Torokfájás kínozza? Ezekben az esetekben forduljon orvoshoz!

A kaparó érzéssel és gyakran nyelési nehézséggel társuló panasz viszonylag gyakori jelenség, a kiváltó októl függően pedig akár napokon keresztül is megkeserítheti az érintettek életét. Nem mindegy azonban, hogy mi áll a torokfájás hátterében. Ennek megválaszolásához érdemes feltenni néhány kérdést, amelyek feltárhatják a probléma okát, és segíthetnek eldönteni, hogy mi legyen a következő lépés.

 • Milyen a fájdalom jellege? Kaparó, viszkető vagy inkább égő érzés?
 • Milyen a panasz intenzitása? Alig érzékelhető, csak bizonyos helyzetekben erőteljes vagy szinte folyamatosan elviselhetetlen?
 • Mennyi ideje tapasztalható a kellemetlenség? 1-2 napja jelentkezett vagy tartósan fennáll?
 • Vannak-e kísérő tünetek? Jelentkezik-e hőemelkedés vagy láz, van-e váladékképződés, tapasztalható-e nyelési nehezítettség?
 1. Milyen a fájdalom jellege? Kaparó, viszkető vagy inkább égő érzés?
 2. Milyen a panasz intenzitása? Alig érzékelhető, csak bizonyos helyzetekben erőteljes vagy szinte folyamatosan elviselhetetlen?
 3. Mennyi ideje tapasztalható a kellemetlenség? 1-2 napja jelentkezett vagy tartósan fennáll?
 4. Vannak-e kísérő tünetek? Jelentkezik-e hőemelkedés vagy láz, van-e váladékképződés, tapasztalható-e nyelési nehezítettség?

A pontos diagnózis felállítása minden esetben az orvos feladata, de a fenti kérdések tisztázásával közelebb lehet kerülni a kiváltó okhoz, és könnyebben megítélhető, hogy indokolt-e a szakrendelés felkeresése.

Torokfájás

A torokfájás hátterében álló lehetséges okok

Vírusok vagy baktériumok – A torokfájás kialakulásáért az esetek többségében valamilyen kórokozó tehető felelőssé. Vírusfertőzések közül a lázzal, levertséggel és gyulladásos folyamatokkal társuló influenzás megbetegedések, bakteriális fertőzés esetén pedig a gennyes váladékkal és magas lázzal társuló tüszős mandulagyulladás fordul elő az egyik leggyakrabban.

Fizikai vagy kémiai behatás – Akár egy túl hideg/meleg étel vagy ital fogyasztása után is jelentkezhet torokfájás, de a hangszalagok túlerőltetése, esetleg valamilyen vegyszer lenyelése, belélegzése is kiváltó tényező lehet. Ilyenkor általában a beszéd vagy nyelés közben jelentkező fájdalom és rekedtség lehet árulkodó.

Pszichés és lelki okok – Ezek a tényezők csak ritkán merülnek fel a kellemetlen tünetet tapasztalók körében, pedig a stresszes, feszültséggel teli hétköznapok előidézhetik az izmok görcsös összehúzódását, ami torokfájdalommal és gombócérzéssel is társulhat.

Daganatos megbetegedések – A jóindulatú elváltozások ritkán okoznak fájdalmat, a rosszindulatú, előrehaladott állapotú daganatok esetében azonban erőteljes fájdalom jelentkezhet. A rendszeresen dohányzók és a túlzott mértékben alkoholt fogyasztók körében az ilyen jellegű elváltozások kialakulásának sokkal nagyobb a valószínűsége.

Egyéb okok – Reflux, allergia vagy akár bizonyos szervek degeneratív elváltozása is kiválthat torokfájást. Ezekben az esetekben a kellemetlenség tartósan jelen lehet, és egészen addig nem enyhül, amíg a betegséget nem kezelik.

A torokfájás hátterében banálisnak tekinthető kiváltó tényezők mellett akár súlyos problémák is állhatnak. Krónikus panasz esetén a kiváltó oko(ka)t minél hamarabb fel kell tárni, hogy az orvos útmutatásával megkezdődhessen a szakszerű kezelés.

Amikor a torokfájással orvoshoz kell fordulni

 • Ha a panasz három napnál tovább tart.
 • Ha a beszéd fájdalommal jár, vagy nehezen tudja kinyitni a száját.
 • Ha a nyirokcsomók erőteljesen megduzzadtak.
 • Ha a torokfájással egyidőben valamelyik testrészen kiütések jelennek meg.
 • Ha hirtelen bereked.
 • Ha a fájdalom bizonyos időközönként (néhány hét vagy hónap különbséggel) ismétlődően visszatér.
 • Ha a testhőmérséklete tartósan magas (38 °C fölötti).
 • Ha a házi gyógymódok nem segítenek.

Torokfájásra

Amikor a tünetek otthon is enyhíthetők

Amennyiben a panaszok enyhék, és az imént említett tényezők nem egészítik ki a torokfájást, házi gyógymódok vagy torokfertőtlenítő készítmények segíthetnek enyhíteni a kellemetlen tüneteket.

Házi gyógymódok

 • Fogyasszon minél több meleg teát – gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatása miatt érdemes kamillát vagy lándzsás útifüvet választani –, cukor helyett pedig mézet használni az ízesítéshez, ami szintén hozzájárulhat a torok megnyugtatásához.
 • Az egyik legrégebbi módszert, a sós vizes öblögetést is segítségül hívhatja a tünet enyhítéséhez. Csak egy fél teáskanál sóra és egy pohár langyos vízre lesz hozzá szüksége. A feloldódást követően 3 óránként öblögessen és gargalizáljon.
 • Vegyen egy forró fürdőt, majd öltözzön fel rétegesen, bújjon ágyba, és bugyolálja be a torkát. A meleg elősegíti a kórokozók elleni küzdelmet, és fokozza a vérkeringést.

Torokfertőtlenítő készítmények

A tüneti kezeléshez recept nélkül kapható, helyileg ható torokfertőtlenítő készítményeket – szopogató tablettákat, spray-ket, öblögetőket és fájdalomcsillapítókat – is használhat. Bármelyik típus mellett dönt, mindig tartsa észben, hogy étkezés után alkalmazza őket, közvetlenül utána 1-2 órával pedig ne igyon vagy egyen semmit.

 • Strepsils Vitamin C szopogató tabletta – Hatékonyan alkalmazható a torok-, garat-, mandula- és szájnyálkahártya-gyulladás kezelésére, illetve a másodlagos fertőzések megelőzésére. Pillanatok alatt enyhíti a helyi tüneteket és a kínzó torokfájást, fertőtlenítő hatású, C-vitamin-tartalma pedig fokozza a szervezet ellenálló képességét a különböző fertőzésekkel szemben.
  IDE KATTINTVA rendelheti meg.
 • Tantum Verde szájnyálkahártyán alkalmazott spray – A száj vagy a torok gyulladásánál közvetlenül a gyulladás helyén fejti ki a hatását. Gyulladásgátló, fájdalomcsillapító és helyi érzéstelenítő is egyben, ennek köszönhetően a gyulladás mellett a fájdalmat és a nyelési nehézségeket is rövid időn belül megszünteti.
  IDE KATTINTVA rendelheti meg.
 • Phlogosol külsőleges oldat – A helyi fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású készítmény a száj, illetve a torok öblögetésén és ecsetelésén keresztül enyhíti a meghűléssel járó torokfájás, a heveny garat-, mandula-, gége- és szájnyálkahártya-gyulladást, valamint a krónikus garatgyulladást.
  IDE KATTINTVA rendelheti meg.

Torokfájás ellen

További tanácsokért forduljon bizalommal a Tócós Patika kollégáihoz, vagy keresse fel webpatikánkat, ahol a torokfájást enyhítő készítmények széles választékát kedvezményes áron, online is megrendelheti.