Helyes fogmosás – Amivel mindenkinek tisztában kéne lennie!

Egyetlen fogkefe. Hogy mire elég mindez? Készüljön fel egy megdöbbentő statisztikai adatra: Magyarországon 1 év alatt körülbelül ennyi jut 1 főre. Nem kérdés, hogy a helyes szájápolásról beszélni kell. Különösen fontos ez egy olyan időszakban, amikor az alapvető higiéniai szabályok betartására fokozottan oda kéne figyelni.

A magyar lakosság fogászati szempontból aggasztó helyzetben van. Mindössze az emberek egyötöde mondhatja el magáról, hogy megvan mind a 32 foga – ezzel az uniós tagállamok között Magyarország sereghajtónak számít –, a 12. életévüket betöltött gyerekeknek pedig átlagosan háromnál is több lyukas, tömött vagy hiányzó foguk van.

Változtatni kell a hozzáálláson!

Félelem, nemtörődömség, elodázás. A lesújtó statisztikai adatok hátterében többek között ez a három tényező áll. Sokan szinte összerezzennek, ha csak szóba kerül a fogorvos, nem érzik indokoltnak, hogy rendszeresen fogkefét ragadjanak, és egészen addig szükségtelennek tartják a szakember felkeresését, amíg elviselhetetlen fájdalmat nem tapasztalnak.

Hogy megváltozzanak a dolgok, először a fejekben szükséges rendet tenni!

szájhigiénia kezelés

Őrizze meg természetes mosolyát!

Szeretne mindent elkövetni, hogy minél hosszabb ideig megőrizhesse természetes mosolyát? A fogászati problémák elkerülése érdekében az alábbiakra érdemes odafigyelnie:

 • Használjon közepes keménységű (medium) sörtéjű fogkefét.
 • A hagyományos kefét és az elektromos készülék fejét egyaránt 3 havonta cserélje le.
 • Megbetegedés után ne használja ugyanazt a fogkefét.
 • Minden nap legalább kétszer (reggel és este) mosson fogat.
 • Ha módjában áll, ebéd után is végezze el a szájápolási teendőket.
 • Minden alkalommal legalább 2 percig tartson a tisztítási folyamat.
 • Legalább félévente keresse fel fogorvosát (akkor is, ha nincs panasza).
 • A gyermekek tejfogait ugyanúgy ápolja, mint a maradandó fogakat.
 • Kérdezze meg fogorvosát, hogy érdemes-e speciális összetételű fogkrémet használnia.
 • Alkalmazza a fogmosás helyes technikáját.

Helyes fogmosás lépésről lépésre

Bizonytalan a megfelelő szájápolást illetően? Szeretné fogairól szakszerűen eltávolítani a lepedéket? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat:

fogmosási technikák

 1. Egyszerre csak 2-3 fogra koncentráljon. Helyezze a kefét félig az ínyére, félig pedig a fogára (a sörték körülbelül 45 fokos szöget bezárva az ínye felé nézzenek). Ezt követően enyhe nyomást alkalmazva végezzen 15-20 alkalommal körkörös mozdulatokat, majd a fellazított lepedéket söprő mozdulatokkal távolítsa el az ínytől távolodva.
 2. Miután kívül-belül elvégezte az oldalsó felületek tisztítását, térjen át a rágófelszínre, és horizontális (előre-hátra), valamint körkörös mozdulatokkal haladjon végig a teljes felületükön.
 3. Utolsó lépésként ne feledkezzen meg a fogközökről sem: fogselyem vagy fogköztisztító kefe alkalmazásával távolítsa el a felületek közé ragadt maradékokat.

A műfogakat is ápolni kell!

A lepedék ugyanúgy lerakódik a pótlásokra, mint a valódi fogakra. Az ápolatlan felületen nagy mennyiségű fogkő halmozódhat fel, ami kellemetlen szájszaghoz, esztétikai problémákhoz és fogágybetegségek kialakulásához vezethet. Nem számít tehát, hogy saját fogairól vagy a fogtechnikus által készített protézisről van szó, a megfelelő és szakszerű tisztításukra ugyanolyan figyelmet kell fordítania.

Fogápolással kapcsolatos terméket keres? Fájdalomcsillapító készítményre van szüksége? Forduljon bizalommal a Tócós Patika kollégáihoz!