Útipatika, avagy milyen gyógyszert csomagoljunk a bőröndbe nyaraláshoz?

Beköszöntött a nyár, az elkövetkezendő hónapokban pedig nagy valószínűséggel a legtöbben elutazunk valahová, akár csak egy pár napra is. A kikapcsolódásunk alatt, legyen az belföldön vagy külföldön, szeretnénk gondtalan napokat eltölteni családunkkal, barátainkkal. Ezért rendkívül fontos, hogy megelőzzük a rosszulléteket, vagy ha be is következett a baj, akkor azt mihamarabb orvosolni tudjuk. Cikkünkben sorra vesszük azokat a készítményeket, amelyeket mindenképpen ajánlott a bőröndbe csomagolni, illetve hasznos tanácsokkal szolgálunk, melyek betartásával könnyebben elkerülhetők és kezelhetők a kellemetlen helyzetek.

Nyár

Egy mindenre kiterjedő lista a megfelelő úti patika összeállításához:

  1. A rendszeresen szedett, legtöbbször vényköteles gyógyszereinket – például vérnyomáscsökkentő, szívgyógyszer, koleszterinszint-csökkentő, fogamzásgátló, inzulin stb. – soha ne hagyjuk otthon! Ezekből a gyógyszerekből a napokra kiszámolt, szükséges mennyiségnél mintegy egyharmadával többet vigyünk magunkkal, gondolva arra az esetre is, ha valamilyen oknál fogva nem sikerül időben hazautazni, akkor álljon rendelkezésünkre elegendő mennyiségű gyógyszer.
  2. Sebfertőtlenítő. Baleset esetére legyen nálunk sebfertőtlenítő oldat, lehetőleg jódtartalmú vagy érzékenység esetén jódmentes változatban, továbbá kötszer, ragtapasz, fásli, csipesz és olló.
  3. Kézfertőtlenítő. Az elsősegély csomagba mindenképpen ajánlott, de a mindennapokban is hasznos a kézfertőtlenítő gél, vagy egyesével csomagolt kézfertőtlenítő lapok.
  4. Megfázás elleni szerek. Egy esetleges megfázás kezelésére vigyünk magunkkal lázmérőt, lázcsillapítót, C-vitamint, torokfertőtlenítőt, orrcseppet, köptetőt, köhögéscsillapítót és valamilyen gyulladáscsökkentő tartalmú készítményt, vagy ideális esetben egy kombinált készítménnyel akár az előzőket is kiválthatjuk.
  5. Láz- és fájdalomcsillapító készítmény. Bármikor jöhet fejfájás, fülfájás, hőemelkedés stb. A választék nagy, és mindenkinek van egy (vagy családon belül akár több) jól bevált gyógyszere, amely hatásos szokott lenni ilyen helyzetben. Ha gyerekkel utazunk, a lázcsillapító szinte kötelező, és ne feledkezzünk meg a lázmérőről sem.
  6. Görcsoldó. Különösen menstruációs fájdalmakkal küszködő hölgyek számára nagyon fontos lehet, de epe- vagy vesegörcsök esetén is jól jöhet.
  7. Emésztőrendszeri problémák. Tájékozódjunk előre az úti célunkról, hogy iható-e a víz, mit ehetünk, és mit ihatunk anélkül, hogy napokig a mellékhelyiséghez lennénk kötve. Ha olyan területre megyünk, ahol ez problémát okozhat, fokozottan figyeljünk, tartsuk be a tanácsokat, és még a gyümölcsöt is palackos vízzel mossuk meg. Ha ez nem volt elég, akkor mindenképpen legyen nálunk hasmenés esetén alkalmazható készítmény, és nem árt, ha a bélflórát helyreállító szert is viszünk magunkkal. Aki szorulásra hajlamos, ne feledkezzen meg a hashajtóról sem, mert egy nyaralást tönkre tud tenni egy szorulás miatti hasgörcs is. Az arra érzékenyeknél jó ha van emésztést segítő, felfúvódás elleni és gyomorsavtúltengés elleni szer.
  8. Hányinger és hányás elleni szer. Ha tudjuk, hogy van olyan egyén a családunkban, aki nem bírja az utazást, akkor biztosan nem felejtjük el a hányinger megelőzésére, csillapítására való gyógyszert. Akkor is lehetünk rosszul, ha más utazási formát választunk a megszokottól, például komp, hajó. Itt említenénk meg, hogy mindenképpen legyen nálunk megfelelő zacskó is, lehetőleg elérhető közelségben, hogy ha valaki mégis rosszul lenne, legyen mihez nyúlni.
  9. Rovarcsípések, allergiás tünetek kezelése. Semmiképpen ne kalciumot tartalmazó pezsgőtablettával kezeljünk egy esetleges rovarcsípést vagy allergiás tünetet. Sajnos egy igen elterjedt, ám annál veszélyesebb tévhit, hogy a kalcium segíti elkerülni az allergiás reakciót. Sajnos egy ilyen esetben alkalmazott kalcium tartalmú szer, azt az érzést alakíthatja ki bennünk, hogy tettünk az ellen, hogy komoly baj legyen, ám ez sajnos nincs így. Használjunk antihisztamin-tartalmú készítményt belsőleg és külsőleg egyaránt, ha a helyzet azt kívánja. Súlyosbodó tünetek esetén pedig kérjünk azonnali orvosi segítséget (különösen ha a csípés a fejen, mellkason, nyakon történt).
  10. Fényvédelem. Az életkornak és bőrtípusnak megfelelő napvédő krém vagy naptej, illetve napozás utáni krém és az esetleges napégés kezelésére szolgáló készítmény se maradjon otthon. A fényvédelemről többet tudhat meg korábbi bejegyzésünkből ide kattintva.
  11. Védőoltás. Tájékozódjunk úti célunk esetleges kötelező vagy ajánlott védőoltásairól. A megfelelő védettség kialakulásához pedig időben olttassuk be magunkat és családtagjainkat, és az utazáshoz feltétlenül vigyük magunkkal az oltási könyvünket is.

Útipatika

Speciális szempontok, melyeket szem előtt kell tartanunk, ha külföldre utazunk

  1. Kábítószer és pszichotróp hatóanyagtartalmú gyógyszerek (ide tartoznak egyes antidepresszáns, altató, nyugtató, hangulatjavító gyógyszerek, valamint a daganatos betegségekhez társuló fájdalmak csillapítására szolgáló készítmények) A daganatos betegséghez társuló erős fájdalmak csillapítására szolgáló gyógyszerek esetén kivétel nélkül szükséges a háziorvostól egy igazolást beszerezni még az utazás előtt. A kábítószernek és pszichotróp anyagnak minősülő hatóanyagokat tartalmazó, Magyarországon törzskönyvezett gyógyszerkészítmények aktuális listáját az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapján lehet megtalálni. Egyéb gyógyszerek esetén is javasoljuk azonban, hogy mielőtt bárki útnak indulna, kérjen felvilágosítást a célország magyarországi külképviseletétől arra vonatkozóan, hogy szükséges-e egyéb gyógyszerei esetén igazolást kiállítani, illetve van-e olyan gyógyszer hatóanyag, amelynek bevitele a meglátogatni kívánt országba nem megengedett.
  2. Tabletta, szirup vagy kúp? Sok esetben ugyanazon hatóanyag különféle gyógyszerformái állnak rendelkezésre. Úti patikánál különösen megfontolandó a választott gyógyszerforma. Lázcsillapítás céljára – amennyiben a beteg életkora ezt megengedi, azaz nem csecsemőről van szó – célszerű tablettát tenni az úti patikába kúp helyett, mivel ez utóbbiak magasabb hőmérsékleten megolvadnak. Ilyen esetben meg kell várni, míg ismételten szobahőmérsékletűre hűlnek, mielőtt a csomagolásból kibontanánk, így a kúp ismét szilárd halmazállapotú lesz. Amennyiben lehetséges, forróitalporok helyett is célszerű az úti patikába tablettákat választani, mert a vízforralás nem minden esetben oldható meg.
  3. Betegtájékoztatók. Bármennyire is helyszűkével kell számolni a bőröndben, a gyógyszerek betegtájékoztatói mindig legyenek a gyógyszer mellett, mivel szükség esetén abból lehet tájékozódni az adagolásról, esetleges mellékhatásokról.
  4. Gyógyszerek tárolása. A hosszútávú extrém körülmények (pl.: magas hőmérséklet [35–40 °C]) a gyógyszerek minőségromlásához vezethetnek. Magas hőmérsékleten a hatóanyagok jelentős része elbomlik vagy toxikus származékok is keletkezhetnek. Soha nem szabad sugárzó hőnek kitenni a gyógyszereket vagy az azt tartalmazó táskát! Amennyiben hűtőszekrényben tárolandó gyógyszert szállítunk, azt érdemes speciális, jégakkus táskákban vagy hűtőtáskában megoldani. A nyaralóhelyre megérkezve minél hamarabb gyermekektől elzárt, hűvös, száraz helyre kell elhelyezni az úti patikát. A hűtőszekrényben tartandó készítményeket hideg helyre kell tenni.
  5. Repülőutak alkalmával a kézipoggyászban legyenek a legfontosabb gyógyszerek, mert egy poggyászeltűnés miatt előfordulhat, hogy néhány napig nem állnak rendelkezésre a szerek. Az olló ne itt legyen.
  6. Az utazás előtt tájékozódni kell a célország, város, nyaralóhely stb. orvosi ellátásáról. Legyen felírva a szükséghelyzetben hívható mentő, orvos, taxi telefonszáma.
  7. Utazás előtt tájékozódni kell arról is, hogy a célországban a csapvíz iható-e, vagy palackos vizet kell vásárolni, netán vízfertőtlenítésről gondoskodni.
  8. Külföldre történő utazáskor a rendszeresen szedett gyógyszerek hatóanyagának a neve és a dózisa legyen felírva, mert nem biztos, hogy külföldön is ugyanazon a márkanéven vásárolható meg a gyógyszer, mint Magyarországon.
  9. Külföldi utazás előtt (különösen távoli, egzotikus úti célok előtt) legalább két hónappal tájékozódni kell a szükséges és választható védőoltásokról, illetve az oltási rendről.

FONTOS, hogy soha ne induljunk külföldre megfelelő biztosítás nélkül! Még a környező országokban is előfordulhatnak olyan események, amelyek a hazautazást akadályozzák (baleset, súlyosabb betegség), s a szükséges kórházi ellátás komoly összeg is lehet.

Utazás

Néhány jótanács, melyet érdemes megfogadni

Utazás autóval, busszal - hogyan előzzük meg a rosszullétet?

Ilyen esetekben fontos, hogy ne utazzunk üres gyomorral, de ne is együk tele magunkat indulás előtt. Nem szabad alkoholtartalmú italt sem fogyasztani. Ha pedig van rá mód, a legszerencsésebb a fekvő testhelyzet és a jármű középső részén való tartózkodás.

Nyaralás

Habár a repülő a modern kor legbiztonságosabb közlekedési eszköze, maga a repülés egészségügyi kockázatokkal is járhat. Főként a 4-5 órát meghaladó repülőutakon növekszik meg a vénás trombózis veszélye, első sorban az idősebb korosztálynál, illetve akik hajlamosak erre. Prevenciót jelent a rugalmas harisnya viselése, a repülőút alatti lábmozgatás. Az arra fogékonyaknak érdemes a háziorvosával egyeztetni, és plusz prevenciót fog ajánlani az orvos. Ezen kívül a légnyomás változása, a száraz levegő, a légkondicionálás arcüregi fájdalmakat, orrfolyási panaszokat, fejfájást okozhatnak. Ilyen esetekben a le- és felszálláskor célszerű orrcseppet alkalmazni. A panaszokat enyhítheti még a megfelelő folyadékpótlás, ezt lehetőleg ne cukros üdítővel, hanem ásványvízzel vagy gyümölcslével oldjuk meg.

Higiénia, vízfogyasztás külföldön

Nagyon fontos a rendszeres kézmosás vízfertőtlenítővel kezelt vízzel (1 Neomagnol tabletta 10 liter vízben 2 órán át való kezelése megfelelő vízfertőtlenítő hatást eredményez). Az így kezelt víz kézmosásra, gyümölcstisztításra, mosogatásra használható, fogyasztásra nem alkalmas. Célszerű palackozott vizet inni, és ezzel mosni fogat is. Amennyiben mégis hasmenés, hányás fordul elő, akkor a folyadékpótlás mellett a sópótlásáról is gondoskodni kell, mindent el kell követni, hogy szervezetünk ne száradjon ki.

Reméljük hasznos információkkal tudtunk szolgálni, melyekkel hozzájárulhatunk a zökkenőmentes és felhőtlen nyaralás élményéhez! Szeretettel várjuk a Tócós Patikában, ahol minden szükséges készítményt beszerezhet úti patikájába, illetve kollégáink további hasznos tudnivalókat is megoszthatnak Önnel! Kellemes nyarat kívánunk!