Influenza-kisokos

A Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentése szerint februárra már hivatalosan is elérkezett Magyarországra az influenzajárvány. Noha a megbetegedések számának növekedése még nem súlyos, fontos beszélnünk magáról az influenzáról, a tüneteiről és kezeléséről.

Mi is az influenza?

Az influenza vírusos megbetegedés, melyet láz, orrfolyás, köhögés, fejfájás, rossz közérzet, az orr és a légutak nyálkahártyájának duzzanata jellemez. Az influenzavírusok az egyéb légúti fertőzések kórokozóihoz hasonlóan a köhögéskor, tüsszögéskor és beszéd közben keletkező légúti váladékcseppecskék révén, cseppfertőzéssel terjednek. Az influenzavírusnak három típusa ismert: A, B és C típus. Közülük a B és a C típus kevéssé változékony, kisebb szezonális járványokért, közösségekben előforduló légúti megbetegedésekért felelős. A klinikai tünetek, főleg a C típus esetén, kevéssé súlyosak, a betegség általában pár nap alatt gyógyul. Az influenza jelenlegi A típusú változata felelős a nagyobb járványokért, lassúbb lefolyású, és szövődményei miatt veszélyesebb is a B és a C típusnál.

Az egyéb légúti fertőzésektől az influenzafertőzések általában eltérnek a terjedés gyorsaságában. Közösségek (pl. iskolák, munkahelyek) tagjai könnyedén eshetnek ágynak egyik napról a másikra az influenza következtében. Helyi járványok néhány nap alatt kialakulhatnak. Országos járványok hazánkban általában januárban vagy februárban kezdődnek, és 8–10 hétig tartanak.

Az influenza tünetei

Klinikai szempontból fontos különbség az influenza és egyéb légúti megbetegedések között, hogy az influenza kezdeti tünetei közül a hurutos tünetek hiányoznak. Hirtelen kezdődő, magas láz, erős levertség és izomfájdalmak jellemzőek.

A panaszok általában a fertőződést követően 24–48 órával, hirtelen kezdődnek. A hirtelen jövő, túlzott fáradtság az influenza egyik legkorábbi jele, és előfordulhat más tünetek megjelenése előtt. A fáradtság a megfázás tünete is lehet, de általában az influenza esetén súlyosabban jelentkezik.

A végtagok fájdalma és a hidegrázás szintén gyakori influenzaszerű tünet. Testszerte, leginkább a háttájon és az alsó végtagban jelentkezik a sajgó fájdalom. A fejfájás gyakran gyötrő jellegű, szemkörüli és mögötti fájdalommal jár, erős fény hatására fokozódhat. Az influenza már a láz kialakulása előtt is hidegrázást okozhat.

influenza

A légúti tünetek kezdetben viszonylag enyhék lehetnek, torokkaparás, torokfájás, mellkasi égő érzés, száraz köhögés és orrfolyás jellemző. Később a köhögés súlyosbodhat, és váladék felköhögésével járhat. A vírus egyes törzsei hasmenést, émelygést, gyomorfájást vagy hányást is előidézhetnek. A kiszáradás a hasmenés és a hányás veszélyes szövődménye. A panaszok általában 2-3 nap múlva eltűnnek, a láz többnyire megszűnik, de előfordul, hogy 5 napig is eltart. A hörghurut és a köhögés azonban 10 napnál hosszabb ideig is fennmaradhat, a légutak teljes gyógyulása pedig akár 6–8 hétig is eltarthat. A gyengeség és kimerültség még napokig, néha hetekig is fennállhat. A légutak sejtjeiben szaporodó vírusok nemcsak helyileg alakíthatnak ki súlyos elváltozást, hanem a véráramba kerülő toxikus anyagok révén életveszélyesen súlyosbíthatják a már meglevő, kóros folyamatokat (krónikus tüdő-, szív-érrendszeri, vese-, anyagcsere-betegségek és immunhiányos állapotok). Az influenza fokozott veszélyt jelent a 60 évesnél idősebb emberekre is a gyengült immunológiai reakciókészség miatt.

Az influenza kezelése

Mivel az influenza súlyos szövődményekkel járhat, fontos, hogy a beteg minél többet pihenjen, igyon sok folyadékot és kerülje a fizikai megerőltetést. A pihenés erősíti az immunrendszert és segít a vírus elleni küzdelemben! A tünetek enyhítésére különböző fájdalomcsillapítókat, lázcsillapítókat lehet alkalmazni, amit a kezelőorvos ír fel. Köhögés elleni cseppekkel vagy gyógyszerrel lehet csillapítani a köhögést. Segíthet a torok hidratálásában az is, hogy sok vízzel és koffeinmentes teával öblíti. Mindig zsebkendőbe köhögjön, hogy megelőzze a fertőzés terjedését! Torokfájás esetén a sós és szódabikarbónás gargalizálás csökkenti a kellemetlen érzést! Hasmenés vagy hányás esetén a kiszáradás elkerülése érdekében igyon bőséges mennyiségű vizet, gyümölcslevet, koffeinmentes teákat és üdítőitalokat vagy húslevest.

Az influenza megelőzése

oltás

Az influenza ellen leghatékonyabban az időben beadott védőoltással lehet védekezni. Az influenzavírust a beteg a tünetek kezdetétől annak végéig terjesztheti orrváladékával és a köhögés közben képződött cseppekkel. Egy méteren belüli kontaktus a beteggel fokozott fertőzési veszéllyel jár, ezért érdemes kerülni a fertőzöttekkel való szoros érintkezést. A szájmaszk használata szintén megakadályozhatja a cseppfertőzést. Átmenetileg a váladékkal szennyezett kezek és tárgyak is terjeszthetik a vírust. Gyakori késmosással (szappannal és meleg vízzel), kézfertőtlenítő használatával, a szennyezett tárgyak (pl. a beteg által megfogott kilincs) megfelelő tisztításával megelőzhető a vírus tovább terjedése.

higiénia

Reméljük hasznos tanácsokkal tudtunk szolgálni! További kérdéseivel keresse bizalommal a Tócós Patika kollégáit, ahol a tünetek enyhítéséhez, valamint az influenza megelőzéséhez szükséges készítményeket is beszerezheti.