Tenziós, cluster vagy migrénes? A fejfájás típusai között különbséget kell tenni!

Milyen típusú a fejfájás? Az egyik leggyakrabban jelentkező panasz kezeléséhez elengedhetetlen, hogy választ találjunk az imént feltett kérdésre. Hogy miért van erre szükség? Csak a pontos diagnózis felállítása után határozható meg, hogy milyen kezelés lehet célravezető.

A International Headache Society (Nemzetközi Fejfájás Társaság) egy korábban megjelent osztályozása 13 csoportját különbözteti meg a fejfájásnak. Az alábbiakban a leggyakrabban előforduló – tenziós, cluster (ejtsd: klaszter) és migrénes – panaszokkal kapcsolatban gyűjtöttünk össze hasznos információkat.

Primer vagy szekunder?

A pontos diagnózishoz fontos tisztázni, hogy beszélhetünk primer (elsődleges) vagy szekunder (másodlagos) fejfájásról. Primer állapot esetén nincsenek nyilvánvaló okok. Ilyenkor a tünet önálló betegségnek tekinthető. Szekunder fejfájás esetén egyéb körülmények – például sérülés, gyulladás vagy másnaposság – okozza a panaszt. Ebben az esetben a kiváltó ok kezelésére kell helyezni a hangsúlyt.

Kezelőorvosának sokat segíthet, ha a fejfájással kapcsolatos tapasztalatairól naplót vezet. Jegyezze fel, hogy mikor jelentkezik a panasz, meddig tart, társul-e egyéb tünettel és fájdalomcsillapító bevétele után enyhül-e az intenzitása.

A primer fejfájás típusai

1. Tenziós fejfájás

Jellemzői: A fejfájásnak ez a változata fordul elő a leggyakrabban (élete során szinte minden ember találkozik vele legalább egyszer). Általában nappal alakul ki, enyhe vagy közepes erősségű, szorító vagy nyomó fájdalom jellemzi, kísérő tünettel általában nem jár, és a fej bármely részét érintheti. A tompa nyomás harminc percig vagy akár napokon keresztül is fennállhat, de az esetek többségében nem befolyásolja jelentősen a napi tevékenységek elvégzését.

fejfájás típusai

A leginkább érintettek: A nők körében gyakrabban jelentkezik, és a 20-as 30-as évek környékén fordul elő a leggyakrabban.

Kezelési lehetőségek: A fizikai aktivitás – például séta a friss levegőn – segítheti a panaszok mérséklését, a recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók pedig rövid időn belül képesek megszüntetni a fájdalmat.

• Az acetilszalicilsavat tartalmazó Aspirin Ultra 500 mg bevont tabletta a lázcsillapítás mellett enyhe és középerős fájdalom (például fejfájás) tüneti kezelésre alkalmazható. Kifejezetten felnőttek és 12 éves vagy idősebb (40 kg feletti testsúlyú) serdülőknél alkalmazható.

IDE KATTINTVA rendelheti meg.

• Az Algoflex Rapid hatóanyaga, az ibuprofén a nemszteroid gyulladáscsökkentők csoportjába tartozik. A lágy kapszula könnyen szétesik a szervezetben, és folyékony tartalmának köszönhetően a kapszulából felszabaduló hatóanyag gyorsabban jut el a fájdalom helyére. Felnőtteknek és serdülőknek 12 éves kortól (40 kg testsúlytól) javasolt.

IDE KATTINTVA rendelheti meg.

• A Nurofen narancsízű 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió a nemszteroid gyulladáscsökkentők csoportjába tartozik, amelyek a szervezetnek a fájdalomra, gyulladásra és lázra adott kémiai válaszát tudják befolyásolni. A gyógyszerkészítmény speciálisan gyermekeknek szánt, narancs ízesítésű láz- és fájdalomcsillapító készítmény.

IDE KATTINTVA rendelheti meg.

2. Cluster fejfájás

Jellemzői: A fejfájásoknak ez az egyik legfájdalmasabb formája. Legfőbb jellemzője, hogy a kínzó (hirtelen szinte elviselhetetlenné váló) panasz rohamokban, ciklikusan, általában a fej egyik oldalán jelentkezik. Egy-egy periódus 1-2 órán át tart, és heteken keresztül, naponta azonos időszakban jelentkezik. Az erőteljes fájdalmat orrfolyás, orrdugulás, könnyezés és a szem kivörösödése is kísérheti.

Cluster fejfájás

A leginkább érintettek: Ez a fajta fájdalom szerencsére csak ritkán alakul ki, de erősen dohányzó férfiaknál – elsősorban 20 és 40 éves kor között – gyakrabban fordul elő.

Kezelési lehetőségek: A cluster fejfájás nem gyógyítható, a kezelés célja elsősorban a fájdalom enyhítése. Ezt azonnal ható gyógyszer (például a bőr alá adható sumatriptan) képes biztosítani, de a 100%-os oxigén belélegzése vagy a műtéti beavatkozás lehetősége is felmerülhet.

3. Migrén

Jellemzői: A rohamokban jelentkező, intenzív, általában (de nem mindig) féloldali fejfájást gyakran kíséri émelygés, valamint fény- és zajérzékenység. Sokan éppen ezért a tünetet csak úgy képesek elviselni, ha egy besötétített, hangoktól elzárt szobában lefekszenek az ágyra. A kínzó panasz órákig vagy akár napokon keresztül is fennállhat, és tartós munkaképtelenséget okozhat. A roham közeledtét gyakran ún. auratünetek (pl. hallási, látási vagy egyéb idegrendszeri tünetek) előzik meg, amelyek a fájdalom jelentkezése előtt megszűnnek.

migrén

Leginkább érintettek: A jellegzetes panasz általában fiatalabb (tizenéves) korban jelentkezik először, 40 év fölött viszont csökken az előfordulás valószínűsége. A nők 15–20, a férfiak 5–6 százaléka tapasztal élete során migrént.

Kezelési lehetőségek: Jelenleg sajnos nem létezik olyan kezelés, amely végleges megoldást jelentene a hasogató problémára. Léteznek azonban speciális gyógyszerek, amelyek – az életmódbeli változtatások mellett – hatékonyan képesek csökkenteni a migrénes fejfájások gyakoriságát és intenzitását.

További tanácsokért forduljon bizalommal a Tócós Patika kollégáihoz, vagy keresse fel webpatikánkat, ahol a fejfájást enyhítő készítmények széles választékát kedvezményes áron, online is megrendelheti.