Mi csípett meg? Segítünk kideríteni!

A nyári hónapokban fokozott a kockázata, hogy rovarokkal találjuk szembe magunkat, a találkozások egy része pedig hosszabb távon is emlékezetes maradhat. Ezek az apró élőlények ugyanis előszeretettel hagynak nyomot a bőrünkön. Ilyenkor csak azt kell kideríteni, hogy ki lehet a felelős a csípésekért – ez ugyanis nem minden esetben egyértelmű.

Gyakran már csak azt követően fedezzük fel a kéretlen találkozás nyomait, amikor az elkövető elhagyta a helyszínt. Ilyen esetekben pedig nem árt tisztában lenni vele, hogy melyik rovar milyen nyomot hagy maga után. Különösen igaz ez allergiás reakciók jelentkezésekor. Vegyük sorra a leggyakrabban előforduló csípések jellegzetes tüneteit!

Szúnyog

A csípés bárhol előfordulhat, helyén a bőr középen felduzzad, puha tapintásúvá és világos színűvé válik, a környező terület pedig bepirosodik. A dagadás szinte azonnal láthatóvá válik, és rövid időn belül viszketés tapasztalható.

Idegen országokba utazás során a szúnyogcsípésekre fokozottan oda kell figyelni, ugyanis ezek az élősködők maláriát, sárgalázat, nyugat-nílusi vírust vagy dengue-lázat is terjeszthetnek. A súlyos fertőzésre többek között láz, fejfájás, izomgyengeség, hányinger, hányás, zavartság és kiütések hívhatják fel a figyelmet.

Szúnyogcsípés

Kullancs

Általában könnyedén felismerhető, hiszen az esetek többségében a parazita még a bőrünkben van, amikor felfedezzük a behatolást. Ilyenkor a legfontosabb a gyors és szakszerű eltávolítás – ezt célszerű csipesszel vagy kullancskanállal elvégezni. A lényeg, hogy ne nyomjuk össze az élősködő testét, ne kenjük be semmivel, és amilyen hamar csak lehet, szabaduljunk meg tőle. Amennyiben már távozott a kullancs, piros folt és egy apró kráter jelzi, hogy vendégünk volt.

Lyme-kór esetén napokkal/hetekkel a csípés után jellegzetes, ovális alakú, nagy kiterjedésű bőrpír alakulhat ki, az agyvelőgyulladást okozó vírus jelenlétének viszont nincsenek ilyen bőrtünetei. Amennyiben a kullancscsípést követő napokban lázat, fejfájást, végtagfájdalmat vagy rossz közérzetet tapasztalunk – vagy az imént említett pirosodás jelentkezik –, azonnal forduljunk orvoshoz!

Kullancscsípés

Méh vagy darázs

A méhek csak egyszer képesek szúrni, és előfordulhat, hogy a fullánkjuk a csípés helyén marad – ezt minél hamarabb és óvatosabban el kell távolítani. A feldagadt bőrfelületet égő, viszkető érzés és fájdalom kíséri, középpontjában pedig fehér pötty látható. A csípést követően a méhek feromonokat bocsátanak ki, amivel figyelmeztetik a többi rovart a veszélyre. A további „támadások” elkerülése érdekében ezért minél hamarabb el kell hagyni a helyszínt. A darazsak többször is csíphetnek, amit éles fájdalom, heves viszketés, bőrpír és akár 10 centiméter átmérőjű feldagadt terület, esetleg enyhe vérzés is kísérhet!

Mindig figyeljünk a szervezetünk jelzéseire, ugyanis méh- és darázscsípés esetén fokozottan fennáll az allergiás reakció veszélye. A fejet, garatot vagy szájüreget ért csípés a hirtelen fellépő duzzanat miatt akár allergiás reakció nélkül is végzetes következménnyel járhat!

Darázscsípés

Pók

A hazánkban fellelhető pókok mérgének jelentős része ártalmatlan, bizonyos cselő- és dajkapókok azonban képesek kellemetlenséget okozni. A tapasztalható tünetek a rovar fajtájától, valamint a csípés helyétől függően eltérőek lehetnek. Enyhébb esetekben piros, viszkető, égő érzéssel társuló folt, és 1-2 centiméteres duzzanat alakulhat ki, a behatolás helyén pedig két szúrásnyom látható – ez nem mindig észrevehető.

Súlyosabb esetben a csípés helyén 10 centimétert meghaladó duzzanat jelenhet meg, amely hólyagossá, gennyessé vagy keménnyé válhat, elkékülhet, és mozgás- vagy érzészavar is kialakulhat. Ilyen panaszok jelentkezésének Magyarországon nagyon alacsony a valószínűsége.

Pókcsípés

Bolha

A csípések elsősorban a lábon, valamint azokon a területeken fordulnak elő, ahol a ruha szorosan illeszkedik a bőrhöz. Az elviselhetetlenül viszkető, fájó, 1-2 mm nagyságú, piros, kemény pöttyök hármas-négyes csoportokban tűnnek fel.

Ezek az élősködők veszélyes baktériumokat csak nagyon ritkán terjesztenek, viszont előfordulhat, hogy a pestis vagy a tífusz kórokozóját hordozzák, esetleg kutyagalandféreggel fertőzik meg az embert. Amennyiben az alsó végtagokon nem találhatóak nyomok, a bolhacsípést jó eséllyel ki lehet zárni.

Bolhacsípés

Ágyi poloska

Előfordulhat, hogy a csípés semmilyen tünetet nem produkál, viszont akár hatalmas, vörös duzzanatot is előidézhet. Mivel ez teljesen egyénfüggő, az esetleges panaszok pedig csak órákkal az „incidens” után jelentkeznek, ezért az ágyi poloska tettenérése nehézkes lehet.

Helyette érdemes a körülményeket vizsgálni. Az esetek többségében a csípések este születnek, valamint árulkodó jelek lehetnek a lepedőn feltűnő vércseppek és apró fekete foltok (az élősködő ürüléke).

Rovarcsípés

Amikor orvoshoz kell fordulni

Bizonyos rovarok által okozott csípések akár súlyos allergiás reakciót, úgynevezett anafilaxiás sokkot is előidézhetnek (tünetei a csípést követő néhány percben, vagy akár órákkal később is jelentkezhetnek). Amennyiben önmagunkon vagy a környezetünkben valakinél az alábbi panaszokat tapasztaljuk, azonnal forduljunk orvoshoz vagy hívjunk mentőt, ugyanis életveszélyes állapotról lehet szó:

 • erőteljes bőrpír, csalánkiütés, viszketés
 • ajak-, nyelv-, gégeduzzanat
 • mellkasi szorítás, szívritmuszavar, alacsony vagy magas pulzusszám, vérnyomásesés
 • felső légúti szűkület, nehézlégzés, légszomj, sípoló légzés, köhögés, orrfolyás
 • hasfájás, hasi görcs, hányinger, hányás
 • feledékenység, zavartság, szorongás, fejfájás, szédülés, eszméletvesztés

Fontos önuralmat tanúsítani! A csípéseket sosem szabad elvakarni! A cukorbetegeknek, keringési zavarral, érszűkülettel vagy immungyengeséggel élőknek erre fokozottan oda kell figyelniük, az elfertőződés következtében ugyanis nehezen gyógyuló sebek, vagy akár fekélyek is kialakulhatnak.

Tegyünk meg mindent a csípések megelőzése érdekében!

 • Kerüljük az élénk színű öltözékeket!
 • Olyan ruhát hordjunk, amely befedi a kart és a lábat!
 • Ne használjunk édes illatú kozmetikumokat!
 • A szabadban sose járkáljunk mezítláb!
 • Az ételeket, italokat és a szemetet mindig fedjük le!
 • Csak akkor igyunk, ha meggyőződtünk róla, hogy az italunkba nem szállt bele semmi!
 • Fagylalt, jégkrém, vattacukor fogyasztásakor fokozottan legyünk körültekintőek!
 • Ha a szabadba megyünk, kenjük be magunkat rovarriasztó szerrel!
 • Tartózkodjunk a rovarok hessegetésétől és megfogásától!

A csípéseket megelőző és a kellemetlen tüneteket enyhítő termékekkel kapcsolatban forduljon bizalommal a Tócós Patika kollégáihoz, vagy keresse fel webpatikánkat, ahol minden szükséges készítményt online megrendelhet!