Kullancs eltávolítása – Mit lehet tenni, ha belénk fúródott a vérszívó?

Szabadban tartózkodás után jogosan merülhet fel a gondolat, hogy érdemes alaposan átvizsgálni magunkat. Különösen igaz ez március és augusztus között, amikor nagyobb a valószínűsége, hogy a kirándulásból vagy a délutáni sétából egy élősködővel „gazdagabban” térünk haza. Mit lehet tenni, ha belénk fúródott egy vérszívó? Mire figyeljünk a kullancs eltávolítása során? Milyen tünetek jelentkezése esetén kell orvoshoz fordulni? A leggyakrabban felmerülő kérdésekre gyűjtöttük össze a válaszokat.

A Lyme-kórtól és a kullancs terjesztette agyvelőgyulladástól tartva a bőr alá furakodott vérszívó felfedezése sokakban pánikot kelt. A két leggyakoribb, kullancs terjesztette betegség valóban súlyos állapotokat idézhet elő, de fontos felhívni a figyelmet, hogy nem minden parazita fertőzött, a gyors és helyes eltávolítással pedig minimálisra csökkenthető az esetleges fertőződés kockázata.

A közönséges kullancsban a kullancsencephalitis kórokozója ritkábban, a Lyme-kórt okozó baktérium gyakrabban fordul elő. Korábbi felmérések alapján az agyhártyagyulladást okozó vírust Magyarországon mindössze az élősködők 0,05%-a, a Lyme-kór kórokozóját európai átlagban a paraziták 12%-a hordozza.

Kullancs eltávolítása

Kullancs eltávolítása – Mit tegyünk? Mit ne tegyünk?

A kullancscsípés általában könnyedén felismerhető, hiszen az esetek többségében a parazita még a bőrünkben van, amikor felfedezzük a behatolást. Ha ebben a helyzetben meggondolatlanul vagy téves információkra hagyatkozva cselekszünk – csavargatjuk, krémmel, esetleg ecettel kenjük be az élősködőt –, azzal a fertőződés kockázatát növeljük.

A helyes lépés ebben az esetben a gyors és szakszerű eltávolítás. Ezt célszerű csipesszel vagy kullancskanállal elvégezni, amelyek segítségével a kullancs nyaki részét megragadva, sérülés nélkül szabadulhatunk meg az élősködőtől (az egyedi, gyorsfagyasztásos technikát alkalmazó kullancseltávolító készletet IDE KATTINTVA rendelheti meg).

Próbáljuk a bőrünkhöz közel összecsípni, óvatosan húzni – hogy a bőr sátorszerűen megemelkedjen –, és hagyjuk, hogy a kullancs maga engedjen el bennünket. Így elkerülhető, hogy a parazita potrohában esetlegesen található baktérium vagy vírus a szervezetünkbe kerüljön, és a szájszerve beszakadjon (ha a szájszerv véletlenül a bőr alatt marad, nem kell megijedni, a kórokozók átvitele szempontjából nem jelent veszélyt, és egy szálkához hasonlóan, rövid időn belül, magától kilökődik).

Amit mindig szem előtt kell tartani, hogy a bőr alá fúródott kullancs figyelmen kívül hagyása, összenyomása vagy öklendezésre késztetése megnöveli a fertőződés kockázatát, ezért

  • NE nyomjuk össze az élősködő testét,
  • NE kenjük be semmivel,
  • és amilyen hamar csak lehet, szabaduljunk meg tőle!

A kullancsok kiskedvenceinkre is veszélyt jelenthetnek. Nyáluk, ürülékük vagy akár az elpusztult tetemük is tartalmazhatja a Babesia canis nevű egysejtű élősködőt, amely magas lázat, vérfestékvizelést és a kutya halálát is okozhatja. Az emberre is veszélyes Lyme-kórt okozó Borrelia burgdorferi baktérium a kisállatoknál is elhúzódó, több szervrendszert érintő betegséget idézhet elő. Szeretné biztonságban tudni kiskedvenceit? A kutyák és macskák számára kifejlesztett kullancsriasztó készítményeket IDE KATTINTVA rendelheti meg.

Kullancscsípés

Amikor orvoshoz kell fordulni

Szakembert abban az esetben kell felkeresni, ha a csípést követően tünet vagy panasz jelentkezik. Lyme-kór esetén napokkal/hetekkel a csípés után jellegzetes, ovális alakú, nagy kiterjedésű bőrpír alakulhat ki, az agyvelőgyulladást okozó vírus jelenlétének viszont nincsenek ilyen bőrtünetei. Amennyiben a kullancscsípést követő napokban lázat, fejfájást, végtagfájdalmat, rossz közérzetet tapasztalunk – vagy az imént említett pirosodás jelentkezik –, azonnal forduljunk orvoshoz!

A Fassisi® BoTick márkájú kullancsteszt a leggyorsabb direkt borrelia (B. garinii, B. afzellii, és B. burgdorferi sensu stricto) kimutatást teszi lehetővé. Ha szeretne megbizonyosodni róla, hogy az eltávolított kullancs hordozza-e a kórokozót, IDE KATTINTVA rendelheti meg a gyorstesztet.

Hogyan tarthatjuk távol magunktól a kullancsokat?

1. Kirándulások alkalmával viseljünk sűrű szövésű, világos ruhadarabokat, és ahol csak lehet, tűrjük be őket – zokniba, cipőbe, nadrágba. Erre azért van szükség, hogy a vérszívók a lehető legnehezebben kerülhessenek kapcsolatba a bőrfelületünkkel, ha pedig felmásznak ránk, a világos felületeken könnyedén észrevehetjük őket.

2. Kullancsszezon idején kerüljük el a sűrű erdőket, a bozótos részeket és a vadetetők környékét, ahol a paraziták jelenlétére fokozottan lehet számítani. Amennyiben ilyen helyeken tartózkodunk, rendszeresen és alaposan vizsgáljuk át a testünket egy esetleges behatolás nyomai után kutatva. Fordítsunk kiemelt figyelmet a boka környékére, a térdhajlatra, a deréktájékra, a nemi szervek környékére, a hónaljra, a nyakra, a fül mögötti területre, valamint a fejtetőre.

3. Fedetlen testrészeinken (például a nyakunk és a csuklónk környékén) alkalmazzunk kullancsriasztó aeroszolokat. Ezeknek a készítményeknek a hatása viszonylag rövid ideig tart, ezért a tájékoztatókban feltüntetett időközönként ne felejtsük el megismételni a műveletet.

A kullancsok mellett a szúnyogok ellen is akár 6 órán keresztül hatékony védelmet nyújtó BiteFree aeroszolt IDE KATTINTVA rendelheti meg.

Kullancs ellen

A kullancsriasztó aeroszollal, a kullancseltávolító készlettel vagy a Lyme Borrelia kimutatására alkalmas teszttel kapcsolatban forduljon bizalommal a Tócós Patika kollégáihoz, vagy keresse fel webpatikánkat, ahol a kullancsellenes készítményeket és eszközöket online is megrendelheti!