Stroke – amikor minden perc számít

Mi a stroke?

A szélütés angol megfelelője a stroke. A stroke az agy körülírt területeinek hirtelen kialakuló, átmenetileg fennálló vagy kedvezőtlen esetben véglegessé váló funkciókárosodása, amely úgy jön létre, hogy a kérdéses agyi régió vérátáramlása és ezáltal a szövetek oxigén- és tápanyagellátása valamilyen okból kifolyólag jelentősen lecsökken, vagy megszakad. Valójában egy agyi működészavart okozó érkatasztrófáról van szó. Az érkatasztrófa két okból alakulhat ki: vérellátási elégtelenség (az agyat ellátó ér elzáródása, vérrögösödés) miatt, melyet ikszémiás stroke-nak nevezünk, és agyvérzés (érsérülés miatti koponyaűri vérzés) miatt, ez az úgynevezett vérzéses stroke.

A stroke tünetei

Amikor egy verőér (artéria) által táplált agyterület vérellátása hirtelen elégtelenné válik, az idegsejtek a kialakult oxigénhiány miatt károsodnak, és nem tudják ellátni a működésüket. Az idegsejtek működéskiesése magyarázza a stroke tüneteit, amelyek sokfélék lehetnek függően attól, hogy az agy melyik területén válik elégtelenné a vérátáramlás. Kialakulhat az egyik oldali kar vagy a láb gyengülése, esetleges bénulása. Ezekhez társulhat azonos oldalon az arc zsibbadása, száj félrehúzódása. Egyes esetekben beszédzavar alakulhat ki. Enyhe formájában szótalálási nehézség lehet, súlyos formában a beteg nem fogja fel a szavakat vagy egyáltalán nem képes beszélni. Egyes esetekben látászavar, ami rendszerint féloldali. Kialakulhat nyelési nehezítettség, félrenyelés. A kisagy károsodása esetén egyensúlyzavar, hányinger, hányás.

agyvérzés

Egy bizonyos formájában a tünetek néhány (15-20) percen belül megszűnnek. Ezt hívjuk átmeneti agyi keringészavarnak, azaz angol rövidítéssel TIA (Transient Ischaemic Attack). Ilyenkor nagyon fontos, hogy a tünetek megszűnése után is mindenképpen azonnal forduljunk orvoshoz. Súlyosabb esetben az agyállomány egy része végleges károsodást szenvedhet, és tartós maradványtünetek maradhatnak vissza.
Orvosi vizsgálat döntheti el, szükséges-e további teendő szélütés gyanúja esetén. Amennyiben igen, sor kerülhet ideggyógyász szakorvosi vizsgálatra. Az agyállomány károsodását legpontosabban CT- vagy MR-vizsgálat mutatja ki.

A stroke kezelése

A lehető legeredményesebb gyógyítás érdekében fontos a stroke minél gyorsabban történő felismerése és a betegek strokecentrumba, illetve amennyiben ilyen centrum nem érhető el időben, neurológiai osztályra való gyors eljuttatása. Nincs sok időnk, cselekedni kell! A beteget a tünetek kialakulása után 3 órán belül a megfelelő kezelőcentrumba kell juttatni, és el kell kezdeni a kezelést. Minél hamarabb megkapja a beteg a megfelelő terápiát, annál nagyobb az esély a teljes felépülésre. Az elmondottakból következik, hogy a stroke, mint ahogyan a koszorúérgörcs és szívinfarktus is, sürgősségi, potenciálisan életveszélyes állapot. Éppen ezért minden perc számít, fontos, hogy a beteg minél hamarabb szakorvosi ellátást kapjon. A strokecentrumok és a neurológiai osztályok felkészültek a betegség diagnosztizálására és terápiájára. Szükség esetén a súlyos állapotú strokebetegeket intenzív osztályon kezelik. Első lépés a stroke helyének, típusának (iszkémiás vagy vérzéses), továbbá ha lehetséges, a mechanizmusának (például trombózis, embolus, érfalrepedés, érfalgyulladás, daganat okozta stb.) megállapítása. Nagyon fontos a stroke lefolyását befolyásoló társbetegségek felderítése is.

agyvérzés tünetei

A stroke megelőzése

A stroke-nak számos rizikófaktora ismert: idősebb kor, magasvérnyomás-betegség, szívbetegség, cukorbetegség, magas vérzsírszint, érelmeszesedés, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, mozgásszegény életmód, stressz, családi hajlam. Egy korábbi stroke szintén növeli egy újabb stroke bekövetkezésének valószínűségét. A strokerizikók egy része kizárólag nőkben fordul elő (fogamzásgátló szedése, terhesség, szülés).
A stroke megelőzésének lényege a rizikótényezőt jelentő betegségek megelőzése, illetve ha a betegségek már kialakultak, akkor azok optimális kezelése. Ugyancsak fontos a stroke kockázatát növelő káros szokások kerülése, továbbá az életünkben elkerülhetetlen stressz megfelelő kezelése. A rendszeres sportolással szintén sokat tehetünk a stroke megelőzése érdekében.

agyi infarktus

Reméljük hasznos információkkal szolgáltunk! Ha valakin, vagy akár saját magán észreveszi a stroke-nak valamely tünetét, azonnal hívja a mentőket, hiszen így akár életet is menthet! Próbáljon meg egészségesen étkezni és heti rendszerességgel mozogni, hogy csökkentse a stroke kialakulásának kockázatát!