Rosacea – Így kezelhető az arcon kialakuló értágulat

A köznyelvben gyakran csak bőrpírként vagy borvirágos orrként emlegetik, a szakemberek rosaceaként hivatkoznak rá. Az arcon kialakuló értágulat egy viszonylag gyakori bőrpanasz, az érintettek közül mégis csak kevesen vannak tisztában a panaszok hátterében meghúzódó okokkal, vagy a gyulladásos folyamat kezelésének lehetőségeivel.

Az arcon kialakuló értágulat elsősorban a világos bőrű hölgyeket érinti, extrém súlyos esetek – a bőr karfiolszerű megvastagodása, a borvirágos orr – viszont általában a férfiaknál fordulnak elő. A bőrbetegség kialakulásában a hormonális tényezők mellett az örökletes tényezők is szerepet játszhatnak.

A tünetek felerősödéséért elsősorban:

 • a környezeti hatások (napfény, szél, hideg);
 • a megerőltető testmozgás (például intenzív futás vagy súlyemelés);
 • a táplálkozás (alkohol- vagy koffeintartalmú italok és fűszeres ételek fogyasztása);
 • valamint erős érzelmi hatások (stresszhelyzetek, vizsgaszituációk) tehetők felelőssé.

A kiváltó okok személyenként eltérők lehetnek, ezért a bőrgyógyászok azt javasolják, hogy minden érintett vezessen naplót a tapasztalatairól – a leírtak alapján könnyebben elkerülhetők a személyes kiváltó okok.

A rosacea tünetei

 • bőrpír
 • viszkető, száraz bőr
 • gennyes, pattanásszerű kiütések
 • súlyos esetben a bőr megvastagodása

Értágulat

Az arcon kialakuló értágulat egy fokozatosan romló folyamat: eleinte enyhe kipirosodás tapasztalható az orron, az állon, a homlokon, a nyakon vagy az orcákon, mely általában szimmetrikusan jelentkezik, és magától elmúlik. Később a panasz felerősödhet, állandósulhat, megjelenhetnek gennyes pattanások, az apró értágulatok pedig szemmel láthatóvá válhatnak. Súlyos esetben az érintett bőrfelületeken csomók, megnagyobbodások jelenhetnek meg, és kialakulhat a bőr szöveteinek túlburjánzása.

Az arcon kialakuló értágulat kezelési lehetőségei

A rosacea egy gyógyíthatatlan bőrbetegség, nem szüntethető meg teljesen, megfelelő kezeléssel és termékek alkalmazásával azonban a tünetek enyhíthetők, kezelhetők, a betegség kontroll alatt tartható.

Kialakult értágulatokat kizárólag rádiófrekvenciás vagy lézeres kezeléssel lehet eltávolítani, a bőr nagyfokú megvastagodása, egyenetlenné válása esetén pedig plasztikai műtét is szükségessé válhat. Amennyiben a bőrbetegség még kezdeti stádiumban van, a tünetek kezelésében az alábbi termékek nyújthatnak segítséget.

Rosacea

 • Az LRP Rosaliac AR intenzív korrigálókrém egy nyugtató, a szúró, égő érzést és a kipirosodást enyhítő bőrerősítő – kifejezetten az érzékeny felhámra kifejlesztett – készítmény. Hatékonyan gátolja a bőrpír kiújulását. Az érintett területen reggel és este egyaránt alkalmazandó. RÉSZLETEK A TERMÉKRŐL
 • Az LRP Rosaliac CC krém azonnal elfedi a bőrpírt, valamint a bőrtónus egyenetlenségeit, és egyenletes arcszínt biztosít. Helyettesíti az arckrémet és az alapozót. Alkalmazása az egész arcon javasolt. RÉSZLETEK A TERMÉKRŐL
 • Az LRP Rosaliac micellás arclemosó gél egy kifejezetten a kipirosodásra hajlamos, érzékeny bőrre kifejlesztett gyengéd, frissítő, nyugtató arctisztító. Arcra való felvitel után csak le kell törölni, öblítésére nincs szükség. RÉSZLETEK A TERMÉKRŐL

Szeretne többet megtudni az arcon kialakuló értágulat hatékony kezelését biztosító készítményekről? További tanácsokért és a termékek megvásárlásához forduljon bizalommal a Tócós Patika kollégáihoz!