Herpesz a szájon – Megelőzési és kezelési lehetőségek

Vannak olyan betegségek, melyek fizikailag gyengítik le a szervezetet, mások – a külső megjelenésre gyakorolt negatív hatásuk miatt – elsősorban lelkileg jelentenek megterhelést. A herpes simplex vírus 1-es típusa (HSV-1) miatt kialakuló bőrelváltozás általában az utóbbi kategóriába sorolható. Vegyük sorra a megelőzési és kezelési lehetőségeket!

Herpesz a szájon, az orrban vagy az arc egyéb részein is megjelenhet. A fájdalmas és viszkető hólyagok általában hegek nélkül, 1–2 héten belül teljesen elmúlnak. A cseppfertőzéssel terjedő betegség jellegzetes tünete sajnos időről időre kiújulhat, viszont csak nagyon ritka esetben súlyos lefolyású. A vírus – a közhiedelemmel ellentétben – tárgyakon keresztül nem vándorol tovább. Gazdatest hiányában rövid időn belül fertőzőképtelenné válik.

Miért csak bizonyos embereknél okoz tüneteket a HSV-1?

A herpes simplex vírusnak két típusa van: az ajakherpeszt is okozó HSV-1-et a felnőtt emberek több mint 90%-a, a nemi szervek környékén megjelenő elváltozásokért felelős HSV-2-t körülbelül 20%-a hordozza. Felmerül a kérdés: ha ilyen sok az érintett, hogyhogy csak bizonyos embereknél és alkalomadtán jelentkeznek a kellemetlenségeket okozó hólyagok?

A vírus sok esetben alvó, inapparens állapotban marad. Nem jelentkeznek tünetek, de ilyenkor is a gerincközeli idegsejtekben marad. Nem lehet tőle végleg megszabadulni. Aki egyszer megfertőződik, az immunrendszer legyengülése esetén számítania kell a vírus reaktiválódására és a kellemetlen hólyagok visszatérésére. A fertőző betegségek, a menstruáció, a stressz, a hormonális és pszichés tényezők mellett az UV-sugárzás is kiváltó okként említhető.

Herpesz a szájon.

Herpesz a szájon – megelőzési lehetőségek

A fertőzöttség szinte elkerülhetetlen. Az emberek többsége gyermekkorától kezdve érintett, a szemmel látható hólyagok megjelenésének kivételével viszont csak vérvétel segítségével állapítható meg valakiről, hogy a HSV-1 jelen van a szervezetében.

A vírus okozta kellemetlenségek megelőzése érdekében az immunrendszer erősítését – a kiegyensúlyozott táplálkozást, a rendszeres testmozgást, az egészséges életmódot – érdemes előtérbe helyezni, valamint tanácsos az aktiválódott vírussal érintett személyeket és a hólyagok kialakulását elősegítő helyzeteket elkerülni.

Herpesz a szájon – kezelési lehetőségek

Az orvos felkeresése abban az esetben válik indokolttá, ha a hólyagok kialakulását láz, a nyirokcsomók duzzanata vagy általános betegségérzet kíséri. Ilyenkor a kezelőorvos határozza meg, hogy milyen antivirális készítmény segíthet a tünetek enyhítésében. Amennyiben a vírus kizárólag egy-két hólyag kialakulásával jelzi, hogy aktiválódott, a patikákban recept nélkül kapható krémek és tapaszok segíthetnek megszabadulni a kellemetlenségektől.

Herpesz előfordulása

A DermaPlast öntapadó herpesztapasz például diszkréten elfedve a herpeszt csökkenti a sebre ható nyomást, enyhíti a fájdalmat, párnázza a sebet. Meggátolja a víz, a szennyező anyagok, és a baktériumok behatolását a sebterületre. A speciális tapasz hozzájárul a hólyag gyorsabb gyógyulásához, védelmet biztosít a külső sérülésekkel szemben. Hidrokolloid gélrétege a sebgyógyulást kedvezően befolyásoló, nedves környezetet teremt, és gondoskodik róla, hogy a seb ne varasodjon, ne keletkezzen heg. TOVÁBBI RÉSZLETEK A TERMÉKRŐL

Szeretne többet megtudni a herpesz kezelését szolgáló készítményekről? További tanácsokért és a termékek megvásárlásához forduljon bizalommal a Tócós Patika kollégáihoz!