Töröljük? Fújjuk? Hagyjuk? – A helyes fültisztítás menete

A hallójárat bőre fokozottan érzékeny. Hogy megőrizzük épségét – elkerüljük a sérülés és gyulladás kialakulását –, elengedhetetlen a helyes fültisztítás menetének ismerete. Miért fontos erről szót ejtenünk? Még mindig sokan vannak, akik a fül-orr-gégészek által javasolt módszer helyett a fültisztító pálcika rendszeres használata mellett döntenek.

A hallójáratban összegyűlő fülzsírt a mirigyek váladéka mellette az elhalt hámsejtek, szőrszálak, valamint a különböző – kívülről a hallójáratba sordódó – szennyeződések alkotják. A sárgás, ragacsos váladék célja, hogy

  • szárazon tartsa az érzékeny, sérülékeny bőrt,
  • meggátolja a kórokozók megtelepedését, valamint
  • védelmet biztosítson a mechanikai irritációval szemben.

A felhalmozódó fülzsírnak valahogy azonban távoznia kell. Ezt szervezetünk egy öntisztuló folyamat révén biztosítja – az állkapocs mozgása (rágás és beszéd) folyamatosan kifelé sodorja a nem kívánt szennyeződéseket a fülből. Sokan ebbe a természetes folyamatba avatkoznak bele a fültisztító pálcikával.

Milyen kockázatokat rejt a fültisztító pálcika használata?

A fülzsír a hallójárat külső egyharmadában termelődik, a viaszos réteg eltávolítására használt pálcikával azonban olyan helyekere is eljut, ahonnan eltávolítása – szakember bevonása nélkül – már nem megoldható. Ez nemcsak az öntisztuló folyamatot gátolja, hanem fülzsírdugó és halláscsökkenés kialakulásához is vezethet.

A pálcika ezen felül mikrosérüléseket okozhat, a vatta bent ragadhat a hallójáratban, és kórokozókat juttathat a különösen érzékeny bőrfelületre, ami akár hallójárat- és dobhártyagyulladást is előidézhet.

A helyes fültisztítás menete

Fontos tisztázni, hogy a hallójárat nem koszos, nem igényel külön ápolást! Az öntisztuló mechanizmus biztosítja a felesleges fülzsír távozását. Tisztálkodás során csupán a fülkagyló, valamint a mögötte található bőr ápolásáról szükséges gondoskodni. Ehhez mindössze egy száraz törölközőre van szükség, amelynek a sarkával szárazra törölhetők az említett területek. A hallójárat bemenetétől tovább nem szabad haladni.

Jogosan merül fel azonban a kérdés: ha nem segítjük elő fültisztító pálcikával a hallójáratban felgyülemlő szennyeződések távozását, hogyan biztosíthatjuk, hogy a fülzsír ne rontsa el a megjelenésünket?

A fülspray szerepe

A fülspray rendszeres alkalmazásával biztosítható a fülzsír fellazítása és az öntisztuló folyamat elősegítése. Használatával elkerülhető, hogy a védelmet nyújtó réteg sérüljön, a távozni készülő váladék viszont nyom nélkül eltüntethetővé válik.

A fülspray helyes használatának a menete:

  • A fülkagyló felső részét kissé húzzuk fel és hátra.
  • Az adagolót függőlegesen tartva a szórófejet helyezzük a hallójáratba (az applikátor kialakításának köszönhetően az eszközt nem kell mélyre nyomni).
  • 1-2 alkalommal nyomjuk le az adagolót.
  • Enyhén masszírozzuk át a hallójárat peremét.
  • Hajtsuk oldalra a fejünket, és a távozó váladékot a korábban leírt módon, száraz törölközővel töröljük le.

Az AUDISPRAY gyengéden eltávolítja a felesleges fülzsírt, port és más szennyeződéseket, valamint megakadályozza a füldugulás kialakulását. 6 éves kortól, heti 2-3 alkalommal, elsősorban azok számára ajánlott a használata, akiknél sok fülzsír termelődik.

TOVÁBBI RÉSZLETEK A KÉSZÍTMÉNYRŐL

Az AUDISPRAY junior hipertóniás, mikrobiológiailag ellenőrzött, tengervíz alapú oldat, amely feloldja, és ezzel folyékonnyá teszi a fülzsírt. 3 éves kortól, fülenként egy-egy fújással, heti 2-3 alkalommal használható. Erős fülzsírképződés esetén naponta is alkalmazható.

TOVÁBBI RÉSZLETEK A KÉSZÍTMÉNYRŐL

Szeretne többet megtudni a helyes fültisztítás menetét elősegítő készítményekről? További tanácsokért és a termékek megvásárlásához forduljon bizalommal a Tócós Patika kollégáihoz!