Lehet-e az orrcsepptől, orrspraytől is függni? A válasz sajnos: igen!

Amikor függőségről beszélünk, az emberek nagy részének a kábítószer, az alkohol és a cigaretta jut eszébe. Azonban függőség alakulhat ki sok más tényezővel szemben is, ilyenek például a patikában vény nélkül beszerezhető érösszehúzó hatású orrspray-k, orrcseppek. Az orrcseppfüggőség pedig meglepően sok embert érint, akik lehetséges, hogy nem is tudnak függőségükről. A következőkben letisztázzuk, hogy mire is valók ezek a készítmények, hogyan hatnak szervezetünkre és mi a teendő, ha mi magunk is orrcseppfüggővé váltunk.

Orrspray függőség

Mikor is van szükségünk orrcseppre?

Természetesen akkor, amikor bedugul az orrunk. Az orrdugulás általában az orrnyálkahártya-gyulladásnak a tünete, melyet kórokozók vagy akár allergiás nátha válthat ki. Ezenkívül külső tényezők, mint például a levegőben lévő nagy mennyiségű por vagy kemikáliák is ingerelhetik annyira az orr nyálkahártyáját, hogy az gyulladást okozzon. Az orr bedugulásakor megszűnik a levegőszűrő- és melegítő hatás, ami szabad utat enged bármilyen kórokozónak. Az orrunkban megtapadó vírusok, baktériumok gyulladást okoznak a helyi szövetekben. A gyulladás következtében az erek kitágulnak, áteresztőképességük megnő, a környező szövetek pedig megduzzadnak, a nyálkahártya elkezd nagy mennyiségű váladékot termelni, ezáltal szűkítve a beáramló levegő útját. Ilyenkor nem tudunk rendesen aludni, hiszen a helyzet vízszintes pozícióban tovább romlik. Napközben szaglásunk tompul, és ízérzékelésünk romlik, így még az étel sem esik olyan jól. Nem meglepő hát, hogy újra szeretnénk levegőt kapni orrunkon. Manapság a patikák polcai roskadoznak a rengeteg, különféle eredetű orrdugulás kezelésére alkalmas orrcsepptől, azt azonban sokan nem tudják, hogy nem mindegy, mit és meddig használunk. Nátha esetén az erre alkalmas cseppeket szabad alkalmaznunk, ha allergiás orrdugulás kínoz bennünket, azt pedig a kifejezetten erre a célra gyártott, receptre kapható orrspray-kel vagy orrcseppekkel kezeljük.

Eredeti szerepe ezeknek az orrban alkalmazható (nazális) szereknek az, hogy az orrnyálkahártyában lévő ereket összehúzzák, mérsékeljék az orrnyálkahártya vérátáramlását, a környező szövetek duzzanatát, és az orrváladék termelődését. Normális körülmények között egy ilyen készítményt maximum 7-10 napig használunk. Ezt követően a nátha egyéb tüneteivel együtt az orrdugulásnak is el kell múlnia. Ha nem a betegtájékoztatóban leírt módon vagy ideig használjuk, akkor az orrcsepp vagy orrspray az orrnyálkahártyán elváltozásokat idézhet elő, károsodik a működése, emellett tartós duzzanat is kialakulhat. Így jöhet létre az a paradox helyzet, hogy az eredetileg orrnyálkahártya-duzzanatot lohasztó hatású készítmény tartós orrdugulást okoz. Emiatt pedig még többször fújunk, vagy csepegtetünk az orrunkba, így kialakul egy körforgás, amelyben függővé válunk az adott terméktől, hiszen egyre többet fogjuk használni, hogy az általa okozott orrdugulást mérsékeljük. Ha ez a folyamat hosszabb időn keresztül is fennáll, akkor már nem csak a folyamatos orrdugulással kell szembenéznünk. A végeredmény égő érzés, orrszárazság, orrvérzés, véres orrváladékozás, szaglásvesztés lehet, sőt előfordulhat, hogy olyan mértékű orrnyálkahártya-károsodás következik be, amelyet már csak sebészeti úton lehet kezelni.

Mi számít függőségnek?

Hónapok, vagy évek óta tartó folyamatos orrsprayhasználat, akár napi 5-10 alkalommal történő csepegtetés mindenképpen függőségre utal. Megvonásához legtöbb esetben fül-orr-gégész szakorvos segítsége szükséges. A vizsgálat alkalmával a tünetek ismertetése után a szakorvos összefoglalja az ideális orrcsepphasználat feltételeit, majd felméri az orrnyálkahártyában keletkezett esetleges károsodásokat, majd ez alapján segít a legmegfelelőbb gyógymódot ajánlva megszüntetni a függőséget és a vele együtt járó kellemetlen tüneteket. A függőség megszüntetésének módja általában az, hogy az orrcseppet fokozatosan fel kell cserélni receptre kapható, az allergia és az idült orrnyálkahártya-gyulladás kezelésében használatos szteroidos orrspray-re. Mivel azok hatása kevésbé drámai, mint a lohasztó orrcseppeké, ezért a betegek önmagában a szteroidos orrspray-vel ritkán elégedettek. Ezért kiegészítésképpen tengervizes sóval történő orröblítés, vagy allergiaellenes gyógyszer átmeneti szedése is szóba jöhet.

Orrcsepp függőség

Miért nem szűnik meg az orrdugulás?

Gyakori eset, hogy hosszabb ideje használjuk a készítményt, de az mégsem hozza meg a várt hatást. A fül-orr-gégészeti vizsgálat során aztán kiderül, hogy a panaszok allergiához köthetők, amit allergiateszttel tudnak igazolni, és azt is megállapítják, hogy mi váltja ki a tüneteit. Ezt követően el kell kezdeni szedni az allergia elleni készítményeket (szájon át szedett készítmények és orrspray), és az orrdugulás is megszűnik. Ezt a típusú kezelést hosszabb időn át lehet alkalmazni, szövődmények nélkül.
Az elhúzódó orrdugulás hátterében azonban valamilyen fül-orr-gégészeti elváltozás is állhat: ez lehet egy fel nem ismert orrpolip, krónikus orrmelléküreg-gyulladás vagy orrsövényferdülés is. Az orrdugulást ilyenkor csak az alapbetegség kezelésével lehet megszüntetni. Ha sikerül a kiváltó okot beazonosítani, akkor utána mindenki olyan személyre szabott terápiában részesülhet, amely nem csak a panaszokat kezeli eredményesen, de az orrcseppfüggőség mellékhatásait is megelőzi.

Orrcsepp függőség kezelése

Hogyan előzzük meg az orrcseppfüggőséget?

Figyelni kell arra, hogy a nyálkahártya-lohasztó orrcseppek használata ne legyen hosszabb 7 napnál. Az orrnyálkahártya szárazsága estén vitamintartalmú, gyógynövényes, olajos orrcsepp is csökkentheti a tüneteket. Próbálkozhatunk ezen kívül más, természetes gyógymódokkal is: a különböző kámforos orrkenőcsök, az infralámpa használata, illetve az izotóniás sóoldattal (1 g konyhasó + 1 dl víz) vagy patikában készen kapható tengervizes sóoldattal történő orröblítés is lehetséges alternatívák az orrdugulás elleni harcban.

Ha cikkünk elolvasása után úgy érzi, hogy esetleg Önt is érinti az orrcseppfüggőség, mindenképpen keresse fel kezelőorvosát! Ezenkívül, ha bármilyen kérdése van a nazális készítményekről, vagy szeretné megtalálni az Ön problémájára alkalmas, vény nélkül kapható szereket, akkor keresse bizalommal a Tócós Patika kollégáit, akik készséggel állnak rendelkezésére!