A tavaszi fáradtság leküzdhető! Mutatjuk, hogyan!

A jó idő beköszöntével éledezni kezd a természet, sokan mégis azt tapasztalják, hogy rég nem érzett aluszékonyság és ingerlékenység lesz rajtuk úrrá. A tavaszi fáradtság nem betegség, a jellegzetes fizikai és pszichés tünetekkel járó állapotot viszont érdemes komolyan venni, és tudatosan tenni ellene!

Logikusnak tűnhet azt gondolni, hogy a derűsebb időjárás hatására szervezetünkben is pozitív folyamatok indulnak be, viszont a fény-, inger- és mozgásszegény téli hónapok után a hőmérséklet emelkedése és a változó légynyomás megterheli az immunrendszert. Ehhez adódik hozzá a – melatonin és szerotonin – hormonok szintjének szezonális ingadozása, melyek együttesen az alábbi panaszok kialakulásához vezethetnek.

A tavaszi fáradtság jellegzetes tünetei

 • kimerültség
 • ingerlékenység
 • csökkent energiaszint
 • csökkent munkabírás
 • fejfájás, migrén, szédülés
 • alvási problémák
 • ízületi fájdalmak

Amennyiben a mindennaposnak tekinthető, de kellemetlen tünetek jelentkezése valóban a tavaszi fáradtság számlájára írhatók, nem kell együtt élni velük. Az alábbi tanácsok megfogadásával tehetünk ellenük.

3 + 1 hasznos tanács a tavaszi fáradtság leküzdése érdekében

1. Kiegyensúlyozott táplálkozás

A tudatos és kiegyensúlyozott táplálkozás az egyik legfontosabb dolog, amire oda kell figyelnünk, ha mihamarabb a magunk mögött szeretnénk tudni a tavaszi fáradtság kellemetlen tüneteit.

 • Kerüljük a gyors, feldolgozott, szénhidrátokban gazdag és zsíros ételeket.
 • Helyezzük előtérbe a zöldség- és gyümölcsfogyasztást.
 • Részesítsük előnyben a növényi rostokban gazdag, alacsony glikémiás indexű élelmiszereket.
 • Biztosítsunk szervezetünk számára megfelelő mennyiségű fehérjét.
 • Ne feledkezzünk el a napi legalább 2 liter víz elfogyasztásáról.

Tavaszi fáradtság

2. Rendszeres testmozgás

A mozgásszegényebb téli hónapok után megterhelőnek érezhetjük a korábban könnyedén végrehajtott gyakorlatokat. Kezdésként érdemes egy könnyed sétával vagy biciklizéssel felkészíteni a szervezetünket az aktívabb mindennapokra, a „bemelegítést” követően pedig jöhetnek az egész testet erőteljesebben megdolgoztató mozgásformák.

A szabad levegőn végzett gyakorlatok és a rendszeres sportolás nemcsak a vérkeringés felpezsdítése és az immunrendszer támogatása miatt fontos, hanem a nyugodtabb, pihentetőbb alváshoz, a depresszív tünetek enyhítéséhez is hozzájárul.

3. Pihentető kikapcsolódás

A test mellett a lélek ápolásáról sem szabad megfeledkezni. Mindennap meg kell teremteni a feltételeket ahhoz, hogy agyunk – legalább néhány órára – teljesen kikapcsolhasson. Keressük azokat az emberi kapcsolatokat, amelyek segíthetnek a feltöltődésben. Éjszakánként törekedjünk rá, hogy már éjfél előtt álomba szenderüljünk, és naponta legalább 7–8 óra alvást biztosítsunk szervezetünk számára.

Sokan ódzkodnak tőle, pedig a reggeli váltózuhany lendületet adhat a napnak. Ha a kellemes hőmérsékletű vizet fokozatosan lehűtjük, és ezt a folyamatot 3–4 alkalommal megismételjük, majd a folyamatot hideg vízzel zárjuk, nemcsak a vérkeringésünket serkenthetjük, hanem az izmainkat is átdolgoztathatjuk.

Fáradtság

+1 Vitaminpótlás

A stressz, a túlfeszített munkatempó vagy a kevés alvás és a mozgáshiány is hozzájárulhat, hogy megnövekedjen a szervezet vitaminigénye. Ezt a szükségletet nem minden esetben lehet kizárólag táplálkozás útján biztosítani. Ilyenkor nyújthatnak segítséget a vitamin- és ásványianyag-készítmények, amelyekben optimális a nélkülözhetetlen nyomelemek egymáshoz viszonyított aránya, és az egészséges táplálkozás, valamint életmód mellett képesek hozzájárulni a szervezet szükségleteinek kielégítéséhez.

 • A Béres C-vitamin csipke D3 1000 NE retard filmtabletta hatóanyagai hozzájárulnak az immunrendszer megfelelő működéséhez. A készítmény alkalmazása egyoldalú, vitaminhiányos táplálkozás esetén, fokozott C- és D-vitamin-szükséglet idején, a betegségeket követő felépülés időszakában vagy fáradtság és jelentős fizikai igénybevétel esetén kifejezetten ajánlott.

TOVÁBBI RÉSZLETEK A KÉSZÍTMÉNYRŐL

 • A Béres Vitalin Junior multivitamin málnaízű pezsgőtabletta elsősorban fokozott szellemi és fizikai igénybevétel, hiányos, elégtelen táplálkozás, valamint étvágytalanság esetén ajánlott a gyermekeknek.

TOVÁBBI RÉSZLETEK A KÉSZÍTMÉNYRŐL

 • A Supradyn Energia 50+ kifejezetten az idősebb (50 év feletti) korosztály számára összeállított készítmény. C- és E-vitamin-, valamint cink-, mangán- és szeléntartalma révén hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez. A vitaminok és ásványi anyagok mellett ginzeng- és olíva polifenolt is tartalmaz.

TOVÁBBI RÉSZLETEK A KÉSZÍTMÉNYRŐL

Szeretne többet megtudni a tavaszi fáradtság kezelését segítő készítményekről? További tanácsokért és a termékek megvásárlásához forduljon bizalommal a Tócós Patika kollégáihoz!