Endometriózis – Sokan nem tudnak róla, hogy baj van...

Azokon a bizonyos napokon minden nő természetesnek veszi, hogy a fájdalommal együtt kell élni. A panaszok mérséklése érdekében előkerülnek tabletták, gyógynövények, házi praktikák, az viszont csak nagyon ritkán merül fel, hogy a görcsök és a fokozott mértékű vérzés hátterében egy súlyos, akár meddőséget előidéző betegség is állhat.

Március az endometriózis hónapja

Becslések szerint az elváltozás tízből egy nő szervezetében jelen van, az érintetteknek viszont csak töredékénél diagnosztizálják a betegséget. Félelmetes belegondolni, de világszerte átlagosan 6 év telik el, amíg kiderül valakiről, hogy a panaszai hátterében endometriózis áll.

endometriózis

Jogosan merül fel a kérdés: mégis miért? Ennek legfőbb oka, hogy a betegség pontos diagnózisa csak műtéti beavatkozással (laporoszkópiával) lehetséges, a tünetek pedig – főleg kezdeti stádiumban – könnyedén félreértelmezhetők és elbagatellizálhatók. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy beszéljünk a lehetséges panaszokról és a kezelési lehetőségekről.

Az enodmetriózis kialakulása

Amikor a méh nyálkahártyája a méhen kívül máshol is megtalálható a szervezetben, enodmetriózisról beszélünk. Ilyenkor az endometrium (a méhet bélelő szövettípus) a petefészekben, a hashártyában vagy a méhfalba ágyazódik be, de akár az is előfordulhat, hogy a kismedencét elhagyva a szervezet más pontjain is feltűnik. Hogy ez miért lehet veszélyes? A felgyülemlő szövet ciszták kialakulásához vezethet, hegszövetek és összenövések jelentkezhetnek, mindez pedig akár meddőséget is okozhat.

Az endometriózis tünetei

A panaszok erőssége leginkább a menstruáció ideje alatt fokozódik, de ciklustól függetlenül is jelentkezhetnek az alábbi tünetek:

  • Éles fájdalom közösüléskor, székeléskor vagy vizeléskor.
  • Fokozott vérmennyiség és fájdalom menstruáció idején.
  • Kismedencei fájdalom a menstruáció vagy az ovuláció idején.
  • Menstruációtól független vérzés.
  • A teherbeesés elmaradása.

endometriózis tünetei

A fájdalom az endometriózis egyik leggyakoribb tünete, intenzitása viszont nem mindig jelzi megbízhatóan a betegség állapotát – előfordul, hogy súlyos hegesedés mellett sem tapasztalhatók elviselhetetlen panaszok. Ezért is kiemelten fontos, hogy már a legkisebb gyanú esetén felkeressük nőgyógyászunkat!

Az endometriózis kezelése

A betegség összetettsége miatt jelenleg nincs olyan gyógymód, ami mindenki számára megoldást jelentene, viszont számos kezelés létezik, amik alkalmazásával megfékezhető a betegség súlyosbodása és a szövődmények kialakulása. Az érintett személy állapotától függően szóba kerülhet

  • hormonkezelés,
  • endoszkópos sebészeti beavatkozás,
  • illetve a terhesség vállalása is megoldást jelenthet (amennyiben a páciens életkora és szándékai ezt lehetővé teszik).

Az endometriózishoz társuló fájdalom és stressz az életminőséget is jelentősen rombolhatja, valamint a munkára és a párkapcsolatra is kihatással lehet. Amennyiben azt tapasztalja, hogy menstruációja szinte elviselhetetlen fájdalommal jár, vagy a fentebb leírt tünetek közül bármelyiket észleli, mindenféleképpen keressen fel egy specialistát, a tünetek enyhítéséhez szükséges készítményekért pedig bátran forduljon a Tócós Patika kollégáihoz!