Ne ülj le a hideg kőre! – Gyakran emlegetett tévhitek a felfázással kapcsolatban

A hideg idő beköszöntével a felfázás (vagyis a hólyaghurut) az egyik leggyakrabban emlegetett megbetegedés – annak ellenére, hogy a panaszok jelentkezése és az alacsony hőmérséklet között nincs olyan szoros összefüggés, mint azt sokan gondolják. Az alábbiakban a felfázással kapcsolatban rendszeresen felmerülő félreértéseket tisztázzuk.

„Ne ülj le a kőre! Ne járkálj mezítláb! Vigyázz a hideg vízzel! Nehogy csupaszon hagyd a derekad!” Szüleink és nagyszüleink tanácsai mindannyiunk emlékezetébe mélyen bevésődtek. Többek között ennek is köszönhető, az egyik leggyakrabban emlegetett félreértés:

1. tévhit: a hideg az oka mindennek

A hólyaghurut köznyelvben használt elnevezése – a felfázás – félrevezető lehet, hiszen a betegségnek csupán érintőlegesen van köze az alacsony hőmérséklethez és a nyirkos időhöz. A valódi ok a húgycsövön keresztül szervezetbe jutó, a hólyag irányába haladó, majd ott gyulladást kiváltó baktériumfertőzés, amelyet leggyakrabban az E. coli (Escherichia coli) baktérium okoz.

Felfázás tévhitek

A nedves ruházat és az altest lehűlése hozzájárulhat a bakteriális fertőzés kialakulásához, vagy a panaszok romlásához, de ezek a tényezők önmagukban nem elegendők ahhoz, hogy felfázás, vagyis hólyaghurut alakuljon ki. Az elsődleges kiváltó okok között a kifogásolható illemhely használat, a nem megfelelő fehérneműk viselése és – annak ellenére, hogy nem nemi úton terjedő betegségről van szó – a szexuális együttlétek említhetők. Ezek a tényezők mind megnövelik az esélyét annak, hogy a baktérium a húgyhólyagba jusson.

2. tévhit: a felfázás csak a nőket érintheti

Tény, hogy a felfázás nőknél gyakrabban jelentkezik, de a kellemetlen panaszokkal járó fertőzés férfiaknál is kialakulhat. A nemek közötti különbségnek egyszerű, anatómiai oka van: a hölgyek húgycsöve rövidebb, ezért a baktérium könnyebben és gyorsabban képes eljutni a húgyhólyagba.

Felfázás

Nők esetében tovább növeli a hólyaghurut kialakulásának a kockázatát, hogy a végbélnyílás és a húgycső nyílása közelebb található egymáshoz, ezért a végbélnyílás környezetében fellelhető baktériumok könnyebben eljutnak a hólyagba, ahol gyulladásos állapotot idézhetnek elő. Ennek megelőzésére – férfiak és nők esetében egyaránt – javasolt nagydolguk végeztével a hagyományos, száraz vécépapíron kívül a vécén lehúzható, nedves törlőkendők használata is.

3. tévhit: alapos tisztálkodással megelőzhető

Sajnos nem ennyire egyszerű a helyzet. A megfelelő higiénia természetesen elengedhetetlen, de a túlzásba vitt intim tisztálkodással épp a kórokozó szaporodásának biztosíthatunk kedvező feltételeket.

Felfázás tünetei

A hüvely egészséges flóráját biztosító savas kémhatás a lúgos tisztálkodószerek hatására megváltozhat, a védekezőrendszer meggyengülésével pedig a baktérium húgyhólyagba jutását segíthetjük elő.

+1 Felfázással sose/mindig forduljunk orvoshoz!

A felfázással kapcsolatban él egy tévhit a köztudatban, amely megosztja az embereket. Az egyik „tábor” szerint érdemes minden felfázásra utaló tünettel minél hamarabb orvoshoz fordulni, mások viszont épp ellenkezőleg vélekednek: legyintenek a problémára, hiszen „a felfázás nem is betegség, majd magától elmúlik”.

Felfázás kezelése

Előfordul, hogy a hólyaghurut kísérő panaszai néhány nap alatt maguktól elmúlnak, bőséges folyadékfogyasztással, antibakteriális hatású gyógynövények használatával vagy gyakori vizeletürítéssel pedig felgyorsítható a folyamat. Az „otthoni praktikák” alkalmazása minden esetben javasolt, de terhesség, visszatérő fertőzés vagy súlyos panaszok (véres vizelet, magas láz, hidegrázás) jelentkezésekor orvoshoz kell fordulni! A kezeletlen hólyaghurut komoly szövődményeket – krónikus gyulladást, vesemedence-gyulladást, a női kismedencei szervekre átterjedve pedig akár meddőséget – is okozhat.

A felfázás tüneteit enyhítő készítmények

• A Walurinal szirup amerikaitőzegáfonya- (Vaccinium macrocarpon) tartalmú készítmény. Aktív összetevője a NutriCran, amely szárított tőzegáfonyalé-koncentrátum. Hatóanyaga, a proantocianidinek elősegítik a húgyutak egészségének megőrzését, valamint hozzájárulnak a kórokozó elleni védelemhez. A Walurinal szirup 1 éves kortól, akár antibiotikummal együtt is alkalmazható.

TOVÁBBI RÉSZLETEK A KÉSZÍTMÉNYRŐL

• A BioCo tőzegáfonya extra tabletta szintén nagy mennyiségben tartalmaz tőzegáfonya-kivonatot, mely támogatja a húgyutak egészségének fenntartását. A készítményben található C-vitamin hozzájárul a sejtek védelméhez a káros oxidációs folyamatokkal szemben, és elősegíti az immunrendszer normális működését.

TOVÁBBI RÉSZLETEK A KÉSZÍTMÉNYRŐL

Szeretne többet megtudni a hólyaghurut megelőzését és kezelését segítő készítményekről? További tanácsokért és a termékek megvásárlásához forduljon bizalommal a Tócós Patika kollégáihoz!