A képernyő előtti munkavégzés veszélyei

Az irodai munkát végzők egy átlagos napon 6–8, egy megterhelőbb időszakban pedig akár 10–12 órát is egyhelyben ülve, a monitort szemlélve töltenek el. Hogy mindez egészségtelen-e? Természetesen. Meg lehet előzni a panaszok kialakulását? Ez az a kérdés, amellyel az ülőmunkát végzőknek sokkal többet kellene foglalkozniuk a hétköznapok során.

Összefoglalónk elején a képernyő előtti munkavégzés veszélyeire szeretnénk felhívni a figyelmet, a cikk végén pedig megoldási javaslatokkal szolgálunk az ülő életmód okozta panaszok megelőzésére és kezelésére.

Fejfájás, szemproblémák, ízületi panaszok – A képernyő előtti munkavégzés veszélyei

Fejfájás – A monitor hosszas nézése a szem izmainak görcsös megfeszülését idézheti elő, ami szem-, halánték- vagy homloktáji fájdalomhoz vezethet. A látásért felelős érzékszerv erőteljes igénybevétele mellett a nyak mereven tartása is hasonló kellemetlenségekhez vezethet: szédülés, tarkó- vagy fejtetőtáji fájdalom alakulhat ki.

Szemproblémák – A képernyő előtti munkavégzés a szem kifáradását idézheti elő, erőteljes koncentrálás esetén ugyanis hajlamosak vagyunk megfeledkezni a pislogásról. Mindez égő érzéshez, a szem kiszáradásához, hosszabb távon pedig a látás minőségének romlásához vezethet.

Ízületi panaszok – A harmadik gyakori probléma a mozgásszervi panaszok jelentkezése. Az egyhelyben ülés és a kényszertartások felvétele hát- és gerincfájdalmat okozhat (súlyosabb esetben akár gerincsérv is kialakulhat), az egér helytelen használata pedig ínhüvelygyulladáshoz vezethet.

Képernyő előtti munkavégzés

Az imént említett – sokaknál és gyakran jelentkező – panaszok mellett az ülő életmód súlyosabb egészségügyi problémák kialakulásának is megnövelheti a kockázatát: fokozhatja a mentális egészségi problémák, a magas koleszterinszint, az elhízás, a csontritkulás, a szív-érrendszeri betegségek, valamint bizonyos daganatok (például vastagbélrák) kialakulásának az esélyét.

Az ülő életmód okozta panaszok kialakulásának megelőzése és kezelése

1. Minden órában tartsunk 10 perc szünetet (aki naponta legalább 4 órát a számítógép előtt tölt, ez törvényileg is biztosított). Álljunk fel, mozgassuk át elgémberedett végtagjainkat, végezzünk kéz-, láb- és fejkörzést, majd masszírozzuk át a nyakizmainkat.

2. Naponta több alkalommal végezzünk el egy rövid szemtornát: tudatosan, sűrűn, pislogjunk; masszírozzuk át a szem környékét (mielőtt az arcunkhoz nyúlunk, ne felejtsük el fertőtleníteni a kezeinket); nézzünk el a monitortól távolabbi pontokra; mozgassuk át a szemünket (le, fel, jobbra, balra); tartsunk magunk elé egy papírlapot, fókuszáljunk rá, majd fokozatosan távolítsuk és közelítsük.

3. Amennyiben a rendszeres pihentetés vagy tornáztatás ellenére is fáradtnak vagy száraznak érezzük a szemeinket, nedvesítő cseppek vagy egyéb készítmények segíthetnek a panaszok enyhítésében:

• Az Artelac Rebalance gyorsan hat, ideális választás a szaruhártya- és a kötőhártya-kiszáradás okozta tünetek kezeléséhez. A készítmény előnye, hogy kontaktlencse használata mellett is alkalmazható.

IDE KATTINTVA rendelheti meg.

• Az Optaridin szemhéj spray egy micellákat, hialuronsavat, A vitamint, E vitamint, zöld és fekete tea kivonatát tartalmazó orvostechnikai eszköz, mely szemvörösséggel, égő érzéssel, szemviszketéssel és szemszárazsággal együtt járó szemhéj-irritáció esetén ajánlott.

IDE KATTINTVA rendelheti meg.

• Az Ophylosa 0,15% oldatos szemcsepp egy nedvesítő, síkosító szemészeti termék, mely kellemes érzést biztosít a fáradt, érzékeny szemnek, enyhíti a viszkető, égő tüneteket, az idegentestérzést, a szemszárazságot, és csökkenti a szem kivörösödését.

IDE KATTINTVA rendelheti meg.

4. Látásprobléma esetén az olvasószemüveg helyett a képernyő előtti munkavégzéshez speciálisan kifejlesztett, változó fókuszú lencsét válasszunk. Kontaktlencse használatakor szintén a monitor előtti munkavégzéshez tervezett, anyagában színezett típust részesítsük előnyben.

Látásprobléma

5. Munkába állás előtt, valamint látásromlás – vagy egyéb panasz – jelentkezésekor vegyünk részt egy szemészeti kivizsgáláson. Képernyő előtti munkavégzés esetén a szemészeti szűrés kétévente, panaszmentes esetben is indokolt (negyvenéves kor felett erre fokozottan oda kell figyelni).

6. A súlyos mozgásszervi problémák megelőzése érdekében rendszeresen végezzünk gerinctornát (a gyakorlatok szakember segítségével könnyedén elsajátíthatók, és otthon is elvégezhetők).

7. Keressünk az egész testünket átmozgató, életkorunknak és az edzettségi állapotunknak megfelelő sportot, amellyel minden nap biztosítani tudjuk a szervezetünk számára szükséges mozgást (a WHO ajánlása szerint hetente legalább 150 perc mérsékelt mozgásra minden embernek szüksége van – ez naponta körülbelül 20 percet jelent).

8. A rendszeres testmozgás mellett helyes táplálkozással, valamint étrend-kiegészítő készítményekkel is hozzájárulhatunk az ízületi porcok normál működéséhez. A Béres Porcerő Forte filmtabletta például komplex összetételével – C vitaminnal, D3 vitaminnal, glükozamin-szulfáttal és kondroitin-szulfáttal – járul hozzá az egészséges csontozat és a normál izomfunkciók fenntartásához.

IDE KATTINTVA rendelheti meg.

Izomfájdalom

+1 Előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor fájdalom jelentkezése esetén azonnali megoldásra van szükség – az élet nem állhat meg, a munkát egy hirtelen érkező fej- vagy izomfájdalom esetén is folytatni kell. Az alábbi készítmények ezekben az esetekben nyújthatnak segítséget:

• Az Algoflex Izom+Ízület kapszula hatóanyaga az ibuprofén. Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és lázcsillapító hatással is rendelkezik. Alkalmazása gyulladásos eredetű, fájdalmas ízületi betegségek, izomfájdalom és lágyrészsérülések kezelésére javasolt.

IDE KATTINTVA rendelheti meg.

• A Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula diklofenákot tartalmaz. A fejfájás mellett enyhíti a hátfájást, valamint az izom- és ízületi fájdalmakat.

IDE KATTINTVA rendelheti meg.

A fájdalomcsillapító készítmények a láz és a gyulladás mérséklésére, valamint a tünetek enyhítésére szolgálnak. Amennyiben panaszai hosszú távon fennálnak, keresse fel kezelőorvosát! Szeretne többet megtudni a képernyő előtti munkavégzés veszélyeiről? Forduljon bizalommal a Tócós Patika kollégáihoz, vagy keresse fel webpatikánkat, ahol az ülő életmód miatt kialakuló panaszokat enyhítő készítményeket online is megrendelheti.