Van lehetőség a fejtetvesség megelőzésére!

A fejtetvesség az óvodások és az alsó tagozatos általános iskolás gyermekek körében gyakran felmerülő probléma. A zárt közösségekben gyorsan terjedő élősködő rovar a kellemetlen tünetek mellett lelki megterhelést is okozhat, hiszen az érintettség beigazolódása után megbélyegzés és kiközösítés is előfordulhat. Nem árt tehát tisztában lenni a fejtetvesség tüneteivel, valamint a kezelési és a megelőzési lehetőségekkel.

A fejtetvesség nem a tisztálkodás hiányából fakad – ezt a tévhitet már az elején érdemes tisztázni. A vérszívó számára az ápolatlan és a tiszta fejbőr egyaránt alkalmas a táplálkozáshoz és az ideiglenes lakhely kialakításához.

Fejtetvesség

A körülbelül 2–4 mm hosszú rovar kapaszkodásra alkalmas lábaival kitartóan ragaszkodik az áldozatához, petéit (a serkéket) pedig erőteljes ragasztóanyaggal helyezi el és rögzíti a haj tövében. A vérszívó se repülni, se ugrani nem tud. Kizárólag szoros testkontaktus útján és közös használati tárgyak – például fésű vagy törölköző – segítségével képes új gazdatestet találni.

Néhány érdekes adat: a nőstény fejtetű körülbelül 3–4 hétig él, átlagosan 150–200 perét rak le, a lárvák 6–8 nap alatt kelnek ki és 2–3 hét alatt válnak ivaréretté. Egy kifejlett hajtetű naponta 6–12 alkalommal táplálkozik, vagyis ennyiszer szívja ki az áldozata vérét.

A fejtetvesség jellegzetes tünetei

  • erős viszketés
  • vöröses, kiütésszerű foltok
  • tojás alakú, szürkésfehér serkék

A fejtetvességre elsősorban a viszkető fejbőr, valamint a hajszálakon megjelenő peték hívhatják fel a figyelmet (a serkék elsősorban a fülek mögött és a tarkó területén jelennek meg, a korpával ellentétben nem lehet lesöpörni őket, csak sűrű fésűvel vagy a körmök összecsípésével távolíthatók el). A vérszívó váladéka duzzanatot és gyulladást okozhat, az erőteljes viszketés és következményes vakarás hatására a fejbőr kisebesedhet, súlyosabb esetben pedig akár másodlagos fertőzések is kialakulhatnak.

Fejtetű

A fejtetvesség kezelése

Amennyiben valakinél beigazolódik a fejtetvesség, nemcsak nála, hanem a közvetlen környezetében élőknél – óvoda- vagy iskolatársaknál, családtagoknál – is minél hamarabb meg kell kezdeni a kezelést. A serkék speciális, sűrű fésűvel távolíthatók el, a kifejlett élősködőktől pedig vény nélkül kapható tetűirtó szerek alkalmazásával lehet megszabadulni.

  • A Liquido Radical sampon hatékonyan távolítja el a tetveket és a serkéket. Természetes alapanyagokból készült, nem illatosított, gyengéd az érzékeny fejbőrhöz, ezért 3 éves kor feletti kisgyermekek és allergiások számára egyaránt ajánlott.

IDE KATTINTVA rendelheti meg.

  • A HEDRIN Treat & Go tetű- és serkeirtó spray az első olyan fejtetű elleni szer, amely rajta hagyható a gyermek haján miközben alszik, játszik vagy a napi teendőit végzi. Használat után könnyedén kiöblíthető. Klinikailag igazoltan elpusztítja a fejtetveket és serkéket. Bőrbarát, nincs kellemetlen szaga, és nem tartalmaz allergén anyagokat.

IDE KATTINTVA rendelheti meg.

Fejtetvesség esetén a fésűket ajánlott lecserélni, a törölközőket, ágyneműket, sapkákat, sálakat alaposan, magas hőmérsékleten kimosni, száradás után pedig kivasalni.

Fejtetű ellen

A fejtetvesség megelőzése

A megelőzés érdekében a gyermekeket ellátó intézményekben rendszeresen ajánlott szűrővizsgálatokat tartani – így elkerülhető, hogy az élősködő feltűnése esetén többen is érintettek legyenek.

  • A Hedrin Protect & Go megelőző spray alkalmazásával aktív védelemben részesítheti gyermekét a fejtetűvel szemben. A klinikailag igazolt hatású készítmény rögtön – még az élősködők megtelepedése előtt – elpusztítja a fejtetveket. Társas eseményeken (például zsúrokon vagy pizsamapartikon), illetve amikor gyermeke visszatér az óvodába vagy az iskolába, érdemes alkalmazni.

IDE KATTINTVA rendelheti meg.

  • Fejtetűjárvány ideje alatt a Paranit fejtetűfertőzést megelőző sampon alkalmazását ajánljuk, ami 2-3 naponta alkalmazva szintén teljes védelmet nyújt az élősködőkkel szemben.

IDE KATTINTVA rendelheti meg.

Szeretne többet megtudni a fejtetvességről? További tanácsokért forduljon bizalommal a Tócós Patika kollégáihoz, vagy keresse fel webpatikánkat, ahol a tetűirtó készítményeket online is megrendelheti.