Magzatvédő vitaminok – Válaszolunk a leggyakrabban felmerülő kérdésekre

A várandósság ideje alatt bizonyos táplálékok, étrend-kiegészítők és gyógyszerek használata szigorúan kerülendő, a magzatvédő vitaminok viszont minden kismama számára ajánlottak – nemcsak a terhesség ideje alatt, hanem már az azt megelőző időszakban is. Mit tartalmaznak ezek a készítmények? Mikor érdemes elkezdeni az alkalmazásukat? Milyen esetekben javasolt konzultálni a kezelőorvossal? Cikkünkben a leggyakrabban felmerülő kérdésekre válaszolunk.

A köznyelvben csak terhesvitaminként emlegetett multivitamin-készítmények szerepe kettős: a magzat számára biztosítják az egészséges fejlődéshez nélkülözhetetlen vitaminokat, nyomelemeket és ásványi anyagokat; a kismama szervezetét pedig támogatják, hogy a terhesség és a szülés utáni regenerációs időszak komplikációktól mentes legyen.

A magzatvédő vitaminok nem zárják ki 100%-osan a fejlődési rendellenességek kialakulását, viszont annak valószínűségét drasztikusan lecsökkentik, és megakadályozzák, hogy a kismamánál a várandósság vagy a szoptatás ideje alatt vitaminhiány alakuljon ki.

Mit tartalmaznak a magzatvédő vitaminok?

A magzatvédő vitaminok összetétele gyártónként eltérő lehet, közös azonban bennük, hogy a magzat és az édesanya számára nélkülözhetetlen vitaminokat, nyomelemeket, valamint ásványi anyagokat kivétel nélkül, a szükséges mennyiségben tartalmazzák. Vegyük sorra, hogy melyek ezek az összetevők, és miért elengedhetetlenek a mindennapok során:

magzatvédő vitaminok

• Folsav – A terhesség ideje alatt az egyik leggyakrabban emlegetett fejlődési probléma a velőcsőzáródási rendellenesség. Az időben – még a fogantatás előtt – megkezdett és megfelelő mennyiségű folsavbevitellel a betegség kialakulásának a kockázata minimálisra csökkenthető.

• A vitamin – A csontok és a szem egészségéhez elengedhetetlen, zsírban oldódó vitamin a növekedésben is fontos szerepet játszik, ezért a fejlődő magzat és a kismama számára is elengedhetetlen a pótlása.

• B vitaminok – A B1 vitamin az idegrendszer fejlődésében, a B2 vitamin a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok lebontásában, a B3 vitamin az energiaátalakításban, a B6 vitamin a vérképzésben, a B12 vitamin pedig a vörösvértestek képződésében és az anyagcserében játszik fontos szerepet.

• C vitamin – Az aszkorbinsavként is emlegetett, vízben oldódó vegyület erősíti az immunrendszert, támogatja a vas és a réz felszívódását, növeli a fehérvérsejtek számát, elősegíti a kollagéntermelést, segít megvédeni a sejteket a szabadgyököktől és antioxidáns hatással is bír.

• D vitamin – Alacsony D vitamin-szint esetén a szervezet fogékonyabb lehet a fertőzésekre, valamint megnövekedhet a terhességi magas vérnyomás és a koraszülés kockázata. A D3 vitamin elsősorban a csontképzésben és az ép fogazat megőrzésében játszik szerepet.

• E vitamin – A sejtvédő és antioxidáns hatású anyag megelőzi a szabadgyökök felhalmozódását, valamint szerepe van az izom- és vérképzésben is. Felszívódásához a C vitaminnak és a szelénnek elengedhetetlen szerepe van.

• Vas – A vérképzés mellett elsősorban a sejtek anyagcseréjét és a vér oxigénszállítását támogatja. Mivel a kismamának nemcsak a saját, hanem a fejlődő magzat vérellátásáról is gondoskodnia kell, a vaspótlás elengedhetetlen. Vashiány esetén alacsonyabb lehet a születési súly, vagy koraszülés is felléphet.

• Réz – Az egészséges fejlődés elengedhetetlen része, ezért a magzat számára is nélkülözhetetlen. Kevesebbszer esik róla szó, de a rézhiány – akárcsak a vashiány – vérszegénységhez vezethet. A vas ugyanis réz nélkül nem képes „ellátni a feladatát”, hiszen nem tud beépülni a hemoglobinba.

• Cink – Elősegíti a sejtosztódást, hozzájárul az immunrendszer egészséges működéséhez és védi a bőr épségét. A cink a szülés utáni regenerálódás során hatalmas segítséget jelent a megterhelő időszakon átesett szervezet számára.

• Jód – Nemcsak a magzat kognitív funkcióinak a fejlődéséhez, hanem az anyagcsere-folyamatok és a pajzsmirigy normál működéséhez is hozzájárul. Bizonyos betegségek (például pajzsmirigyprobléma) esetén a plusz jódbevitel tiltott. Ilyenkor olyan készítményt kell keresni, amely nem tartalmazza ezt az összetevőt.

• Magnézium – Az egészséges szívfunkciók mellett a vázizom összehúzódási folyamataiban is fontos szerepe van a magnéziumnak. Amennyiben nincs biztosítva a szükséges utánpótlás, az alhasi görcsökhöz, súlyosabb esetekben pedig akár koraszüléshez vagy vetéléshez is vezethet.

• Kalcium – A csontrendszer felépítése mellett a vérnyomás szabályozásában, az idegrendszer fejlődésében és annak megfelelő működésében is nélkülözhetetlen szerepe van (a kismamák fogazatának romlása egy gyakran felmerülő probléma – ennek hátterében általában a kalciumhiány áll).

• Szelén – Az immunrendszer és a pajzsmirigy megfelelő működése mellett antioxidáns hatása miatt is fontos, valamint elősegíti az E vitamin hasznosulását. A szív egészséges működésének támogatása mellett bizonyos élő organizmusok újrateremtésében is szerepet játszik.

Mikor ajánlott elkezdeni a magzatvédő vitaminok szedését?

Ezekre a vitaminokra, nyomelemekre és ásványi anyagokra minden egészséges felnőtt szervezetnek szüksége van, éppen ezért a kezelőorvos által is jóváhagyott készítmények alkalmazása semmilyen kockázatot nem jelent.

Babatervezés

A magzatvédő vitaminok szedését a fogantatás pillanata előtt ajánlott elkezdeni, hiszen a terhesség beigazolódásának időpontjában már egy hetek óta fejlődő magzattal él együtt a leendő édesanya. Az első trimeszter (vagyis a terhesség első tizenkét hete) pedig a legsérülékenyebb időszakot jelenti a magzat számára – ilyenkor van a legtöbb támogatásra szüksége.

• A Femibion 0 Babatervezés egy 7 összetevőből álló, speciálisan a tervezés időszakára kialakított étrend-kiegészítő, melynek legfontosabb összetevői – az 5 vitaminon és a jódon felül – a folátbomba (metafolin és folsav), mellyel biztosítható a szükséges folátmennyiség a babaváráshoz.

IDE KATTINTVA rendelheti meg.

• A Gravida Optima filmtabletta+kapszula egy komplex készítmény, amelyet úgy állítottak össze, hogy már a várandósság előtt, a tervezés fázisában is szedhető legyen. Egyetlen dobozban kétféle kiszerelési formával támogatja a megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését.

IDE KATTINTVA rendelheti meg.

• A LadeeVit Extra kapszula nemcsak a várandósság előtt és alatt, hanem a várandósság után, szoptatáskor is ajánlható az édesanyáknak a létfontosságú vitaminok és ásványianyagok pótlására. Ferronyl vasat a Magyarországon patikai forgalomban lévő várandósvitaminok közül csak a LadeeVit Extra tartalmaz.

IDE KATTINTVA rendelheti meg.

Miért kell kikérni a kezelőorvos véleményét?

Annak ellenére, hogy ezek a készítmények a magzat egészséges fejlődését, valamint az édesanya egészségének megőrzését szolgálják, fontos, hogy a termék kiválasztásakor a kezelőorvos útmutatását kövessük. Ha egy kismama krónikus alapbetegséggel – például máj- vagy veseelégtelenséggel, esetleg véralvadási- vagy pajzsmirigyproblémával – küzd, fokozottan oda kell figyelni a magzatvédő vitaminok összetételére.

családtervezés

Szeretne többet megtudni a magzatvédő vitaminokról? További tanácsokért forduljon bizalommal a Tócós Patika kollégáihoz, vagy keresse fel webpatikánkat, ahol a készítményeket online is megrendelheti.