Menopauza, változókor, klimax – Fel kell készülni!

„Elveszítem a nőiességem és végleg búcsút inthetek a szexuális életemnek!” A menopauzára sokan úgy tekintenek, mintha életüknek egy sivárabb, gondterheltebb szakaszába lépnének. Tény, hogy a változókor egy kihívásokkal teli időszak, de ez nem azt jelenti, hogy 50-en túl le kéne mondani a boldog pillanatokról.

Fontos megérteni, hogy a női szervezet hormonális átállása nem betegség, hanem egy teljesen természetes folyamat. Elkerülhetetlen, kellemetlenségekkel járhat, de fel lehet rá készülni, a panaszok pedig enyhíthetők.

Változókor, klimax vagy menopauza? Van különbség?

A három fogalmat sokan szinonimaként használják, ez azonban nem teljesen helytálló. A klimax a változókornak egy görög eredetű elnevezése, tehát a két kifejezés valóban ugyanazt – a menopauzát megelőző és követő időszakot – jelöli, a menopauza viszont egy konkrét időpontot, a menstruáció végét jelenti. Ennek ellenére a köznyelvben és az orvosi szóhasználatban is tágabban értelmezve, a vérzés megszűnése utáni időszakkal összemosva használják.

Röviden: a klimax, vagyis a változókor annak az időszaknak az összefoglaló elnevezése, ami a menopauzát (az utolsó menstruáció időpontját) 5-6 évvel megelőzi, majd körülbelül ugyanennyi ideig követi.

Mi zajlik le a szervezetben menopauza idején?

  • Leáll a petefészek működése.
  • Megszűnik a peteérés.
  • Az ösztrogén és a sárgatest hormontermelése leáll.
  • Soha többé nem jelentkezik menstruáció.

Ez az egész szervezetet megterhelő folyamat természetesen nem egyik pillanatról a másikra zajlik le. Az 50-es évekhez közeledve a nők többségének egy hosszadalmas és kellemetlenségekkel tűzdelt időszakkal kell szembenéznie. Jó hír viszont, hogy azok, akik felkészülten, a várható tünetek és kezelési lehetőségek ismeretében vágnak bele ebbe a periódusba, sokkal könnyebben tudják kezelni a helyzetet.

A menopauza tünetei

A változókornak négy fázisa különíthető el: premenopauza, perimenopauza, menopauza és posztmenopauza. Egyénenként eltérő, hogy kit, mikor, melyik időszak, milyen tünetekkel és meddig érint – egyes nők különösebb panaszok nélkül esnek át az egész folyamaton, másokat viszont már a kezdeti időszak is teljesen legyengít és kimerít.

menopauza

Az alábbiakban azokat a panaszokat gyűjtöttük össze, amik a változókor idején a leggyakrabban előfordulhatnak:

  • Hőhullám – A hirtelen jelentkező, de általában csak rövid ideig tartó hőségérzést testszerte kísérheti kiporosodás. Egy erősebb intenzitású hullám akár 10 percig is elhúzódhat.
  • Hangulatingadozás – A hormonális változások a nők hangulatára is kihatással lehetnek. Általános ingerlékenység és szélsőséges hangulatingadozás mellett akár depresszió is kialakulhat.
  • Éjszakai izzadás – Az éjjeli verejtékezéshez gyakran hidegrázás és heves szívdobogás is társulhat. Az elszenderedés ilyenkor komoly kihívást jelenthet.
  • Hüvelyszárazság – Erre a problémára a hüvely körüli viszketés, szúró vagy égő érzés hívhatja fel a figyelmet. Gyakori vizelési ingert okozhat, és fájdalmassá teheti az együttléteket.

A menopauza kezelési lehetőségei

A panaszok enyhítése, valamint a szövődmények elkerülése érdekében szóba kerülhetnek hormonpótló eljárások, kis dózisban antidepresszánsok, hüvelyi ösztrogén vagy egyéb gyógymódok. Mielőtt azonban bármilyen kezelésbe belevágna, minden esetben konzultáljon a kezelőorvosával, a tünetek enyhítéséhez szükséges készítményekért pedig bátran forduljon a Tócós Patika kollégáihoz!

klimax

Ne feledje! A klimax egy természetes és elkerülhetetlen folyamat. Ha testileg és lelkileg is felkészíti magát a változásokra, sokkal könnyebben túllendülhet a nehézségeken!