Lásson tisztán! – 10+1 tanács a szem egészségének megóvása érdekében

A szemünk a legféltettebb, legösszetettebb és legérzékenyebb érzékszervünk. Épségének és egészségének megőrzése elengedhetetlen ahhoz, hogy teljes életet élhessünk – a tanulásnak, a munkavégzésnek vagy például az autóvezetésnek is alapvető feltétele az éles látás. A szemünk védelme tehát mindannyiunk számára kardinális kérdés, ennek érdekében pedig néhány dologra érdemes kiemelt figyelmet fordítanunk!

Látásunk az életkor előrehaladtával fokozatosan romlik. Ez tény. A folyamat elkerülhetetlen. A látásromlás kialakulásának pontos ideje vagy a folyamat gyorsasága azonban rajtunk is múlik. Preventív szemlélettel megelőzhetjük súlyos betegségek kialakulását, a jelen lévő problémák pedig eredményesebben kezelhetők, ha idejében cselekszünk.

Szemészeti vizsgálat

Tegyen meg mindent a szem egészsége érdekében!

A Látás Hónapja alkalmából összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, amik betartásával hosszú távon megőrizheti szemei egészségét:

1. Rendszeresen tartson pihenőket – Legalább 20 percenként pillantson fel a munkából. Tekintsen a távolba, és járassa körbe a tekintetét a szoba különböző pontjain. A fókuszpont gyakori váltogatása segítheti érzékszervét az ellazulásban.

2. Gondoskodjon a megfelelő világításról – Amikor az időjárás vagy a napszak megengedi, törekedjen a természetes fény biztosítására. Amennyiben erre nincs lehetőség, érdemes olyan fényforrást felkapcsolni, amely közvetetten – a falakról vagy a mennyezetről visszaverődve – érik el a munkafelületet.

3. Csökkentse minimálisra a kék fényt – A telefonok, tabletek és számítógépek a mindennapi életünk részeivé váltak, a képernyőkből áradó fények viszont negatívan hathatnak az alvásra, és károsíthatják a látást. Az eszközök használatakor ajánlott kékfény-szűrős szemüveget hordania.

Szemgyulladás

4. Figyeljen tudatosan a pislogásra – A számítógép előtt ülve hajlamosak vagyunk „megfeledkezni” a pislogásról. Ilyenkor az 5–10 másodperces normális ritmus felborul, a szem kiszáradhat, mindez pedig kellemetlen panaszokat okozhat. Próbálja folyamatosan emlékeztetni magát a szem nedvesítésének fontosságára.

5. Kezelje a szemszárazságot – Amennyiben a szemészorvos megállapította a látószerv szárazságát, a panaszok kezelése és megelőzése érdekében alkalmazzon műkönnycseppet, szemcseppet, szemhéjspray-t vagy szemgélt; telefon, tablet vagy számítógép használatakor pedig a korábban is említett kékfény-szűrős szemüveget.

6. Védekezzen az UV-sugárzással szemben – Amikor szabadba megy, viseljen UV-szűrővel ellátott napszemüveget, szemüveget vagy kontaktlencsét. Ezeknek az eszközöknek a használatával olyan betegségeknek előzheti meg a kialakulását, mint a szürke- és kúszóhályog vagy a kötő- és szaruhártya-gyulladás.

7. Táplálkozzon tudatosan – Részesítse előnyben azokat az ételeket és italokat, amelyek tartalmazzák a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat és antioxidánsokat. Fogyasszon szelénben, cinkben, A-, C- és E-vitaminban gazdag táplálékokat – például halakat, májat, tojást, savanyú káposztát, répát és gabonaféléket –, vagy biztosítsa őket vitaminkészítmények szedésével.

8. Érdeklődjön a rokonairól – Genetikai tényezők is befolyásolják, hogy meddig marad éles a látása, vagy milyen betegségekre mutathat hajlamot. Járjon utána, hogy a családján belül milyen – látást is befolyásoló – betegségek fordultak elő, és tegyen meg mindent a megelőzésük érdekében.

9. Panasz esetén forduljon orvoshoz – A látásromlást nem csak az idősebb kor vagy a genetikai tényezők idézhetik elő. A homályos látás hátterében más betegségek – például magas vérnyomás, cukorbetegség vagy gyulladásos folyamatok – is meghúzódhatnak. Tünetek jelentkezésekor keressen fel szakembert!

10. Rendszeresen vegyen részt szűrővizsgálatokon – Legalább évente egyszer vizsgáltassa meg szemeit egy szakorvossal, hogy idejében felfedezhetők és kezelhetők legyenek a tüneteket nem produkáló elváltozások (rengetegen élnek együtt tudtukon kívül szemészeti problémákkal).

+1 Éljen a Látás Hónapja nyújtotta lehetőséggel – Októberben az ország több száz helyszínén ingyenesen biztosítják a látásellenőrzést és a szaktanácsadást. Bátran keresse fel a kezdeményezésben részt vevő optikákat – akár panasszal, akár panaszmentesen!

Óvja meg a szemei egészségét, legyen előrelátó, további tanácsokért pedig forduljon bizalommal a Tócós Patika kollégáihoz, vagy keresse fel webpatikánkat, ahol a szem egészségét támogató készítményeket online is megrendelheti.