töltött időszakot. Bizonyos munkakörök és kötelezően elvégzendő tevékenységek miatt ez a legtöbb esetben nehezen kivitelezhető – és szembemegy a „töltsünk minden nap legalább 30 percet a friss levegőn” javaslattal –, viszont télen, ízületi kopás esetén érdemes a lehető legtöbb időt zárt, meleg helyen tölteni. Amennyiben mégis huzamosabb ideig hidegben tartózkodtunk, egy kellemesen meleg fürdő segíthet a megfeszült izmok ellazításában és az ízületi kopás okozta fájdalmak enyhítésében (hazaérkezés után sose azonnal üljünk bele a kádba, hagyjuk, hogy a testünk alkalmazkodjon a hőmérsékletkülönbséghez).

2. Öltözzünk rétegesen. A sapka, sál, kesztyű, bélelt bakancs és meleg kabát viselete mellett a térd, a boka, a csukló és egyéb – kopással vagy meszesedéssel érintett – ízületek megóvására kiemelt figyelmet kell fordítani. A védelmet nyújtó bandázsok nem csak sportolásnál, hanem a szabadban tartózkodás esetén is hasznosnak bizonyulhatnak.

Térd izület

3. Mozogjunk rendszeresen. Tévhit, hogy az ízületi problémák elsődleges gyógymódja a pihentetés lenne. Épp ellenkezőleg. Szervezetünket azzal segíthetjük, ha aktív életet élünk. Akár otthon is elvégezhető speciális gyakorlatokkal megállíthatjuk a porc további kopását, és sokat tehetünk annak érdekében, hogy tünetmentessé váljunk – egy személyre szabott gyakorlatsor összeállításához kérjük gyógytornász segítségét.

4. Figyeljünk oda a táplálkozásra. Az ízületi panaszok intenzitását tudatos táplálkozással is mérsékelni lehet. Enyhíthetjük a gyulladásos folyamatokat, gátolhatjuk a porcszövetek leépülését, a túlsúly leadásával pedig csökkenthetjük a végtagjainkra nehezedő terhelést. Fogyasszunk bőségesen (naponta 400–500 gramm) zöldséget és gyümölcsöt, omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszereket (olajos magvakat, tengeri halakat), és az elegendő mennyiségű (napi 2–2,5 liter) folyadék beviteléről sem szabad megfeledkezni.

5. Egészítsük ki az étrendünket. Az ízületi kopás folyamatának lelassítása érdekében bizonyos vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek pótlása elengedhetetlen. Fordítsunk fokozott figyelmet az A-, C- E- és D-vitaminok, a kalcium, a kondroitin, a mangán, a glükozamin és a hialuronsav bevitelére vagy a képződésük elősegítésére.Ezeket változatos étrenddel és minőségi étrend-kiegészítőkkel vagy porcerősítő készítményekkel is biztosíthatjuk a szervezetünk számára.

Az ízületek védelme érdekében a Proenzi Flex-et ajánljuk, ami egy komplex készítmény a vitaminok és az ásványi anyagok felszívódását elősegítő összetevővel.

Izületi kopásra gyógyszer

Szeretne többet megtudni az ízületi kopásról? Forduljon bizalommal a Tócós Patika kollégáihoz, vagy keresse fel webpatikánkat, ahol a porcok egészségét támogató készítményeket online is megrendelheti.