Stresszkezelés – Miért fontos? Hogyan csináljuk?

A stresszhelyzetek körüllengik az életünket: idegeskedünk az egyre halmozódó feladatok láttán, feszültek vagyunk a megoldatlan családi problémák miatt, és pillanatok alatt felbosszantjuk magunkat a reggeli dugóban araszolva. Mindez csupán néhány mindennapos élethelyzet, amikor akaratunk ellenére eluralkodnak rajtunk a negatív érzelmeink. Saját egészségünk megóvása érdekében azonban meg kell tanulnunk kontrollálni ezeket a folyamatokat.

Betegséget ugyanis nemcsak a kórokozók, hanem a folyamatosan ránk nehezedő stresszhelyzetek is előidézhetnek. Ennek tudatában teljesen logikusnak tűnne azt javasolni, hogy kerüljük el a negatív érzelmektől túlfűtött szituációkat. Erre azonban nincs lehetőség. Az élet nem így működik. Bizonyos problémákkal szembe kell néznünk, és megoldást kell találnunk rájuk.

Amikor a stressz károssá válik

Normál esetben a stressz csak alkalmanként, és viszonylag rövid ideig van jelen az életünkben. Ilyenkor nem okoz maradandó károsodást. Sőt, bizonyos élethelyzetekben „pozitív stresszről” is beszélhetünk – például amikor egy hirtelen bekövetkező veszélyállapotot kell elhárítanunk. Tartós jelenléte vagy a stresszspirál kialakulása azonban (amikor egy feszült helyzet újabb és újabb feszültséget generál) komoly problémát is jelenthet.

stresszkezelési technikák

Mielőtt rátérnénk a stresszkezelési módszerekre, tekintsük át, hogy mit idézhet elő szervezetünkben, ha nem fordítunk kellő figyelmet a feszültség mérséklésére.

Tartós stressz hatására kialakuló figyelmeztető tünetek:

 • fáradtság
 • feledékenység
 • alvászavar
 • étvágytalanság
 • agresszivitás

Tartós stressz hatására kialakuló súlyosabb panaszok:

 • szapora szívverés, magas vérnyomás
 • hányinger, hasmenés, székrekedés, puffadás
 • fejfájás, migrén, fülzúgás
 • szorongás, depresszió
 • súlyosbodó bőrbetegségek
 • gyakori vizelési inger

munkahelyi stresszkezelés

Amennyiben az imént felsorolt panaszok közül egy, vagy akár több is rendszeresen jelen van az életünkben, változtatásra van szükség – a stressz kezelésére különböző technikák és természetes összetevőket tartalmazó készítmények is a segítségünkre lehetnek, súlyosabb esetben pedig egy szakember felkeresése is indokolttá válhat.

Stresszkezelés – Egészségünk érdekében

 • Feszült helyzetekben próbáljunk meg tudatosan odafigyelni a lassú, mély lélegzetvételekre. A hasi légzés elsajátításával és a légvételek számának csökkentésével megelőzhetjük a pánikhelyzet kialakulását, ráadásul a gondolkodásunkat is serkenthetjük.
 • Fel kell ismernünk azokat az idegtépő szituációkat, amikor hajlamosak vagyunk elragadtatni magunkat, pedig valójában tehetetlenek vagyunk. Ilyen például a forgalmi dugó esete. A duda nyomkodásával vagy a kormány csapkodásával nem kerülünk előrébb. Tudatosítanunk kell magunkban, hogy ezeket a problémákat a felfokozott érzelmi állapot nem képes javítani.
 • Meg kell találnunk azokat a meditatív kikapcsolódási formákat, amelyek rendszeresen képesek megnyugvást hozni az életünkbe. Nem kell nagy dolgokra gondolni. Akár egy sporttevékenységgel, egy kézműves szakkörrel vagy egy kényeztető masszázzsal is el lehet érni ezt az állapotot. Sokan a cigarettától és az alkoholtól várják a megoldást, ezek viszont a legrosszabb eszközök, amikhez stresszhelyzet esetén fordulhatunk.

stresszkezelés gyakorlat

Amennyiben azt érezzük, hogy képtelenek vagyunk kontroll alatt tartani a feszült helyzeteket, és az imént felsorolt módszerek nem járnak sikerrel, a relaxációs tréning, a kognitív viselkedésterápia vagy a természetes hatóanyagokat tartalmazó készítmények hozhatnak megoldást.

További információkért forduljon bizalommal a Tócós Patika kollégáihoz, vagy keresse fel webpatikánkat, ahol a stresszkezelést segítő termékeket online is megrendelheti.