Korpásodás – Miért alakul ki? Hogyan kezelhető?

A bőr hámlása (a hámsejtek cserélődése) természetes folyamat. Nincs ez másképp a hajjal borított fejtetőn sem. Normális esetben a felhám sejtjei három hetente újulnak meg, korpásodás során azonban ez a folyamat felgyorsul, és – egyéb kellemetlen tünetek kíséretében – felhalmozódik a levált szaruréteg. Hogyan kezelhető és előzhető meg a folyamat?

A korpás fejbőr a világ felnőtt lakosságának körülbelül 50%-át érinti. Fiatal férfiaknál (20–40 éves kor között) gyakrabban tapasztalható probléma, mint a nőknél, de csecsemő- vagy pubertáskorban is kialakulhat. Az irritációval, viszketéssel és kisebb gyulladással járó folyamatnak két típusa fordulhat elő.

A korpásodás típusai

  • Száraz korpa – A korpásodás gyakrabban előforduló formája. Kialakulásában a genetikai tényezők mellett vitaminhiány, legyengült immunrendszer, stressz vagy akár a helytelen táplálkozás is állhat. Jellegzetessége, hogy apró, fehér pikkelyek jelennek meg a hajtöveknél, amelyek könnyedén kifésülhetők, nem tapadnak a fejbőrhöz.
  • Zsíros korpa – A fokozott faggyútermelődés következtében az elhalt hámsejtek összetapadnak, és nagyobb kiterjedésű, sárgás plakkokat képeznek a fejbőrön, amelyek nehezen távolíthatók el. Ebben az esetben a sejteket fokozott elszarusodásra késztető gomba elszaporodása tehető felelőssé, amely gyulladásos folyamatot idéz elő.

Amennyiben rendszeres és helyes hajápolás mellett a szemmel látható tünetek (fehér pikkelyek vagy sárgás plakkok) rendszeresen visszatérnek, kezelést igénylő korpásodásról beszélünk.

A hámló, pirosodó, ezüstös foltok kialakulásának hátterében pikkelysömör is állhat, a hámlás nélküli bőrszárazság, viszketés vagy irritáció pedig egyéb bőrproblémára utalhat. Ha fejbőrén vagy egyéb testrészein hosszabb ideje fennálló, kellemetlen tüneteket tapasztal, forduljon bizalommal Dr. Gonda Andreához!

A korpásodás kezelése

A patikákban recept nélkül kapható készítmények szerepe, hogy csökkentsék a túlzott mértékű faggyútermelést, megállítsák a korpásodást kiváltó gomba szaporodását, nyugtassák az irritált fejbőrt, és eltávolítsák a kellemetlenségeket okozó, levált szaruréteget.

  • A Dr. Immun hajsampon zsíros korpásodás esetén ideális választás. 25 gyógynövény biológiailag aktív összetevőit tartalmazza. Vitalizáló hatása mellett táplálja a hajhagymákat, rendszeres használatával a haj szebb és egészségesebb lesz.

IDE KATTINTVA többet is megtudhat a készítményről!

  • A La Roche-Posay Kerium intenzív korpa elleni sampon használata erősen korpásodó fejbőrre ajánlott. Mikrohámlasztó LHA hatóanyagával megszünteti a korpásodás szemmel látható jeleit, és hatékonyan csillapítja a fejbőr viszketését.

IDE KATTINTVA többet is megtudhat a készítményről!

További hasznos tanácsok

  • A vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag táplálékok fogyasztása hozzájárulhat a gyulladáscsökkentéshez, ezért korpásodás esetén fokozottan érdemes odafigyelni a táplálkozás minőségére.
  • A stressz számos betegség – így bőrproblémák – esetén is fokozhatja a kellemetlen tünetek intenzitását. A feszült helyzetek kezelése ebből a szempontból is fontos (cikkünk a témában IDE KATTINTVA olvasható).
  • Hajmosás után a bőr természetes védelme 48 óra alatt áll helyre, ezért száraz korpásodás esetén fontos, hogy két alkalom között legalább 3 nap elteljen.
  • Zsíros korpásodás esetén a ként és szalicilsavat tartalmazó olajok bemasszírozása pozitív hatást gyakorolhat a plakkok kialakulására.

Szeretne többet megtudni a korpásodás hatékony kezelését biztosító készítményekről? További tanácsokért és a termékek megvásárlásához forduljon bizalommal a Tócós Patika kollégáihoz!