Mindenkinek könnyebb, ha beszélünk róla: az aranyér kezelése és megelőzése

A mindennapi életünket körüllengik a tabutémák. Bizonyos dolgokról nem szívesen beszélünk a munkahelyünkön, vannak kérdések, melyeket inkább elkerülünk családi összejövetelek alkalmával, és olyan dolgok is szép számmal akadnak, amelyeket még a legközelebbi ismerőseinkkel sem szívesen beszélünk meg. Tökéletes példa erre az aranyér, amely rengeteg embert érint, mégis a legtöbben mélyen hallgatnak róla.

Pedig a diszkomfortérzéssel járó elváltozás az egyik leggyakrabban előforduló egészségügyi probléma – 40–50 éves korára minden második ember megtapasztalja a vénás értágulat okozta kellemetlenségeket.

A kiváltó okok között gyakran szerepel a székelés, cipekedés vagy köhögés közben kifejtett erőlködés, a várandósság alatt a kismedencei vénákra nehezedő nyomás, valamint a fokozott hasizommunkával járó feladatok végzése, az elhízás és az öröklött kötőszöveti gyengeség is hozzájárulhat a kialakulásához.

Nézzük meg, hogy pontosan milyen panaszok esetén gyanakodjunk aranyérre, és vegyük sorra, milyen kezelési lehetőségek jöhetnek szóba, ha kialakult az elváltozás.

Az aranyér tünetei

  • érduzzanat a végbél környékén
  • tompa vagy nyilalló fájdalommal járó székelés
  • intenzív végbéltáji viszketés
  • huzamosabb ideig fennálló székrekedés
  • véres vagy nyálkás széklet

Fontos hangsúlyozni, hogy a tüneteket nem szabad elbagatellizálni, hátterükben ugyanis súlyosabb probléma – vastagbéldaganat, krónikus gyulladásos bélbetegség, divertikulózis, vastagbélpolip, féregfertőzés – is állhat, a kezeletlen aranyér pedig súlyos szövődményekhez vezethet. Amennyiben a fenti tüneteket tapasztalja, forduljon orvoshoz!

Az aranyér kezelése

Az esetek többségében lehetőség van az aranyér otthoni gyógykezelésére, komolyabb probléma – folyamatos fájdalom és vérzés, vagy kizáródott aranyér – esetén azonban elengedhetetlen a szakember beavatkozása.

  • Amennyiben az aranyér mérsékelt tüneteket okoz, ágynyugalom és ülőfürdő hatására a probléma általában magától is elmúlik.
  • Hosszabban fennálló panaszok esetén kenőcsök, kúpok vagy keringést javító gyógyszerek és fájdalomcsillapító készítmények segíthetnek megszüntetni a kellemetlenségeket.
  • Súlyosabb esetekben elkerülhetetlen a beavatkozás (ez nem egyenlő az aranyér műtéti eltávolításával, az csak a legvégső lehetőség). Szóba jöhet gyulladáscsökkentő oldat befecskendezése, gumigyűrűzés a vérellátás megszüntetésére, valamint az aranyér fagyasztása is.

A terápiát elsősorban az aranyér helye (létrejöhet a végbélnyílást körülvevő bőr szövetei alatt, vagy a végbél belső falán), a panaszok intenzitása, valamint az elváltozás stádiuma határozza meg. Ennek megítélése minden esetben a kezelőorvos feladata.

Tócós Patika tipp: Webpatikánknak köszönhetően nem kell kimozdulnia otthonról, és a patikusnak sem kell részleteznie a problémáját. Amennyiben orvosa nem javasolt drasztikusabb beavatkozást, vény nélkül kapható készítményekkel is enyhíthet a kellemetlen tüneteken. Erre a célra elsősorban a Spertit és a Reparont ajánljuk, amelyek IDE KATTINTVA kúp és kenőcs formájában is megrendelhetők.

Az aranyér megelőzése

Rostban gazdag ételek fogyasztásával, megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel és rendszeres testmozgással sokat tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük – vagy legalább elodázzuk – az aranyér kialakulását.

Fontos még hangsúlyozni, hogy székelési inger jelentkezésekor, amilyen hamar csak lehet, végezzük el a szükségletünket, az illemhely felkeresésekor pedig próbáljuk elkerülni az erőlködést.

További tanácsokért forduljon bizalommal a Tócós Patika kollégáihoz, vagy keresse fel webpatikánkat, ahol az aranyeres panaszok otthoni kezelését biztosító készítményeket online is megrendelheti.

Kérdése van?