Kiket veszélyeztet az alultápláltság? Hogyan lehet megelőzni?

Az alultápláltság (malnutríció) fogalma körül számos tévhit él a köztudatban. Az alábbiakban összegyűjtöttük az állapottal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, és megvizsgáljuk, hogy milyen esetekben válhat indokolttá a gyógyászati célra szánt tápszerek fogyasztása.

A malnutríció egy vagy több tápanyag relatív vagy abszolút hiányát jelenti. Az állapot önmagában is súlyos testi és lelki károkkal fenyegeti az érintettet, egyéb kóros állapottal társulva pedig meghosszabbítja a felépülési időt, valamint növeli a szövődmények kialakulásának és az elhalálozásnak a kockázatát.

A nem kívánt fogyás során a szervezet nemcsak a tömegéből veszít, hanem energiaraktárait és létfontosságú építőelemeit is felemészti. Máj- és cukorbetegség, daganatos megbetegedés, vagy például egy műtét utáni felépülés időszakában ezért elengedhetetlen, hogy az érintett minél jobb tápláltsági állapotban legyen.

Ki tekinthető alultápláltnak?

Fontos hangsúlyozni, hogy az alultápláltság ránézésre nem feltétlenül állapítható meg! A diagnózis felállításához a három lépésből álló MUST szűrési módszer alkalmazásával lehet megbízható és gyors eredményt kapni.

A testtömeghez viszonyított 5%-os fogyás figyelmeztető jelnek tekintendő, 11%-os – vagy azt meghaladó – testsúlyvesztés esetén a kezelőorvos iránymutatása szerint, haladéktalanul meg kell kezdeni a táplálásterápiát.

Az alultápláltság megelőzése és kezelése

A táplálásterápia az alultápláltság megelőzésére és kezelésére egyaránt alkalmazható. Két alappillére a speciálisan összeállított étrend és a gyógyászati célra szánt tápszerek. Azt, hogy melyik kap nagyobb hangsúlyt, minden esetben a kezelőorvos – az alultáplált egyén állapotát figyelembe véve – határozza meg.

A speciális tápszerek olyan beteg emberek részleges vagy kizárólagos táplálására szolgál, akik számára a szükséges tápanyagok nem biztosíthatók a hagyományos étrend megváltoztatásával, különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszerekkel vagy ezek kombinációjával.

Gyógyászati célra szánt tápszerek – Mit tartalmaznak?

A természetes úton vagy szondán keresztül is elfogyasztható speciális élelmiszerek vitamin-, ásványianyag-, nyomelem- és energiatartalmuk révén képesek biztosítani azok napi szükségletét. Az alultáplált szervezet számára ideális mennyiségben tartalmaznak:

  • fehérjéket
  • szénhidrátokat
  • omega-zsírsavakat
  • karotinoidokat
  • antioxidánsokat
  • ásványi anyagokat
  • vitaminokat

A speciális tápszerek gyógyszertári forgalomban kaphatók, és a táplálásterápiát elrendelő orvos írhatja fel.

  • A Nutricia Fantomalt speciális gyógyászati célra szánt élelmiszer magas energiatartalmú, maltodextrin alapú por. Semleges ízének köszönhetően édes és sós ételekhez, italokhoz egyaránt hozzákeverhető. Glutén- és laktózmentes.

TOVÁBBI RÉSZLETEK A KÉSZÍTMÉNYRŐL

  • A magas energiaértékű, csokoládé-, vanília- és gyümölcsös ízben is elérhető Nutricia Nutridrink felnőttek és 6 éves kor feletti gyermekek kizárólagos vagy kiegészítő, 3 és 6 éves kor közötti gyermekek – fokozott figyelemmel végzett – kiegészítőtáplálására alkalmazható.

TOVÁBBI RÉSZLETEK A KÉSZÍTMÉNYRŐL

Szeretne többet megtudni az alultápláltság megelőzését és kezelését segítő készítményekről? További tanácsokért és a termékek megvásárlásához forduljon bizalommal a Tócós Patika kollégáihoz!