Véradás kisokos – Frissítse fel a szervezetét, és mentsen életeket!

Ezt a nemes cselekedetet rengeteg félelem és tévhit övezi. Sokan ódzkodnak a tűszúrástól, vannak, akik úgy gondolják, hogy a vérveszteség a szervezet számára felesleges megterhelést jelent, de olyanok is szép számmal akadnak, akik a fertőzések kockázatától tartanak. Fontos, hogy eloszlassuk a félreértéseket, mert emberi életek múlhatnak azon, ha nem áll rendelkezésre a szükséges vérmennyiség!

A Magyar Vöröskeresztnek naponta mintegy 1800 véradót kell toboroznia ahhoz, hogy Magyarországon elegendő vérkészlet álljon rendelkezésre a műtétekhez, a baleseti sérültek ellátásához és a transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez. Ennek teljesüléséhez elengedhetetlen, hogy minél többen, és rendszeresen felajánlják a segítségüket. Vegyük sorra a véradással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat!

véradás feltételei

Ki lehet véradó?

Bárki lehet donor, aki megfelel az alábbi feltételeknek:

  • egészségesnek érzi magát,
  • elmúlt 18 éves, de még nem töltötte be a 65. életévet,
  • testtömege meghaladja az 50 kilogrammot,
  • a véradás előtti orvosi vizsgálat (vérnyomásmérés, szív és tüdő meghallgatása, a nyaki nyirokcsomók tapintása és a látható nyálkahártyák megtekintése) alapján alkalmas,
  • rendelkezik lakcímkártyával, személyi igazolvánnyal és TAJ-kártyával (vagy annak másolatával), külföldi állampolgár esetén pedig egy magyarországi lakcímet igazoló papírra is szükség van.

Amennyiben az utóbbi egy hónapban külföldön járt, valószínűsítetten vagy igazoltan Covid-19-fertőzött személlyel szoros kapcsolatba került, hirtelen megjelenő betegsége volt vagy kimutatták Önnél a koronavírust, ne jelentkezzen véradásra.

Lehet enni vagy folyadékot fogyasztani a véradás előtt?

Enni és inni nemcsak lehet, hanem szükséges is vérvétel előtt (ilyenkor célszerű vizet és zsírmentes ételeket fogyasztani).

Mi történik közvetlenül a véradás előtt?

A vérellátó munkatársai szóbeli tájékoztatást nyújtanak a legfontosabb tudnivalókról, ezt követően pedig ki kell tölteni egy nyilatkozatot az adatok kezeléséről, valamint egy kérdőívet az általános egészségi állapottal kapcsolatban.

Hogyan zajlik a véradás?

Egy steril, egyszerhasználatos műanyag zsákba, rázómérleg segítségével gyűjtik a teljes vért.

ki adhat vért

Mennyi ideig tart a folyamat?

Maga a véradás mindössze 5–10 percet vesz igénybe, a teljes folyamat – az adatok rögzítésétől a távozásig – általában 0,5–1 óra alatt zajlik le.

Mennyi vért gyűjtenek össze?

Alkalmanként 450 ml +/– 45 ml vér levételére kerül sor. Ezen felül négy kémcsőnyi mennyiségre van szükség az utólagos ellenőrző-vizsgálatok elvégzéséhez.

Mi a teendő közvetlenül véradás után?

Még a helyszínen célszerű 5–10 percet pihenni, valamint legalább fél liter folyadékot elfogyasztani.

Évente hányszor lehet vért adni?

Férfiak maximum 5-ször, a nők pedig 4-szer adhatnak vért egy éven belül (két véradás között legkevesebb 56 napnak minden esetben el kell telnie).

Június 14-e a Véradók Világnapja. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a véradás fontosságára, és minden embert arra bátorítson, hogy rendszeresen segítse a készítményekért felelős szervezetek munkáját.

véradás menete

Nem érdemes kifogásokat keresni!

Emberi életekről van szó! Egyetlen tűszúrás elviselésével, és néhány perc egyhelyben üldögéléssel 3 embertársunkon segíthetünk. Ezt a legfontosabb felidézni, amikor kifogásokat keresünk, hogy miért nem tudunk véradásokon részt venni, vagy hagyjuk, hogy eluralkodjanak rajtunk – az alaptalan – félelmek.

A szervezetünk is hálás lesz érte! Nemcsak másokon segíthetünk, hanem a saját egészségi állapotunknak is jót tehetünk. Azoknál az embereknél, akik félévente eljárnak véradásra, drasztikusan csökken a szívinfarktus és a stroke kockázata – ezt bizonyították be a Journal of the American Medical Association kutatói –, a Journal of the National Cancer Institute-ban megjelent tanulmány pedig arra világított rá, hogy a véradás során megcsappant vasszintnek köszönhetően a daganatos megbetegedések kialakulásának az esélye is csökken.

Mindent alaposan megvizsgálnak! További hasznos velejárója a véradásnak, hogy egy teljesen ingyenes szűrővizsgálatot is kapunk, ez pedig elősegítheti bizonyos betegségek korai stádiumban történő diagnosztizálását.

Nem érdemes tehát hezitálni. Ha tehetjük, évente legalább egyszer keressük fel a lakóhelyünkhöz legközelebb eső véradó pontot, viseljük el a tűszúrást, frissítsük fel a szervezetünket, és tegyünk azért, hogy senkinek se kelljen vérkészítményre várnia!

Szeretne vért adni, de nem tudja pontosan, hol és mikor tehetné ezt meg? Ide kattintva megtekintheti az országos véradóhelyek listáját!