Kerülje el a karácsonyi gyomorrontást!

A karácsony tipikusan az az ünnep, amikor az étkezőasztalok roskadoznak a finomabbnál finomabb, azonban igen nehéz ételektől. A hagyományos karácsonyi ételek nagy része nehezen emészthető magas zsír-, szénhidrát- és cukortartalmuk miatt igazi kalóriabombává válnak. Az ünnepi terülj, terülj asztalkám nem csupán a plusz kilók gyarapodását segíti elő, hanem komoly betegségekhez, gyomorrontáshoz, vagy hasnyálmirigy-gyulladáshoz is vezethetnek. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy mire kell figyelnünk ebben az időszakban, ha el akarjuk kerülni a kellemetlenségeket, és élvezni szeretnénk az ünnepek meghitt hangulatát.

gyomorrontás

Étkezési alapszabályok

  1. Ha alapjáraton egész évben odafigyelünk az egészséges étkezésre, akkor természetesen karácsonykor is betarthatjuk az egészséges táplálkozás alapelveit. Részesítsük előnyben a halételeket, főként a tengeri halból készülteket! Könnyen emészthető, teljes értékű a fehérjetartalmuk, ezért kitűnő karácsonyi fogás lehet például a vajon párolt halfilé.
  2. Ne feledkezzünk el a rostokról! A zöldségek és gyümölcsök fogyasztása segít abban, hogy a szénhidrátok lassabban szívódjanak fel szervezetünkben. Így elkerülhető a teltségérzet és a rosszullét..
  3. Ha nem tudunk lemondani a hagyományos karácsonyi falatokról és nehéz húsokról, akkor figyeljünk az adagok mennyiségére! Csak minimális mennyiséget együnk egyszerre, és legjobb, ha zöldségköretet választunk a nehezebb ételek mellé!.
  4. Az ünnepek alatt is érdemes követnünk az étkezések aranyszabályát, mely szerint a reggelinek kell a legbőségesebb fogásnak lennie, és ahogy halad előre a nap, egyre kisebb és könnyebb fogások kerüljenek tányérunkra!.
  5. Ebben az időszakban többször vágyunk valami nassolnivaló. Ilyenkor a nehéz, cukros sütemények helyett együnk inkább diót, mogyorót, mandulát!.
  6. A cukros, szénsavas üdítőkkel és az alkoholos italokkal legyünk óvatosak, hiszen túlzott mértékű fogyasztásuk szintén rossz hatással van emésztésünkre!.
  7. Igyál gyömbérteát, ugyanis segíti az emésztést!

gyomorrontásra

Ha mégis bekövetkezett a baj…

Sajnos, ha képtelenek vagyunk ellenállni a csábító falatoknak, komoly gyomorrontással zárhatjuk a karácsonyt. Telítettségérzet, émelygés, hányinger, hányás, hasi görcsök és hasmenés is jelentkezhet. Súlyosabb esetekben hirtelen fellépő epegörcs is kialakulhat. A legveszélyesebb az akut hasnyálmirigy-gyulladás, amely már feltétlenül kórházi kezelést igényel.

gyomorrontás tünetei

Enyhébb, túlevés miatti gyomorrontás enyhítésére és megszüntetésére természetes gyógymódok is léteznek, ezeket a panaszok függvényében felváltva alkalmazhatjuk. Számos emésztési problémát enyhítő fűszer és gyógynövény (gyömbér, koriander, kömény, fahéj, kamilla, borsmenta) lehetnek a segítségünkre. Túlevés esetén enyhülést hozhatnak a haspuffadás és a gyomorégés elleni szerek, valamint az emésztést segítő készítmények, amelyek emésztőenzimeket tartalmaznak. A gyomorrontás során megborul a bélflóra egyensúlya, és ennek helyreállításában segíthetnek a probiotikumok, így ebből a készítményből is érdemes beszerezni az ünnepekre!

gyomorrontás diéta

Ha nem enyhülnek vagy nem szűnnek meg a panaszok, mindenképpen forduljon orvoshoz, hiszen előfordulhat, hogy egy egyszerű gyomorrontástól komolyabb problémája van!

Nagyon fontos megjegyeznünk, hogy ebben az időszakban jobban oda kell figyelnünk cukorbetegségben szenvedő rokonainkra, ismerőseinkre! Rengeteg olyan étel készül, amely számukra igazi veszélyforrást jelent, ezért az ünnepi étkezéseknél mindig különítsük el a kifejezetten cukorbetegek, esetleg ételérzékenyek (glutén-, laktóz-, tejfehérje-, tojás- stb. érzékenyek) számára készített fogásokat! Hívjuk fel a figyelmüket rá, hogy mely ételekből fogyaszthatnak biztonsággal! A cukorbetegek rendszeresen ellenőrizzék vércukorszintüket, és kezeljék az orvos utasításának megfelelően betegségüket, nem szabad elhanyagolni a kezelést ekkor sem! Ha esetleg a cukorbetegségre, vagy más ételérzékenységre utaló tüneteket észlel rokonain vagy saját magán, minél hamarabb forduljon megfelelő szakemberhez!

Reméljük hasznos tanácsokkal szolgáltunk, hogy az ünnepek alatt is meg tudja őrizni egészségét! Ha esetleg mégsem tud/tudott ellenállni a finom falatoknak, a Tócós Patikában megtalálja a gyomor- és bélproblémák kezelésére alkalmas készítményeket!