PCR teszt, antitest teszt, antigén teszt - Tisztázzuk az esetleges félreértéseket!

A koronavírus-fertőzésen átesettek, az oltásra várakozók és a beoltottak körében egyaránt felmerülhet a kérdés, hogy mi zajlik (vagy zajlott) le szervezetükben az elmúlt időszakban. Az immunrendszer adott immunválaszt? Jelen van a vírus vagy az ellenanyag? A különböző tesztek segítségével választ kaphatunk ezekre a kérdésekre. Nem mindegy azonban, hogy egy PCR, egy antitest vagy egy antigén teszt eredményeire támaszkodunk. A félreértések elkerülése érdekében néhány dolgot érdemes tisztázni!

ANTITEST TESZT

Az antitest teszt kimutatja, hogy egy korábban lezajlott fertőzésre vagy a védőoltásra a vizsgált egyén immunrendszere adott-e úgynevezett humorális immunválaszt – vagyis termelt-e a vírus ellen ellenanyagokat. A teszttel kétfajta antitestet vizsgálunk: IgM és IgG. Az IgM-pozitív teszt a fertőzöttség gyanújára ad okot, ezt azonban a biztos eredmény érdekében meg kell erősíteni antigén teszt vagy PCR teszt segítségével. Ha mind az IgM, mind az IgG pozitív, akkor 2–5 hét telhetett el a fertőződéstől, de már gyógyuló szakaszban van a folyamat. Ha csak az IgG pozitív, egy már lezajlott, gyógyult fertőzést valószínűsíthetünk.

Az antitest teszt önmagában tehát nem alkalmas a fertőzöttség kizárására, viszont a segítségével valószínűsíteni lehet, hogy a betegség lefolyásának mely szakaszában van az érintett.

Antitest teszt

A vizsgálat menete

Az antitest teszthez egyetlen csepp, ujjbegyszúrás útján nyert vérre van szükség – a mintavétel ugyanúgy történik, mint például a vércukorszintmérés során. A vérmintát egy tesztkazettára cseppentjük, majd 15 perc múlva leolvassuk az eredményt.

A Biosynex Autotest COVID-19 antitest teszt – amely Magyarországon jelenleg az egyetlen otthoni használatra engedélyezett gyorsteszt – már online is megrendelhető. A csomag minden kiegészítőt tartalmaz, amelyre a vizsgálat elvégzéséhez szükség van, ezért se a minta vételéhez, se az eredmények kiértékeléséhez nincs szükség további felszerelésekre vagy egészségügyi szakemberek közreműködésére. Szeretne többet megtudni? KATTINTSON IDE!

ANTIGÉN TESZT

Az antigén teszt annak a megállapítására alkalmas, hogy a vizsgált egyén a mintavétel pillanatában SARS-CoV-2-fertőzött-e. A teszt ki tudja mutatni, hogy a vizsgált mintában jelen van-e a SARS-CoV-2 vírus tesztre fajlagos antigénje. Amennyiben az antigén kimutatható, az megerősíti, hogy a vírus is jelen van a szervezetben.

Az antigén teszt eredménye Védettségi igazolvány igényléséhez nem használható fel, de segítségével kideríthető, hogy a koronavírus a mintavétel pillanatában jelen van-e a szervezetben.

Antigén teszt

Antigén teszt – A vizsgálat menete

Ehhez a teszthez az orrnyíláson keresztül, az orrgaratból vesznek váladékmintát egy vékony, rugalmas, steril, műanyag pálcával, melynek a mintavételi vége finoman sörtézett. A procedúra enyhe kellemetlenséggel, csiklandós érzéssel járhat, de semmi esetre sem fájdalmas. Az így nyert mintát egy erre a célra előállított oldatban hígítva cseppentik rá egy tesztkazettára, és 15 perc múlva olvasható le az eredmény.

PCR TESZT

A polimeráz láncreakción alapuló teszt a vírus örökítőanyagát (az RNS-t) mutatja ki, ha az kellő mennyiségben megtalálható a felső légutak hámsejtjeiben. A többi teszthez képest korábbi stádiumban képes jelezni, ha valaki már megfertőződött (érzékenyebb az antigén tesztnél).

PCR teszt

A vizsgálat menete

A mintavétel az orron keresztül az orrgarat nyálkahártyáról történik. A vizsgálat mindkét esetben mindössze néhány másodpercig tart. A folyamat enyhe kellemetlenséggel, csiklandós érzéssel járhat, de semmi esetre sem fájdalmas. Az eredmények feldolgozása az ország több pontján található akkreditált laboratóriumokban zajlik, az értesítés pedig körülbelül 24 órán belül, általában e-mailben várható.

Fontos megjegyezni, hogy ha a tesztelőpont hivatalos teszteredményt állít ki, az minden esetben felkerül az Egészségügyi Elektronikus Szolgáltatási Térbe (felhő).

Amennyiben otthon is használható antitest tesztre, kézfertőtlenítő folyadékra, szájmaszkra vagy vitaminkészítményekre van szüksége, forduljon bizalommal a Tócós Patika kollégáihoz! Ne feledje: ezeknek a termékeknek a beszerzéséhez nem kell személyesen felkeresnie gyógyszertárunkat. Webpatikánkon keresztül az ország bármely pontjáról, otthonról is leadhatja a rendelést, a kiszállításról pedig a megbízott futárszolgálat rövid időn belül gondoskodik.