Egy különös betegség – a hidegallergia

Gondolta volna, hogy nem csupán a pollenekre, vagy ételekre lehet valaki allergiás, hanem a hidegre is? De mi is az a hidegallergia, mik a tünetei és hogyan kezelhető? Ezekre a kérdésekre adunk most választ!

Hidegalleriga

A hidegallergia jellemzői és tünetei

A hidegallergia az úgynevezett fizikailag kiváltott allergiák közé tartozik – mint például a mechanikai nyomás, a napfény vagy a hő hatására kialakuló bőrtünetek is. Hidegallergia esetén a hideginger hatására hisztamin szabadul fel azon a helyen, ahol a hideg a bőrt éri, és rövid időn belül kisebb-nagyobb (átlagosan 0,5–2,5 cm közötti méretű), erősen viszkető csalánkiütések jelennek meg, melyek pirosas színűek és sima felületűek. Kísérő tünetként a kéz és a láb is megduzzadhat, ödémássá válhat. A hidegallergia tünetei nem sokkal azután jelentkeznek, hogy a bőr ki van téve a gyors hőmérsékletesésnek vagy hideg víznek. Szeles, esős időben, nagy hidegben vagy hideg tárgyakkal érintkezve a panaszok felerősödhetnek. Előfordulhat az is, hogy a túlérzékenységi reakciót hideg ételek vagy italok fogyasztása váltja ki, ilyenkor nemcsak bőrtünetek, hanem emésztési zavarok is megjelenhetnek.

A leggyakoribb tünetek a következők:

 • A hideggel érintkező bőrfelület vörös és viszket, a kiütések körülbelül fél óráig tartanak.
 • Kézduzzanat hideg tárgyak kézben tartásakor.
 • Hideg étel fogyasztásakor duzzadt ajkak.
 • Ritkább, de súlyos tünet a duzzadt nyelv és torok, amely képes akadályozni a légzést.

Ha nagy bőrfelület van kitéve hidegnek (pl. hideg vízben úszás), nagy mennyiségű hisztamin szabadul fel, amely a vérrel egy percen belül a test egyéb területeire is eljut. Ennek következménye szapora szívverés, vérnyomásesés, szúró fejfájás, légszomj és keringési elégtelenség, legrosszabb esetben pedig anafilaxiás sokk jelentkezhet, mely halálos kimenetelű állapot is lehet.

Hidegallergia kezelése

A hidegallergia okai

A hidegallergia oka nem teljesen tisztázott, de vélhetően az érintett betegek immunsejtjei túlérzékenyek, ami lehet örökletes, de vírus vagy más betegség is okozhatja az elváltozásokat. A hideggel való találkozás hatására hisztamin és egyéb immunanyagok szabadulnak fel a bőrben. Ezek a vegyületek okozzák a kipirosodást, a viszketést és a további tüneteket is.

Kialakulásának kockázati tényezői:

 • Gyerekek és fiatal felnőttek: Az elsődleges hidegallergia általában fiataloknál jelentkezik – ez a leggyakoribb típus, és 2-3 év alatt magától elmúlik.
 • Vírusos fertőzés a közelmúltban: A mycoplasma pneumoniae és a mononukleózis is összefüggést mutat a hidegallergiával.
 • Háttérben meghúzódó betegség: A másodlagos, kevésbé elterjedt hidegallergia oka lehet a szervezetben lévő krónikus gyulladás – például fog- vagy mandulagyulladás is.
 • Örökletes hajlam: Ritkán, de a hidegallergia lehet öröklött állapot is.

A hidegallergia kezelése

A betegség kezelésénél a legfontosabb az érintett egyén bőrének melegen tartása: a megfelelő öltözék megválasztása, a hideg italok, ételek, helyek kerülése (ez időnként vonatkozhat a légkondicionált helyekre is). Az antihisztaminokat tartalmazó gyógyszerek szedése is segíthet a tünetek enyhítésében. A legsúlyosabb esetekben epinefrint tartalmazó injekciót kell magánál tartania az érintettnek, hogy az esetleges anafilaxiás sokk súlyos következményeit megelőzhesse.

Hidegallergia tünetei

További tippek a megelőzéshez:

 • Amennyire csak lehet, kerülje a hideget (hideg víz, fém, kormánykerék stb.)
 • Ha szükséges, viseljen sapkát, sálat, kesztyűt! Minél több bőrterületet véd a hidegtől, annál kevésbé van kitéve a hatásának!
 • Ha a tünetei gyorsan megszűnnek, nem szükséges gyógyszert bevennie, azonban súlyos vagy tartós tünetek esetén a gyógyszeres terápia sokat segít, enyhít a szenvedésein.
 • Legyen Önnél antiallergén kenőcs, antihisztamin, hogy vészhelyzetben gyorsan enyhíthesse vele a tüneteket!
 • Ha hidegallergiás, ne ússzon és ne zuhanyozzon hideg vízben! A hidegallergia okozta anafilaxiás sokk halálos is lehet!

Ha további kérdései vannak a hidegallergiával kapcsolatban, keressen fel egy szakembert! A tünetek enyhítéséhez szükséges készítményekért pedig bátran forduljon a Tócós Patika kollégáihoz!