A szívbetegségek és a hőség kapcsolata – Hasznos tanácsok a nyári melegben

A nyári kánikula egy fiatal, egészséges szervezet számára is komoly megterhelést jelenthet. Az idősebb, túlsúlyos vagy szívbetegséggel élő embereknek éppen ezért fokozottan oda kell figyelniük, ha a hőmérő higanyszála tartósan 30 fok fölé emelkedik. 5+1 hasznos tanácsot gyűjtöttünk össze, amelyeket szívbetegségek jelenléte esetén fontos szem előtt tartani kánikula idején.

A megemelkedett hőmérséklet hatására a bőr erei kitágulhatnak, a vérnyomás pedig lecsökkenhet. Ez az alacsony vérnyomással élőknek és a gyógyszeresen kezelt magas vérnyomásos betegek számára egyaránt komoly veszélyt jelenthet, hiszen a vérnyomásértékek túlzott mértékben alacsonnyá válhatnak, ami szédüléshez vagy akár ájuláshoz is vezethet.

Szívelégtelenség

A kánikula hatására gyakoribbá és súlyosabbá válhatnak a szívritmuszavarok, a szívinfarktuson átesetteknek vagy a szívelégtelenséggel és szívbillentyűhibákkal élőknek pedig a napon végzett fizikai munka és a fokozott izzadás is komoly veszélyeket rejthet. Vegyük sorra, hogy mi mindenre érdemes odafigyelni szívbetegségek jelenléte esetén a nyári melegben.

5+1 megszívlelendő tanács

1. Fényvédelem

A fedetlen fejet érő tartós napsugárzás hatására felhevülhet a fejbőr, és az agyhártyán enyhe gyulladás keletkezhet – erre fejfájás, szédülés, hányinger és hányás hívhatja fel a figyelmet. Napsütésben mindig gondoskodjunk fejfedőről, viseljünk napszemüveget és könnyű, jól szellőző öltözéket. 10 és 15 óra között csökkentsük minimálisra a napon töltött órák számát, és gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelről.

2. Folyadékfogyasztás

A kiszáradás hőségben végzett testmozgás hatására akár 30 perc alatt is bekövetkezhet. Figyelmeztető tünet, ha a szánkat vagy az ajkunkat száraznak érezzük, de a sötét vizelet is árulkodó lehet. A nyári hónapokban fokozottan figyeljünk rá, hogy naponta legalább 2–2,5 liter folyadékot (elsősorban vizet) igyunk, és rendszeresen fogyasszunk magas víztartalmú gyümölcsöket.

Szívelégtelenséggel nyáron

3. Pihenőidő

A mindennapos tevékenyégek időtartamától és intenzitásától függetlenül ajánlott néhány perces szüneteket beiktatni – ez lehet egy frissítő zuhany vagy csak egy néhány perces leheveredés is. A lényeg, hogy a szervezetnek lehetősége legyen felfrissülni és alkalmazkodni egy-egy új élethelyzethez.

4. Az értékek rendszeres ellenőrzése

Ha a családunkban előfordult már szív-ér rendszeri megbetegedés, érdemes fokozott figyelmet fordítanunk szervezetünk „motorjára”. Manapság már rengeteg lehetőség van az otthon is alkalmazható, érrendszer állapotát ellenőrző készülékek beszerzésére. Diagnosztizált szívbetegség esetén rendszeresen ajánlott monitorozni az értékeket, de idősebb korban, gyógyszerszedés vagy túlsúly esetén sem árt az elővigyázatosság.

A karra helyezhető Veroval vérnyomásmérővel teljesen automatikusan ellenőrizheti az értékeit. A nagy mérési pontossággal, egyszerű működtetéssel, nagy méretű kijelzővel és szívritmuszavar-felismerő funkcióval rendelkező készüléket IDE KATTINTVA rendelheti meg.

5. Vészjósló jelek felismerése

  • A fejfájás, a szédülés, a gyengeség és a hányinger a meleg idő miatti kimerültségre utalhat. Ilyenkor érdemes hideg borogatást alkalmazni, ventillátort kapcsolni vagy légkondicionált helyiségbe húzódni.
     
  • A gyors, de gyenge pulzus, a kipirult és felhevült bőr vagy a zavarodottság – esetleg eszméletvesztés – hőgutára utalhat. Ilyenkor minél hamarabb mentőt kell hívni.

Szívbetegségek

+1 Szíverősítő készítmények

  • Az Aspirin Protect hatását a vérlemezkék összetapadásának gátlásán keresztül fejti ki, így megelőzi a vérrögök képződését. Alkalmazható heveny szívizomelhalás esetén egy újabb szívinfarktus kialakulásának megelőzésére, átmeneti agyi keringési zavar és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás megelőzésére, a szívizom csökkent vérellátása miatt fellépő mellkasi fájdalom esetén és érsebészeti beavatkozások után.

IDE KATTINTVA tudja megrendelni.

  • A Flebaven hatóanyaga a visszerek működésére hat. Védi a vénákat, fokozza a visszerek tónusát és a hajszálerek ellenállását. Felnőttek számára krónikus vénás elégtelenség (visszérbetegség) okozta panaszok és tünetek (pl. fájdalom, „nehézláb-érzés”, lábfáradtság, nyugtalan láb, éjszakai lábikragörcsök, duzzanat és jellegzetes visszeres elváltozások), valamint heveny aranyérbetegséggel összefüggő tünetek kezelésére is alkalmazható.

IDE KATTINTVA tudja megrendelni.

  • A Panangin filmtabletta hatóanyagai fontos szerepet játszanak a különböző anyagcsere-folyamatokban, az idegek, az izomzat, valamint a szív és a keringési rendszer működésében. A gyógyszer a táplálék magnézium- és káliumtartalmának kiegészítésére, továbbá a kezelőorvos jóváhagyásával bizonyos idült szívbetegségek (szívelégtelenség, szívinfarktus utáni állapot), bizonyos szívritmuszavarok kiegészítő kezelésére szolgál.

IDE KATTINTVA tudja megrendelni.

További tanácsokért forduljon bizalommal a Tócós Patika kollégáihoz, vagy keresse fel webpatikánkat, ahol a szív-ér rendszer egészséges működését támogató készítményeket online is megrendelheti.