Hatékony megoldások a menstruációs fájdalom enyhítésére

A menstruációs fájdalom egy bizonyos életszakaszban – pubertáskortól egészen a menopauza jelentkezéséig – a nők többségénél visszatérő problémát jelent. A ciklikus változást a szerencsésebb hölgyek enyhe panaszok kíséretében tapasztalják meg, sokaknak azonban hónapról hónapra szembe kell nézniük a görcsökkel, rossz közérzettel és gyengeséggel társuló menzesszel, vagyis a diszmenorrheával. Tanácsainkkal azoknak szeretnénk segítséget nyújtani, akiknél a havi vérzést elviselhetetlen kellemetlenségek kísérik.

A menstruációs fájdalom hatékony enyhítése érdekében fontos tisztában lenni a panasz hátterében meghúzódó lehetséges okokkal – ezek különbözőek lehetnek elsődleges és másodlagos diszmenorrhea esetén. Általában nem tapasztalható szervi eltérés (ilyenkor például stressz vagy pszichés tényezők merülhetnek fel), súlyosabb esetben azonban kóros állapot (például endometriózis, myoma vagy kismedencei gyulladás) váltja ki a kellemetlenségeket.

Menstruációs fájdalom

Azokon a bizonyos napokon minden nő természetesnek veszi, hogy a fájdalommal együtt kell élni, az viszont csak nagyon ritkán merül fel, hogy a görcsök és a fokozott mértékű vérzés hátterében egy súlyos, akár meddőséget előidéző betegség is állhat. A fájdalom az endometriózis egyik leggyakoribb tünete, intenzitása viszont nem mindig jelzi megbízhatóan a betegség állapotát. Ezért is kiemelten fontos, hogy már a legkisebb gyanú esetén felkeressük nőgyógyászunkat! Ha többet szeretne megtudni az endometriózisról, KATTINTSON IDE!

Házi praktikák a menstruációs fájdalom enyhítése érdekében

  • Melegítőpárna – A 35–40 Celsius-fokra melegített kiegészítő segíthet az izmok ellazításában. A megfelelő helyre téve hozzájárulhat a fájdalmak enyhítéséhez.
  • Meleg fürdő – Ha nem csak egy adott ponton szeretné kihasználni az emelkedett hőmérséklet jótékony hatását, a teljes testét ellazíthatja egy kellemesen meleg fürdő segítségével.
  • Testmozgás – A medence vérkeringésének felpezsdítésével enyhíthetők, vagy akár teljesen megszüntethetők a görcsös fájdalmak. A nehéz napokon nagyobb erőfeszítést igényelhet a testmozgás, de megéri.
  • Megfelelő étkezés – Görcsoldó hatásuknak köszönhetően a kalciumban és magnéziumban gazdag táplálékok (hüvelyesek, magvak, sajtok) fogyasztásával is sokat tehet a panaszok mérséklése érdekében.
  • Relaxáció – A feszült helyzetek kerülésével, néhány perces ellazulással is hozzájárulhat a panaszok mérsékléséhez. Ehhez segítségül hívhat nyugtató dallamokat, illatgyertyákat vagy a levendula feszültségoldó hatását is.

Menstruációs görcs

A menstruációs fájdalom kiváltója a méh összehúzódása, aminek az a célja, hogy elősegítse a nyálkahártya leválását. Az összehúzódásokat és a fájdalmat a prosztaglandin nevű hormonok okozzák.

Ha nem enyhülnek a panaszok

Amennyiben az imént említett praktikák nem nyújtanak megoldást, és az erős, görcsös menstruációs fájdalom továbbra is fennáll, a tünetek enyhítéséhez gyógyszeres kezelésre lehet szükség. Enyhébb esetben a görcsoldó szerek, közepesen súlyos esetekben a nemszteroid gyulladáscsökkentők és fájdalomcsillapítók, súlyos panaszok esetén pedig az orális fogamzásgátló tabletták nyújthatnak megoldást (utóbbi esetben kövesse kezelőorvosa utasításait).

Az Algoflex-M tabletta fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatású gyógyszer, amelyet kifejezetten a menstruációs fájdalom és az alhasi görcs csillapítására fejlesztettek ki. Ibuprofén és drotaverin hatóanyagának köszönhetően fejti ki jótékony hatását.
IDE KATTINTVA rendelheti meg.

A Nurofen Rapid Forte 400 mg lágy kapszula a nemszteroid gyulladásgátló készítmények csoportjába tartozik. A menstruációs fájdalom mellett fejfájás vagy fogfájás esetén is alkalmazható 12 éves kor felett.
IDE KATTINTVA rendelheti meg.

A Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula a gyulladásért, a fájdalomért és a lázért felelős molekulák termelődésének gátlásával enyhíti a gyulladás tüneteit – a menstruációs fájdalom mellett izom- és ízületi fájdalmak, hátfájás, valamint fej- és fogfájás esetén is alkalmazható. Diklofenákot tartalmaz, és szintén a nemszteroid gyulladásgátló gyógyszerek csoportjába tartozik.
IDE KATTINTVA rendelheti meg.

A No-Spa Forte tabletta egy görcsoldó készítmény, amely simaizomgörcsök jelentkezése mellett kiegészítő kezelésként nőgyógyászati megbetegedések – fájdalmas menstruáció vagy menstruációs görcs – esetén is alkalmazható.
IDE KATTINTVA rendelheti meg.

Menstruációs görcs ellen

Amikor orvoshoz kell fordulni

Amennyiben az alábbi tüneteket tapasztalja, a háttérben álló okok tisztázása érdekében mindenféleképpen keresse fel háziorvosát vagy nőgyógyászát:

  • A vény nélkül kapható gyógyszer bevételét követően sem enyhülnek a panaszok.
  • Menstruációs fájdalom vagy vérzés jelentkezik a két menstruáció között.
  • Erősödő vagy a megszokottnál elhúzódóbb a fájdalom.
  • Kellemetlen szagú vagy sűrű hüvelyi folyás jelentkezik.
  • A panaszokat láz kíséri.

További tanácsokért forduljon bizalommal a Tócós Patika kollégáihoz, vagy keresse fel webpatikánkat, ahol a menstruációs fájdalmat és görcsöket enyhítő készítmények széles választékát kedvezményes áron, online is megrendelheti.