C-vitamin – Válaszok a leggyakrabban felmerülő kérdésekre

Szent-Györgyi Albert, citrusfélék, immunerősítés – a C-vitamin hallatán a legtöbb embernek egy Nobel-díjas magyar kutató, néhány savanykás gyümölcs és a betegségek megelőzése jut az eszébe. Az asszociációk teljesen jogosak, a gyakran emlegetett vitaminnal kapcsolatban azonban nem árt egy picit jobban elmélyíteni az ismereteinket.
Kezdjük az elején: Szent-Györgyi Albert nevét a 20. század elején nemcsak Magyarország, hanem az egész világ megismerhette. Hozzá fűződik ugyanis egy egészen addig ismeretlen vegyület – a C-vitamin – előállítása tiszta formában (ehhez a közhiedelemmel ellentétben nem egy citromot, hanem egy paprikát „hívott segítségül”). Szegeden kidolgozták a paprikából kiinduló C-vitamin-gyártás módszerét, Szent-Györgyi Albert felfedezését pedig 1937-ben Nobel-díjjal jutalmazták.

A C-vitamint, vagyis az aszkorbinsavat tehát közel egy évszázada ismerjük, azóta pedig számos kutatás támasztotta alá jótékony hatsásait. Vegyük sorra a leggyakrabban felmerülő kérdéseket.

Milyen formában juthatunk hozzá a c-vitaminhoz?

Az aszkorbinsav egy vízben oldódó vegyület, amelyet az emberi szervezet képtelen előállítani, egészséges működéséhez azonban szükség van a bevitelére. Ennek érdekében oda kell figyelni a C-vitaminban gazdag táplálékok rendszeres fogyasztására.

Miben található meg természetes módon a c-vitamin?

A legjobb természetes C-vitamin-forrás az édes pirospaprika, a zöldpaprika, a citrusfélék – citrom, narancs, grapefruit –, a káposzta, a paprika, a paradicsom, a csipkebogyó, valamint a petrezselyem, a brokkoli, a karfiol, a zeller, a salátafélék és még sok egyéb növény termése.

c-vitamin napi adag

Milyen hatással van a szervezetre a c-vitamin fogyasztása?

 • Megelőzi a skorbut kialakulását.
 • Erősíti az immunrendszert.
 • Támogatja a vas és a réz felszívódását.
 • Segít megvédeni a sejteket a szabadgyököktől.
 • Növeli a fehérvérsejtek számát.
 • Antioxidáns hatással bír.
 • Hozzájárul a kollagén termelődéséhez.
 • Segíti a sebgyógyulást és a hegképződést.
 • Gyorsítja a csontok, valamint a vérerek fejlődését, gyógyulását és megújulását.

Amennyiben a szervezetünk nem jut elegendő mennyiségű C-vitaminhoz, hiánytünetek – például vérzések, izombántalom, lassabb sebgyógyulás, fertőzésekkel szembeni fogékonyság és gyulladások – jelentkezhetnek.

Mennyi c-vitaminra van szüksége a szervezetünknek?

A napi minimális C-vitamin-szükséglet biztosításához a nőknek 75, a férfiaknak pedig 90 milligramm aszkorbinsav elfogyasztására van szükség – ezt körülbelül 2-3 csészényi friss gyümölcs és zöldség magunkhoz vételével könnyedén el tudjuk érni.

c-vitamin gyerekeknek

Az ajánlott maximális kiegészítés reggel és este egy 200 vagy 250 milligrammos C-vitamin-készítmény bevitele (elnyújtott felszívódású kapszula esetén reggelente egyetlen 500 milligrammos kiszerelés bevétele javasolt).

 • Előbbi esetben a 200 mg-os Béres C-vitamin filmtablettát,
 • utóbbi esetben az 500 mg-os Béres C-vitamin retard filmtablettát,
 • gyermekek számára pedig a Béres Egészségtár C-vitamin rágótablettát ajánljuk.

Túl lehet adagolni a c-vitamint?

Az aszkorbinsav nem halmozódik fel a zsírszövetben, hanem a fölösleges mennyiség a vizelettel távozik – tehát nem lehet túladagolni. Ez azonban nem azt jelenti, hogy mértéktelenül szabad fogyasztani. Amennyiben átlépjük a napi 2000 milligrammot (amelyet kizárólag természetes forrásból szinte lehetetlen magunkhoz venni), hasmenés, fejfájás, valamint felfúvódás jelentkezhet, hosszabb távon pedig a túl sok C-vitamin fogyasztása vesekő képződéséhez vezethet.

Szeretne többet megtudni a vitaminokról? További tanácsokért forduljon bizalommal a Tócós Patika kollégáihoz, vagy keresse fel webpatikánkat, ahol a C-vitamin készítményeket online is megrendelheti.