Közeleg a nyár: így óvjuk bőrünket a napsugárzástól!

Megfelelő mennyiségű napfény nélkül nem lenne földi élet, hiszen bolygónk éghajlatának fenntartásában a Napnak kiemelt szerepe van, ezenkívül a növények fotoszintéziséhez is nélkülözhetetlen. Az egészséges immunrendszerhez is szükséges megfelelő mennyiségű napfény, ugyanis bőrünkben csak napfény hatására tud termelődni a D-vitamin. A nap sugárzása elleni fényvédelem azonban elhanyagolhatatlan egészségünk megőrzése végett, hiszen sok káros következménye lehet, ha erre nem figyelünk oda kellőképpen. Cikkünkben bemutatjuk a napsugárzás veszélyeit, valamint a helyes fényvédelem szabályait!

Napsugárzás

Mit jelent a káros sugárzás?

A legtöbb bőrbetegséget az ultraibolya (UV) sugárzás okozza, amelynek két fajtája létezik, az UVA- és UVB-sugárzás. Az UVB-sugárzás a földre különösen a déli órákban jut nagy mennyiségben, ilyenkor a napsugarak közel merőlegesen, így vékonyabb védőburkon keresztül jutnak a fölfelszínre, ezért ekkor különösen óvakodni kell a napégéstől. A vízen is átjut, ezért téves az az elképzelés, hogy a vízben nem lehet leégni. Az UVA-sugárzás nagy dózisban bőrpírt és pigmentációt vált ki. A bőr csak az UVB-sugárzás ellen védi magát azáltal, hogy a hámréteg az UVB-sugarak 80%-át blokkolja. A daganatképződés szempontjából veszélyesebb UVA-sugarak ellen azonban nincs természetes védelem. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy az UVB az azonnali reakciókért (napégés), az UVA viszont a sokkal komolyabb következményekkel járó, késői reakciókért felel (fényöregedés, napallergia, bőrrák [pl. melanoma]).

Hogyan védekezzünk?

Az elsődleges védelmet saját bőrünk jelenti, ami minden ember esetében másként értékelendő. Bőrünk színe örökletes tulajdonság, melyet a külső hatások bizonyos mértékben befolyásolhatnak. A fényvédő hatást befolyásolja a bőr vastagsága, valamint fontos védő szerepet tölt be a bőrben található pigment. A különböző bőrtípusok közül a sötétebb bőrtípus nagyobb, a világos bőrtípus kisebb védelmet nyújt. 

A külsőleg használatos kémiai fényvédők elnyelik a fényt, azonban a bőrrel kapcsolatba kerülve különböző mellékhatásokat is okozhatnak, ezzel ellentétben a fizikai fényvédők, amelyek a fényt visszaverik, de a bőrrel más úton nem lépnek kapcsolatba, kedvezőbbek a bőr számára. Ilyenek a cink-oxid és a titánium-dioxid tartalmú fényvédők. A korszerű készítmények nem okoznak bőrgyulladást, hipoallergének, és bizonyos mértékig vízállónak mondhatók. A fényvédő tulajdonság mérhető, ezt a faktorszámmal jelzik.

Az SPF az angol Sun Protection Factor kifejezés rövidítése, amely a fényvédő UVB-szűrő képességére utal. Megmutatja, hogy hányszorosára növeli bőrünk UVB elleni védekezőképességét. Tehát ha tudjuk, hogy naptej nélkül 10 perc alatt leég a bőrünk, akkor ezt az időt egy 20 faktoros krém 20-szorosára növeli. Vagyis 10x20=200 perc. Tehát elvileg 200 percet tudunk a napon tölteni anélkül, hogy leégnénk. Persze ez még egyéb tényezőktől is függ, például, hogy közben éri-e a bőrünket víz. Fontos tudni, hogy a faktorszám és a készítmény fényvédő hatása nem egyenesen arányos, azaz a 16 SPF-számú készítmény 92%-os, míg az 50 SPF-es készítmény kb. 96%-os védelmet nyújt a napégéssel szemben. Az Európai Uniós szabályozás éppen azért tiltotta meg a 100 SPF jelzést, s helyette az 50+ SPF jelzést írja elő, mert az emberekben az a hamis biztonságérzet alakult ki, hogy a 100-as fényvédő faktorú készítmények kétszer erősebb fényvédelmet jelentek, mint az 50-es faktorú készítmények. Az általános ajánlás szerint az emberek többségének a 15 és 25 SPF közötti fényvédő elegendő védelmet nyújt. A krónikus fénykárosodás szempontjából fontos UVA elleni védelemről azonban az SPF nem nyújt információt, tehát annak meglétét és erősségét külön kell figyelni a csomagoláson, amelyet az IPD és PPD rövidítések jeleznek. Az tekinthető biztonságos fényvédőnek, ahol a PPD/SPF arány három, vagy annál nagyobb.

Fényvédelem

Hogyan használjuk a fényvédőt?

Tudni kell, hogy a fényvédők csak megfelelő mennyiségben (2 mg/cm2) alkalmazva tudják hatásukat kifejteni. Sajnos az a tapasztalat, hogy általában a szükséges mennyiségnek csak a felét-harmadát használják az emberek minden egyes kenésnél. A fényvédő hatás kialakulásához kb. fél óra szükséges, ezért fontos, hogy a napon tartózkodás előtt legalább fél órával bekenjük magunkat. Ráadásul a napfény, a dörzsölés és az izzadás hatására a készítményeknek néhány óra alatt elmúlik a hatása, tehát 2-3 óránként javasolt újra bekenni a fénynek kitett területeket. Ha egy fényvédő krém 2x20 perc vízben tartózkodás után is megőrzi hatását, akkor azt vízállónak tekintjük. Ennél hosszabb fürdőzés után viszont még a vízálló fényvédővel is újra be kell kenni a testet.

A fényvédelemben a fényvédő krémek mellett fontos szerepe van a fizikai védelemnek is. Amikor a szabadban tartózkodik valaki, tegyen a fejére napellenzős sapkát vagy kalapot, és lehetőleg viseljen a felsőtestén ruhát és használjon UV-szűrős napszemüveget. Külön felelőssége a szülőknek, hogy gyermeküket ne engedjék a napon játszani póló vagy kis ing és karimás sapka nélkül. A fedetlen bőrfelületeket fényvédővel be kell kenni!

A fénynek állandóan kitett bőrfelületet minden nap be kell kenni fényvédővel akkor is, ha városi körülmények között vagyunk. Ez azt jelenti, hogy a tavaszi-nyári időszakban fényvédő tartalmú arckrémek használata javasolt. A férfiaknak a hajjal nem fedett fejtetőt érdemes a későbbi kellemetlenségek elkerülése érdekében minden nap bekenni és/vagy kalapot viselni. Fontos tudni, hogy az üveg nem akadályozza az UVA-sugarak áthaladását, ezért autóban utazva is be kell kenni az arcot és a kart. És végül a jól ismert szabály: kerülje a napon tartózkodást délelőtt 11 és délután 3 óra között, amikor a napsugárzás a legerősebb.

Bőrvédelem

A kisgyermekek védelme

A fényvédelem fontossága gyerekekre fokozottan érvényes, hiszen a vékonyabb bőrük és fejletlen védekezőképességük miatt ők még érzékenyebbek a napfény káros hatásaival szemben. Egyéves kor alatt a bőr, a haj és a szem kevés melanint (festékanyagot) tartalmaz, amely a későbbiekben bizonyos szintű védelmet nyújt az UV-sugárzás ellen. Emiatt a csecsemők bőre különösen érzékeny a napsugárzás káros hatásaira. Hathónapos kor alatt mindenképpen kerülni kell a napot és a kémiai fényvédők használatát is. A baba bőre vékonyabb, ezért a bőrére kerülő anyagok könnyebben szívódnak fel, de mivel szervezete fejletlenebb is, nehezebben tudja lebontani a kozmetikumokból feszívódó vegyi anyagokat vagy gyógyszereket.

Hogyan védjük gyermekünk bőrét?

  • Megfelelő öltözettel: Ha a szabadban vagyunk, mindig adjunk a babára jól szellőző, természetes anyagból készült, világos ruhát, sapkát.
  • Megfelelő árnyékolással: Homokozáshoz, pancsoláshoz állítsunk fel mindig napernyőt, amely védi a kisgyermeket a közvetlen napsugárzástól. Az autóban se feledkezzünk el a megfelelő árnyékolásról! Fényvédő napellenzőkkel óvjuk a babát a gépjárműben és a babakocsiban is.
  • Fizikai fényvédőkkel: Mivel a kémiai fényvédelem ebben a korban nem túl szerencsés, alkalmazzunk fizikai fényvédőt tartalmazó, természetes összetételű naptejeket! Ma már több magyar gyártótól is kapható olyan naptej, amely nem kémiai, hanem fizikai fényvédelmet biztosít. Ez azt jelenti, hogy a krém titán-dioxidot vagy cink-oxidot tartalmaz, amely prizmaként veri vissza a napsugarakat, de nem szívódik be a bőrbe, hanem annak felületén marad, és úgy működik, mint egy napernyő.
  • Alapszabályok betartásával: Alapszabály, hogy a levegőzést, a játszóterezést és a sétát ne a legmelegebb órákra időzítsük – 10-15 óra között –, amikor az UV-sugárzás a legerősebb, hanem reggelre vagy késő délutánra, amikor a hőmérséklet is sokkal kellemesebb. Ilyenkor érdemes egy-két órára szabadon hagyni a baba bőrét, szellőztetni és nem bekenni semmivel, hogy a napfény hatására beindulhasson a D-vitamin-termelődés.

Naptej

Ugyanezek a szabályok érvényesek egyéves kor után is annyi különbséggel, hogy ebben az életkorban már biztonsággal alkalmazhatók a fényvédő krémek, sprayk. Válasszunk olyan fényvédőt, amely vízálló, minimum 30-as SPF-fel rendelkezik, valamint UVA és UVB ellen is véd. Ebben az életkorban is érdemes a kémiai és fizikai közül inkább a fizikai fényvédőt használni, mert ezek a bőrön védőréteget képezve verik vissza a káros sugarakat, nem szívódnak fel bőrön keresztül, és nem okoznak irritációt.

A bőr nem felejt, ezért fokozottan felelősek vagyunk egészségünkért, bőrünk szépségéért. Minél többször leégünk, a bőr annál többet veszít természetes védekezőképességéből, annál nagyobb lesz a valószínűsége, hogy később anyajegyek, pigmentfoltok alakulnak ki rajta. A bőrre fokozottan igaz, hogy a legfontosabb a megelőzés! Ha további kérdések merülnek fel Önben a fényvédelemmel kapcsolatban, keresse bizalommal a Tócós Patika kollégáit! Gyógyszertárunkban megtaláljuk az Ön számára legmegfelelőbb készítményeket!