Betegségek, melyeket súlyosbíthat a hideg idő

Az időjárás-előrejelzés szerint az elkövetkező napokban 0 és 5 fok között ingadozik majd a hőmérséklet, 1-2 héten belül pedig ismét visszatérhetnek a fagyos reggelek. Egy egészséges embernek mindez csupán annyit jelent, hogy a meleg kabát, sapka, sál és kesztyű viselése továbbra is indokolt marad, bizonyos krónikus betegségben szenvedők számára azonban a réteges öltözködésnél többre lehet szükség.

Vegyük sorra azokat a kórképeket, amelyeknél fokozott óvatosságra van szükség a téli hónapokban.

Asztma és COPD

Legyengült immunrendszer esetén a vírusok és a baktériumok könnyebben támadják meg a szervezetet – nem véletlen, hogy a téli időszakban gyakrabban fordulnak elő olyan légzőszervi megbetegedések, mint a torokgyulladás, a nátha és az influenza. Az asztmás betegeknek ebben az időszakban még óvatosabbnak kell lenniük, mivel a hideg levegő gyors belélegzése rohamot, vagy akár életveszélyes állapotot is előidézhet.

Legyengült immunrendszer

Télen nemcsak a hideg, hanem a magasabb légszennyezettség miatt sem árt az elővigyázatosság. Krónikus légzőszervi megbetegedések – például asztma vagy COPD – esetén meg kell próbálni minimalizálni a szabadban töltött órákat, és járványhelyzettől függetlenül ajánlott maszkot viselni.

Tócós Patika tipp: Elveszett? Elszakadt? Elhasználódott? Keresse fel webpatikánkat, ahol a hagyományos, az FFP2-es és az FFP3-as maszkokat online is megrendelheti: KATTINTSON IDE!

Pikkelysömör, ekcéma, rosacea és atópiás dermatitisz

A hideg, szeles idő, és a fűtött helyiségek száraz levegője bőrgyógyászati problémáktól függetlenül megviselhetik a bőrt – csalánkiütést, viszketést vagy allergiás jellegű bőrkiütést okozhatnak –, pikkelysömör, ekcéma, rosacea vagy atópiás dermatitisz esetén pedig a betegségekre jellemző tünetek felerősödéséhez vezethetnek.

Ekcéma kezelése

Az érzékeny bőrfelületek bebugyolálása mellett bőrápoló készítmények (ajakápolók vagy testápolók) segítségével is enyhíthetők a hideg idő okozta kellemetlen panaszok, kizárólag természetes anyagokból készült ruhák viselésével pedig elkerülhető a bőrirritáció.

Fontos felhívni a figyelmet, hogy az alkoholos italok fogyasztása, valamint bizonyos gyógyszerek hatással lehetnek a hőszabályozó központ működésére. Az orr, a fül, a kezek és a lábak akár még kellemesnek érzett hőmérséklet mellett is fagyási sérülést szenvedhetnek!

Szívbetegségek és magas vérnyomás

A hideg idő hatására az erek összehúzódnak. A szív ilyenkor fokozott terhelésnek van kitéve, így megnövekedhet az esélye a szívinfarktus, valamint a hirtelen szívhalál kialakulásának, a magas vérnyomással élő embereknél pedig nagyobb valószínűséggel jelentkezhet rosszullét, mellkasi fájdalom vagy fejfájás.

Magas vérnyomás

Szívbetegség vagy emelkedett vérnyomásértékek esetén a lehetőségekhez mérten tanácsos elkerülni a szélsőséges időjárási hatásokat, a megterhelő fizikai munkákat (például hólapátolást) pedig javasolt másra bízni.

Pszichiátriai betegségek

A magányosan élő embereknek általában a téli hónapok jelentik a legnagyobb lelki megterhelést, de a családban élők számára is problémát okozhat a drasztikus hőmérséklet-csökkenés és a korai sötétedés (különösen a jelenlegi helyzetben, amikor nemcsak a tél, hanem a vírushelyzet okozta nehézségekkel is szembe kell nézni). Ilyenkor előtérbe kerülhetnek a negatív gondolatok, gyakrabban jelentkezhet fáradtságérzet, legyengülhet az immunrendszer és megnövekedhet az alvásigény.

Tócós Patika tipp: Az immunrendszert támogató készítményeket webpatikánkon keresztül, online is megrendelheti: KATTINTSON IDE!

Pszichiátriai betegségek

A pszichiátriai betegséggel küzdőknek ebben az időszakban ajánlott gyakrabban konzultálni a kezelőorvossal. Gyógyszeres kezelés esetén előfordulhat, hogy az adagok módosítása is indokolttá válhat.

További tanácsokért forduljon bizalommal a Tócós Patika kollégáihoz, vagy keresse fel webpatikánkat, ahol a hideg idő okozta kellemetlenségeket enyhítő készítményeket online is megrendelheti.