Vitaminpótlás nyáron – Ezekre van szüksége a szervezetnek

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a tudatos vitaminpótlás a téli időszak velejárója, és amint naposabbra vagy melegebbre fordul az idő, minden szükséges ásványi anyaghoz és vitaminhoz „automatikusan” hozzájut a szervezetünk. Pedig az immunrendszernek ilyenkor is szüksége van a támogatásra – a makro-, mikrotápanyagok és nyomelemek pótlásáról nyáron is gondoskodni kell.

A szervezet vitaminigényére sokkal nagyobb hatással van az anyagcsere, mint az aktuális időjárási körülmények. Ha ezt a tényt elfogadjuk, csak arra a kérdésre kell választ találni, hogy a megfelelő vitaminpótlás érdekében melyek azok az ásványi anyagok és nyomelemek, amelyeket a nyári időszakban is biztosítani szükséges.

Vitaminpótlás nyáron

A-vitamin

Nyáron – amikor a bőr több negatív hatásnak van kitéve – a kötőszöveti állományt támogató A-vitamin pótlásával sokat tehetünk szervezetünk egészséges működése érdekében. Az állati belsőségek (például a máj, a szív és vese) mellett a tejtermékek és a tengeri halak fogyasztásával is hozzájárulhatunk az A-vitamin pótlásához.

C-vitamin

Az aszkorbinsav egy vízben oldódó vegyület, melyet az emberi szervezet képtelen előállítani, egészséges működéséhez ezért nyáron is szükség van a bevitelére. A legjobb természetes C-vitamin-forrás az édes pirospaprika, a zöldpaprika, a citrusfélék (például a citrom, a narancs és a grapefruit), a káposzta, a paprika, a paradicsom, a csipkebogyó, valamint a petrezselyem, a brokkoli, a karfiol, a zeller, a salátafélék és még sok egyéb növény termése.

C-vitamin

D-vitamin

A napsugaraknak hála a szervezetben beindul a D-vitamin termelődése, de a nagy meleg és a magas UV-sugárzás miatt előfordulhat, hogy nem töltünk elegendő időt a szabadban – így még nyáron sem biztos, hogy megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz jut a szervezetünk. Tojássárgája, tonhal, lazac vagy szardínia fogyasztásával pótolhatjuk a szükséges mennyiséget.

E-vitamin

A szabadgyökök megkötésében, az oxidatív stressz leküzdésében és a sejtöregedés lassításában elengedhetetlen szerepe van az E-vitaminnak. Pótlásáról éppen ezért évszaktól függetlenül gondoskodni kell. A szépség vitaminjaként is emlegetett szerves vegyület magvakban (például a mogyoróban, a dióban és a mandulában), növényi olajokban és az avokádóban is megtalálható.

vitaminpótlás

Amennyiben a szervezet nem jut elegendő mennyiségű vitaminhoz, hiánytünetek – például vérzések, izombántalom, lassabb sebgyógyulás, fertőzésekkel szembeni fogékonyság és gyulladások – jelentkezhetnek.

Vitaminpótlás – Ha a táplálkozással bevitt mennyiség kevésnek bizonyul

A stressz, a túlfeszített munkatempó vagy a kevés alvás és a mozgáshiány is hozzájárulhat, hogy megnövekedjen a szervezet vitaminigénye. Ezt a szükségletet nem minden esetben lehet kizárólag táplálkozás útján biztosítani. Ilyenkor nyújthatnak segítséget a vitamin- és ásványianyag-készítmények, amelyekben optimális a nélkülözhetetlen nyomelemek egymáshoz viszonyított aránya, és az egészséges táplálkozás, valamint életmód mellett képesek hozzájárulni a szervezet szükségleteinek kielégítéséhez.

A Béres C-vitamin csipke D3 1000NE retard filmtabletta hatóanyagai hozzájárulnak az immunrendszer megfelelő működéséhez. A készítmény alkalmazása egyoldalú, vitaminhiányos táplálkozás esetén, fokozott C- és D-vitamin-szükséglet idején, a betegségeket követő felépülés időszakában vagy fáradtság és jelentős fizikai igénybevétel esetén kifejezetten ajánlott.

IDE KATTINTVA rendelheti meg.

A Vitamin E Bioextra lágy kapszula az E-vitamin-hiány megelőzésére (napi 100 mg), és a hiányállapotok kezelésére is alkalmazható (napi 300–400 mg). Ennél nagyobb adagok szükségességét az orvos állapítja meg.

IDE KATTINTVA rendelheti meg.

A Béres Vitalin Junior multivitamin málnaízű pezsgőtabletta elsősorban fokozott szellemi és fizikai igénybevétel, hiányos, elégtelen táplálkozás, valamint étvágytalanság esetén ajánlott a gyermekeknek.

IDE KATTINTVA rendelheti meg.

vitaminpótlás nyáron

Szeretne többet megtudni a vitaminokról? További tanácsokért forduljon bizalommal a Tócós Patika kollégáihoz, vagy keresse fel webpatikánkat, ahol a vitamin és ásványianyag készítményeket online is megrendelheti.