Együttélés a cukorbetegséggel – Hasznos tanácsok a hétköznapokra

A cukorbetegség kezelését a diabétesz típusa mellett az egyéni adottságok – mint az életkor vagy a testsúly – is befolyásolják. Vannak azonban olyan általános tanácsok, amiket állapottól függetlenül, minden érintettnek ajánlott betartania.

Magyarországon a cukorbetegséggel több mint 1 millió embernek kell együtt élnie. A diagnosztizált esetek körülbelül 10 százalékában 1-es, 90 százalékában pedig 2-es típusú diabéteszről beszélhetünk. Mivel az állapot kezelése többnyire egy egész életre kiterjed, fontos tisztában lenni néhány alapvető tudnivalóval.

Összegyűjtöttük azokat a tanácsokat, amelyek betartásával csökkenteni lehet a szövődmények kialakulásának a kockázatát, és könnyebbé tehetők a hétköznapok.

Cukorbetegség jelei

November 14. a cukorbetegek világnapja, amelynek az elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a fenyegető népegészségügyi problémára, segítse a betegség megelőzését és támogassa a diabétesszel élők valamint a hozzátartozóik edukációját.

Élet cukorbetegen – Ezekre érdemes odafigyelni

  • Tájékozódjon! – Szánjon időt a kórkép megismerésére, és kizárólag megbízható forrásokból informálódjon. A diabétesz kezelésével és az életmódot érintő változtatásokkal kapcsolatban forduljon bizalommal a háziorvosához, vagy kérjen segítséget a kezelésében részt vevő nővérektől és asszisztensektől.
  • Ne vegye félvállról a betegséget! – Ha nem foglalkozik a diabétesz kezelésével, az a vese, illetve az erek és az idegek károsodásához vezethet. Megemelkedhet az agyvérzés és az infarktus kockázata, elveszítheti a látását, erekciós problémák léphetnek fel, fekélyek kialakulása következtében pedig akár az alsó végtagok amputációjára is sor kerülhet.

Diabétesz

  • Jelezze, hogy cukorbeteg! – Tájékoztassa a családtagjait és az ismerőseit az állapotáról, valamint a betegséggel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról. Szintén hasznos lehet, ha olyan karkötőt hord, amely jelzi, hogy Ön cukorbeteg (vagy a pénztárcájában is tarthat erről egy értesítőt), hogy az idegenek számára is nyilvánvaló legyen, mi állhat egy esetleges rosszullét hátterében.
  • Mondjon le a káros szenvedélyekről! – Az alkohol fogyasztása instabil vércukorszinthez vezethet, a dohányzás pedig megnövelheti a stroke, a szívinfarktus és a szemkárosodás kialakulásának a kockázatát. A cigaretta letételéhez kérjen segítséget, az alkohol fogyasztását pedig csökkentse minimálisra.
  • Törődjön a lábaival! – „Kezdő” cukorbetegként erről sajnos sokan megfeledkeznek, pedig a lábak ápolására fokozott figyelmet kell fordítani. Minden nap gondoskodjon az alsó végtagok tisztán tartásáról. Amennyiben lábszárazságot tapasztal, vagy seb, hólyag, duzzanat, esetleg bőrpír jelentkezik, és néhány napon belül nem múlik el, keresse fel a kezelőorvosát.
  • Legyen elővigyázatos! – Cukorbetegség esetén az immunerősítésre fokozottan oda kell figyelni, az emelkedett vércukorszint ugyanis legyengíti az immunrendszert. A legszükségesebb védőoltásokkal kapcsolatban kérje kezelőorvosa útmutatását.
  • Rendszeresen járjon el szűrővizsgálatokra! – A folyamatos kontroll évente legalább egyszer minden ember számára – akár alapbetegség nélkül is – ajánlott lenne, diabétesz esetén pedig kötelezőnek tekinthető. Súlyos szövődmények kialakulása előzhető meg, ha idejében felismerik a vészjósló előjeleket.
  • Mozogjon rendszeresen, és figyeljen oda az étrendjére! – Minden nap törekedjen rá, hogy legalább 30 percen keresztül mérsékelt fizikai aktivitást végezzen (biciklizzen, ússzon, sétáljon), válasszon alacsony zsír- és kalóriatartalmú élelmiszereket (zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű táplálékokat), és őrizze meg az ideális testsúlyát. A hirtelen rosszullétek esetére néhány szem diétás kekszet vagy szőlőcukrot mindig tartson magánál.

Rejtett cukorbetegség tünetei

  • Ha külföldre utazik, legyen Önnél diabéteszigazolvány! – Ebben szerepeljen angolul is, hogy tablettával vagy inzulinnal kezeli-e a betegségét, írja le az adagolás pontos menetét, valamint tüntesse fel az ideiglenes tartózkodási helyének és annak a személynek az elérhetőségét, akit értesíteni lehet, ha gond van. Ne feledkezzen meg az utasbiztosításról sem!
  • Ellenőrizze az értékeket! – A rendszeres és helyes vércukorszintmérésnek nagy jelentősége van. Segítségével nyomon követheti az állapota alakulását – ellenőrizheti éhomi vércukorszintjét, megfigyelheti, hogy étkezések után mennyivel emelkedik meg ez az érték, valamint ellenőrizheti, hogy életvitele, étrendje és terápiája ideálisnak tekinthető-e.

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott intézkedések bizonyos fokú elszigetelődéssel járnak. Hogy minél kevesebbszer kelljen elhagynia a lakását, érdemes a kezelőorvosa által előírt terápiához nélkülözhetetlen gyógyszereket, valamint a cukorbeteg-diétához szükséges élelmiszereket a szokásosnál nagyobb mennyiségben beszerezni. Gondoskodjon róla, hogy mindig legyen valaki, akit értesíthet, ha rosszul érzi magát.

Könnyítse meg az életét!

1-es típusú cukorbetegségnél a szervezet nem termel elegendő inzulint, 2-es típusú diabétesz esetén pedig nem képes megfelelően hasznosítani a hasnyálmirigy által termelt hormont. A szükséges kezelések eltérőek lehetnek, a fentebb említett tanácsokat viszont mindkét esetben ajánlott megfogadni.

További tanácsokért forduljon bizalommal a Tócós Patika kollégáihoz, vagy keresse fel webpatikánkat, ahol a vércukorszintméréshez szükséges eszközöket online is megrendelheti.