A leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzések tünetei

Amennyiben a hüvelyváladék színe, szaga, állaga vagy mennyisége megváltozik, az általában bakteriális vaginózis vagy gombás hüvelyfertőzés jelenlétére hívja fel a figyelmet. Az, hogy a panaszok hátterében az imént említett betegségek, esetleg egyéb kórkép húzódik-e meg, a tünetek alapján, vagy egy otthon is elvégezhető teszt segítségével percek alatt megállapítható. Az alábbiakban a leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzéseket kísérő tünetekről, és a betegségek kezeléséről ejtünk szót.

Élete során legalább egy alkalommal szinte minden nőnél előfordul valamilyen hüvelyfertőzés. Az intim területen található baktériumok egyensúlyát a táplálkozás, a szervezet hormonális állapota, vagy akár a mosakodószerek gyakori alkalmazása is felboríthatja. A kórokozók mennyiségére hatással lehet továbbá a menstruáció során távozó vér, a végbél közelsége, valamint a nemi élet is befolyásolhatja a baktériumok összetételét és mennyiségét.

A leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzések tünetei

 • Bakteriális vaginózis – A pH emelkedésével, a „káros” baktériumok elszaporodásával és a Lactobacillusok (normál baktériumflóra) csíraszámának csökkenésével vagy eltűnésével járó megbetegedés a hüvely leggyakoribb fertőzésének számít. Jellegzetes tünetként halszagú, szürkésfehér színű váladék jelentkezik, amit gyakran égő érzés kísér. Kezeletlen esetben kismedencei vagy méhnyálkahártya-gyulladást, terhesség esetén idő előtti burokrepedést is okozhat.
 • Gombás hüvelyfertőzés – Az égő, viszkető érzéssel járó megbetegedés a hüvelyváladék jelentős fokozódásával, sárgás, túrós jellegűvé válásával társul (az égő érzés általában a hüvelyen belül tapasztalható). Amennyiben a betegség évente több alkalommal is jelentkezik, hátterében immungyengeség is állhat.

Panaszok kialakulása esetén gyakran előfordul, hogy a pár egyik tagját alaptalan vádak érik. A megbetegedésekkel kapcsolatban sokan ugyanis azt gondolják, hogy kizárólag nemi úton terjedő fertőzésekről van szó. Fontos tisztázni, hogy a bakteriális vaginózis és a gombás hüvelyfertőzés szexuális együttléttől függetlenül is kialakulhat. Kiváltó okai lehetnek például az alábbiak:

 • terhesség
 • cukorbetegség
 • antibiotikum szedése
 • fogamzásgátló tabletták alkalmazása
 • túlzott higiénia
 • helytelen/elégtelen székelés utáni higiéné
 • nyilvános wc használata
 • szoros, műszálas fehérnemű viselése (pangó izzadság)
 • stresszes életmód
 • magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztása

A bakteriális vaginózis és a gombás hüvelyfertőzés kezelése

A kezelés megkezdése előtt tisztázni kell, hogy a panaszokat gombás hüvelyfertőzés, bakteriális vaginózis, esetleg valamilyen egyéb megbetegedés váltja-e ki. Mivel a helytelenül – vagy egyáltalán nem – kezelt megbetegedések szövődményeként súlyosabb elváltozások is kialakulhatnak, szűnni nem akaró vagy intenzív panaszok jelentkezése esetén mihamarabb keresse fel nőgyógyászát!

A Canestest egy kényelmes, otthon is elvégezhető teszt, amely segít megállapítani, hogy hüvelygomba vagy bakteriális vaginózis okozza-e a panaszait. Több mint 90%-os pontossággal, néhány másodperc alatt megmutatja a hüvely pH-értékét. IDE KATTINTVA többet is megtudhat a készítményről.

Amennyiben a panaszok háttere tisztázott, az alábbi, vény nélkül kapható készítmények nyújthatnak segítséget a hüvelyfertőzések kezeléséhez:

 

 • A Canesbalance a bakteriális vaginózis tüneteinek kezelésére szolgál. Enyhíti a kellemetlen szagot, a rendellenes hüvelyi folyást, és visszaállítja a normál pH-értéket. Ha a tünetek a Canesbalance hüvelygél rendeltetésszerű használata ellenére sem javulnak, haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát.

IDE KATTINTVA többet is megtudhat a készítményről.

 • A probiotikus Canesflor hüvelykapszula nagy számban tartalmaz Lactobacillus plantarum baktériumot, amely képes a hüvely nyálkahártyáján megtapadni, és gátolni a hüvely gombás, valamint bakteriális fertőzéseinek kialakulását. Védőgátat képez a hüvely nyálkahártyáján, és visszaállítja a természetes hüvelyi környezetet.

IDE KATTINTVA többet is megtudhat a készítményről.

Szeretne többet megtudni a hüvelyfertőzések hatékony kezelését biztosító készítményekről? További tanácsokért és a termékek megvásárlásához forduljon bizalommal a Tócós Patika kollégáihoz!