Movember – a férfi egészség megőrzésének fontossága

A novembert hívhatnánk akár a férfiak hónapjának is, ugyanis ekkor zajlik egy igen fontos figyelemfelkeltő mozgalom, a movember, amikor a férfiak megnövesztik bajuszukat/szakállukat és büszkén viselik őket. (A „mo” jelentése az ausztrál szlengben a moustache, vagyis bajusz, tehát így jött létre a movember: Mo + November = Movember.) Ebben a hónapban a bajusz egy nagyon fontos nemzetközi jótékonysági mozgalom jelképe, melynek célja nem más, mint felhívni az emberek figyelmét arra, hogy a férfiaknak is szükségük van szűrővizsgálatokra.

A mozgalom eredete 2003-ra nyúlik vissza, amikor Adam Garone ausztrál lakos, és egy kisebb csapat férfi a vasárnap délutáni sörözés közepette nosztalgiázott a '70-es évekről. Legnagyobb fájdalmuk volt, hogy az akkori macsó vonulat – a bajusz – szőrén-szálán eltűnt, ezért a fiúk fogadásból úgy döntöttek, hogy egy hónapon keresztül bajuszt növesztenek. Barátok, barátnők és családtagok megvető kereszttüzében megszületett a terv, a viccnek indult kihívás pedig elkötelezettségé alakult. A 30 napos novemberi bajuszborotválási tilalom a következő évtől már arra vált hivatottá, hogy a férfiakat érintő legsúlyosabb egészségügyi problémák elleni harcot hirdesse az arcon.

movember

Általánosságban elmondható, hogy a férfiak ritkábban járnak orvoshoz és szűrővizsgálatokra, ezért a Movember mozgalom olyan betegségeket igyekszik a figyelem középpontjába állítani, melyek gyakoriak a férfiak körében, azonban a rendszeres szűrővizsgálatokkal még időben felismerhetők és kezelhetők. Ilyen betegség többek között a prosztatarák és a hererák is.

Az időben, illetve korai stádiumban felismert prosztatadaganatok már jó eséllyel gyógyíthatók, a legtöbb esetben egy egyszerű vérvétellel is kiszűrhetők. Sajnos ez a betegség a második leggyakrabban előforduló daganat a férfiaknál, ráadásul előfordul, hogy nem jelentkeznek egyből a tünetek. Ezért is kiemelten fontos legalább évente részt venni egy prosztata-szűrővizsgálaton, hogy idejében felismerhető és kezelhető legyen a betegség. Ajánlott már 40 éves kor után is, de 50 év felett kifejezetten javasolt a szűrővizsgálat, illetve az urológiai szakrendelés felkeresése, ahol a szakorvos fizikális vizsgálattal ellenőrzi a prosztatát. A szűrővizsgálat során érdemes elvégeztetni többek között a PSA laborvizsgálati tesztet, mely kimutathatja a veszélyeztetettséget. A PSA (prosztata specifikus antigén) egy olyan fehérje, melyet csak a prosztatában találhatunk meg és emelkedett szintje a prosztata megnagyobbodására vagy daganatára is utalhat. Javasolt azonban egy teljes, laboratóriumi, egészségügyi kivizsgálás, amely tartalmazza ezt a tesztet is.

movember mozgalom

Rendkívül fontos szerepe van a hölgyeknek is a betegségek felismerésében, illetve férfi rokonuk, szerettük, ismerősük támogatásában. Muszáj beszélni a problémákról, illetve félre kell tenniük az uraknak a férfi büszkeséget az egészségük érdekében, ugyanis a betegségek nem válogatnak, bármikor bárkivel megtörténhet a baj, ha nem fordítunk kellő figyelmet a lelki és fizikai egészségi állapotunkra.

A szűrővizsgálatok elvégeztetése mellett elengedhetetlen az egészséges életmód betartása. A megfelelő étrend mellett a rendszeres mozgást sem szabad elhanyagolni.

movember jelentése

Férfiként járjon el Ön is szűrővizsgálatokra egészségének megőrzése érdekében! Hölgyként pedig biztassa az életében fontos szerepet játszó urakat a rendszeres szűrések elvégeztetésére, hogy minél tovább élhessenek együtt boldogan és egészségesen!