Nemi betegségek tünetei – Beszéljünk róla!

A társadalmi megbélyegzettségtől tartva a nemi betegségekkel kapcsolatos kérdéseinket és félelmeinket hajlamosak vagyunk szőnyeg alá seperni. Az együttlétek után kialakuló panaszokról még a saját kezelőorvosunkkal sem szívesen beszélünk. Pedig az említett kórképek – sok esetben tünetek hiányában teljesen észrevétlenül – rengeteg ember életében jelen vannak. Hogy megkönnyítsük a felismerést, az alábbiakban a leggyakrabban előforduló nemi betegségek tüneteit gyűjtöttük össze.

„Ha nem beszélünk róla, nincs probléma.” A súlyosabb szövődmények és a továbbfertőzés elkerülése érdekében ezt a hozzáállást mindenkinek el kell felejteni. Az alábbi tünetek jelentkezésekor – vagy igazoltan fertőzött személlyel érintkezés után – minél hamarabb orvoshoz kell fordulni!

A leggyakrabban előforduló nemi betegségek tünetei

Tripper

A tripper (gonorrhoea, kankó) a húgycsőgyulladás kórokozója, amely kezeletlen esetben húgycsőszűkülethez vagy akár terméketlenséghez is vezethet. A kórokozó jelenlétét általában csak enyhe tünetek jelzik, de akár tünetmentesen is hordozóvá lehet válni. Nőknél a méhszájból kiinduló vízszerű vagy nyákos folyást, férfiaknál gennyes húgycsőfolyást eredményezhet.

Szifilisz

A szifilisz az egész szervezetet megtámadhatja, és súlyos szövődményeket idézhet elő. A nemi szerveken megjelenő fájdalommentes fekély kezelés nélkül is elmúlhat, ezért az orvos felkeresése gyakran elmarad. Kezeletlen esetben a fertőzés továbbterjedhet – erre a testszerte megjelenő hámló foltok, a megduzzadt nyirokcsomók és a nemi szerveken kialakuló lapos szemölcsök hívhatják fel a figyelmet.

nemi betegség

Trichomoniasis

A Trichomonas élősködő férfiak esetében a húgycsőben, a húgyhólyagban vagy a prosztatában is megtelepedhet, de csak ritkán okoz tüneteket (vizeléskor esetleg ágyéktájon égő, csípő fájdalom tapasztalható). Amennyiben a megbetegedés a hölgyeket érinti, gyakrabban jelentkeznek panaszok: zöld, habos, nagy mennyiségű, vizes hüvelyfolyás és égő, viszkető érzés hívhatja fel a figyelmet a parazita jelenlétére. A betegség nemcsak szexuális úton, hanem akár közös fürdőzés vagy törölközőhasználat útján is terjedhet.

Chlamydia

Chlamydia esetén szintén előfordulhat, hogy a fertőzés tünetmentesen zajlik, panaszok jelentkezésekor viszont ciklikus visszatérés figyelhető meg. A vizeléskor érzékelhető égő érzés mellé férfiaknál nyákos húgycsőfolyás, nőknél vízszerű folyás és kismedencei fájdalom társulhat. Kezeletlen esetben a petefészek környékén gyulladásos folyamatok és hegesedések alakulhatnak ki, amik meddőséghez is vezethetnek.

Gombás és bakteriális fertőzések

A gombás fertőzések a hölgyek körében gyakran okoznak panaszokat – a nemi szervek megduzzadhatnak, vörössé válhatnak, égő-viszkető érzés jelentkezhet, a gyakori vizelés mellett pedig sűrű, fehér folyás is tapasztalható. A fertőzés kialakulását a tamponhasználat, a szűk vagy műszálas ruházat mellett a túl gyakori szexuális együttlét is elősegítheti, de cukorbetegség vagy immungyengeség is állhat a hátterében.

A Canesten Uno lágy hüvelykapszula hatóanyaga a klotrimazol, mely a hüvely gombás fertőzésének és az ehhez kapcsolódó gyulladásnak a kezelésére használható (alkalmazása előtt konzultáljon a nőgyógyászával, mert lehetséges, hogy tüneteit nem gomba, hanem más kórokozó okozza).

IDE KATTINTVA rendelheti meg.

A hüvelyflóra összetételének valamilyen irányba eltolódása esetén kevert bakteriális folyamat alakulhat ki, ami erőteljes, kellemetlen szagú, híg, sárgás folyást és a hüvelybemenetnél tapasztalható égő, viszkető érzést idézhet elő. A flóraeltolódás kialakulását a terhesség, a gyakori szexuális együttlétek, a fogamzásgátlók szedése vagy a tamponhasználat is növelheti.

A Canesbalance a bakteriális vaginózis tüneteinek kezelésére szolgál – enyhíti a kellemetlen szagot, a rendellenes hüvelyi folyást és visszaállítja a normál pH-értéket. A készítmény higiénikus, egyszer használatos applikátoros tubusokban kapható.

IDE KATTINTVA rendelheti meg.

nemi betegségek

HPV

A HPV a világ egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzése, lappangó állapotban is komoly egészségügyi kockázatot jelent. A humán papillomavírus jelenlétére a nemi szervek bőrén megjelenő apró szemölcsös kinövések hívhatják fel a figyelmet, de – elsősorban a férfiak körében – gyakori a tünetmentesség. A közvetlen bőr a bőrrel vagy nyálkahártyával érintkezés útján terjedő vírus lappangási ideje akár 8 hónap is lehet, ezért a fertőzés észrevétlenül elkapható és továbbadható.

A magas kockázatú víruscsoportok rosszindulatú daganatokat is kiválthatnak, de a kórokozó ellen létezik védőoltás. A HPV elleni vakcina része a magyar általános iskolás gyerekek oltási rendszerének – szabadon választható és ingyenesen igényelhető.

HIV

A HIV-fertőzés elsősorban nemi váladékkal vagy vérrel terjed. A fertőzés hatására az immunrendszer legyengül, védtelenné válik egyéb fertőzésekkel szemben, kezeletlen esetben pedig halálos kimenetelű fertőző betegségekhez vezethet. Heveny fertőzés esetén infuenzaszerű betegség – láz, ízületi fájdalmak, rossz közérzet és nyirokcsomóduzzanat – alakulhat ki, tünetmentes HIV-fertőzés esetén viszont a panaszmentes időszak a megfertőződést követő 5–7 évig is elhúzódhat (a szervezetben ilyenkor is zajlik a vírusszaporodás és fennáll a fertőzőképesség). Ha kialakul az AIDS betegség, az immunrendszer károsodása visszafordíthatatlanná válik, a túlélési esély pedig drasztikusan lecsökken.

A magas rizikócsoportba tartozóknak – az egészségügyi dolgozóknak, az intravénás kábítószert használóknak és a szexuális partnerüket gyakran váltogató embereknek – évente legalább egy alkalommal ajánlott részt venni egy HIV-fertőzés kiszűrését célzó anonim vizsgálaton.

A nemi betegségek megelőzése érdekében

A nemi betegségek elkerülése érdekében az egyik legfontosabb prevenciós lehetőség a kölcsönösen monogám párkapcsolat, valamint a gumióvszer használata, ami a nemkívánt terhesség mellett a legtöbb szexuális úton terjedő betegséggel szemben is magas fokú védelmet nyújt.

nemi betegség tünetei

Ismerje fel és vegye komolyan a nemi betegségek tüneteit, ha pedig lehetőség adódik rá, éljen a szűrővizsgálatok nyújtotta lehetőségekkel! További tanácsokért forduljon bizalommal a Tócós Patika kollégáihoz, vagy keresse fel webpatikánkat, ahol a gumióvszert, az intim mosakodót vagy a gombás és bakteriális fertőzéseket kezelő készítményeket online is megrendelheti.