Mindenkinek könnyebb, ha beszélünk róla: az aranyér kezelése és megelőzése

A mindennapi életünket körüllengik a tabutémák. Bizonyos dolgokról nem szívesen beszélünk a munkahelyünkön, vannak kérdések, melyeket inkább elkerülünk családi összejövetelek alkalmával, és olyan dolgok is szép számmal akadnak, amelyeket még a legközelebbi ismerőseinkkel sem szívesen beszélünk meg. Tökéletes példa erre az aranyér, amely rengeteg embert érint, mégis a legtöbben mélyen hallgatnak róla.

Pedig a diszkomfortérzéssel járó elváltozás az egyik leggyakrabban előforduló egészségügyi probléma – 40–50 éves korára minden második ember megtapasztalja a vénás értágulat okozta kellemetlenségeket.

A kiváltó okok között gyakran szerepel a székelés, cipekedés vagy köhögés közben kifejtett erőlködés, a várandósság alatt a kismedencei vénákra nehezedő nyomás, valamint a fokozott hasizommunkával járó feladatok végzése, az elhízás és az öröklött kötőszöveti gyengeség is hozzájárulhat a kialakulásához.

Aranyér oka

Nézzük meg, hogy pontosan milyen panaszok esetén gyanakodjunk aranyérre, és vegyük sorra, milyen kezelési lehetőségek jöhetnek szóba, ha kialakult az elváltozás.

Az aranyér tünetei

  • érduzzanat a végbél környékén
  • tompa vagy nyilalló fájdalommal járó székelés
  • intenzív végbéltáji viszketés
  • huzamosabb ideig fennálló székrekedés
  • véres vagy nyálkás széklet

Fontos hangsúlyozni, hogy a tüneteket nem szabad elbagatellizálni, hátterükben ugyanis súlyosabb probléma – vastagbéldaganat, krónikus gyulladásos bélbetegség, divertikulózis, vastagbélpolip, féregfertőzés – is állhat, a kezeletlen aranyér pedig súlyos szövődményekhez vezethet. Amennyiben a fenti tüneteket tapasztalja, forduljon orvoshoz!

Aranyér kezelése

Az aranyér kezelése

Az esetek többségében lehetőség van az aranyér otthoni gyógykezelésére, komolyabb probléma – folyamatos fájdalom és vérzés, vagy kizáródott aranyér – esetén azonban elengedhetetlen a szakember beavatkozása.

  • Amennyiben az aranyér mérsékelt tüneteket okoz, ágynyugalom és ülőfürdő hatására a probléma általában magától is elmúlik.
  • Hosszabban fennálló panaszok esetén kenőcsök, kúpok vagy keringést javító gyógyszerek és fájdalomcsillapító készítmények segíthetnek megszüntetni a kellemetlenségeket.
  • Súlyosabb esetekben elkerülhetetlen a beavatkozás (ez nem egyenlő az aranyér műtéti eltávolításával, az csak a legvégső lehetőség). Szóba jöhet gyulladáscsökkentő oldat befecskendezése, gumigyűrűzés a vérellátás megszüntetésére, valamint az aranyér fagyasztása is.

A terápiát elsősorban az aranyér helye (létrejöhet a végbélnyílást körülvevő bőr szövetei alatt, vagy a végbél belső falán), a panaszok intenzitása, valamint az elváltozás stádiuma határozza meg. Ennek megítélése minden esetben a kezelőorvos feladata.

Tócós Patika tipp: Webpatikánknak köszönhetően nem kell kimozdulnia otthonról, és a patikusnak sem kell részleteznie a problémáját. Amennyiben orvosa nem javasolt drasztikusabb beavatkozást, vény nélkül kapható készítményekkel is enyhíthet a kellemetlen tüneteken. Erre a célra elsősorban a Spertit és a Reparont ajánljuk, amelyek IDE KATTINTVA kúp és kenőcs formájában is megrendelhetők.

Aranyér megelőzése

Az aranyér megelőzése

Rostban gazdag ételek fogyasztásával, megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel és rendszeres testmozgással sokat tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük – vagy legalább elodázzuk – az aranyér kialakulását.

Fontos még hangsúlyozni, hogy székelési inger jelentkezésekor, amilyen hamar csak lehet, végezzük el a szükségletünket, az illemhely felkeresésekor pedig próbáljuk elkerülni az erőlködést.

További tanácsokért forduljon bizalommal a Tócós Patika kollégáihoz, vagy keresse fel webpatikánkat, ahol az aranyeres panaszok otthoni kezelését biztosító készítményeket online is megrendelheti.