Derítse ki, hogy légúti allergia okozza-e a panaszokat!

Légúti allergia esetén az immunrendszer bizonyos anyagokra – például a parlagfűre, a háziporra vagy a kutyaszőrre – úgy reagál, mintha azok fokozott veszélyt jelentenének a szervezet számára. Az immunválasz az orrnyárkahártya gyulladásával járhat, de a teljes hörgőrendszert érintve akár asztma is kialakulhat. Légúti allergiára gyanakszik? Összegyűjtöttük a legjellemzőbb tüneteket, bemutatjuk, hogy mire készüljön a kivizsgáláson, és segítünk megoldást találni a kellemetlen panaszok enyhítésére.

A légúti allergia kialakulásáért a genetika tehető felelőssé, de a tünetek jelentkezéséhez a környezeti tényezők – a légszennyeződés, a penészes falak vagy a háziállatok – jelenlétére is szükség van. A pontos diagnózis felállításához a kórelőzmény felvétele elengedhetetlen. Segítheti a kezelőorvost, ha ismeri a páciens foglalkozását, a családjában előforduló megbetegedéseket, valamint a tünetei jelentkezésének pontos körülményeit.

A szénanátha – a leggyakoribb allergiás megbetegedés – Magyarországon a lakosság körülbelül 10–15 százalékát érinti. Ha mindkét szülőnél jelen van a kórkép, akkor közel 50 százalék az esélye, hogy a gyermek immunrendszere is fokozottan reagál majd bizonyos allergénekkel szemben.

Tünetek – Nátha vagy légúti allergia?

 • orrdugulás
 • orrfolyás
 • tüsszögés
 • szemviszketés
 • könnyezés
 • torokkaparás

Légúti allergia

Sokan teszik fel maguknak a kérdést: „nátha vagy allergia okozza a kellemetlenségeket?” Kizárólag a tünetek ismeretében nehéz egyértelmű választ adni, a panaszokat kiváltó körülmények megfigyelésével azonban közelebb lehet kerülni a megoldáshoz. Ha a panaszok

 • az évnek mindig ugyanabban az időszakában jelentkeznek,
 • a szabadban és napfényes, szeles időben fokozódnak,
 • utazások alkalmával (hegyvidéken vagy tengerparton) ideiglenesen megszűnnek, vagy
 • a náthát csillapító készítmények alkalmazásakor nem enyhülnek,

nagy valószínűséggel légúti allergia áll a háttérben. Fontos azonban felhívni a figyelmet, hogy a diagnózis felállítása minden esetben a szakember feladata.

A légúti allergia kivizsgálása

Tünetek jelentkezésekor a legfontosabb lépés egy allergológus felkeresése, aki a panaszok és a kiváltó körülmények ismeretében elvégzi a szükséges vizsgálato(ka)t. A személyre szabott kezelés csak az allergén(ek) beazonosítása után kezdhető meg.

Légúti betegség

A pontos dianózis felállításához gyakran bőrpróbára (ún. pricktesztre) és vérvizsgálat elvégzésére is szükség lehet, de előfordulhatnak olyan esetek, amikor csak a vérvizsgálat jöhet szóba. A prickteszt esetében álnegatív eredményt okozhat, ha a beteg antihisztamint szed, illetve várandósság, szoptatás alatt vagy pollenszezon idején jelentkező tünetek esetén sem végezhető el a bőrpróba.

Amennyiben a panaszok légúti allergiára utalnak, a vérvizsgálatból az allergénre specifikus IgE – vagyis az allergén ellen termelődő – ellenanyag szintjét vizsgálják meg a szervezetben, a prickteszt segítségével pedig az alkar bőrére csepegtetett allergénekre adott reakciókat elemzik.

A bőrpróba eredményére körülbelül 15–20 percet kell várni (súlyosabb allergia esetén szinte azonnal jelentkezhet a bőrreakció), a vérvizsgálat kiértékelése 1 hetet vesz igénybe.

A légúti allergia kezelése – Vény nélkül kapható készítmények

Miután a szakorvos felállította a diagnózist, a légúti allergia tüneteit vény nélkül kapható gyógyászati készítmények alkalmazásával is lehet kezelni.

 • A Claritine tabletta enyhíti az allergiás nátha (pl. por és állatszőr okozta allergiás nátha, szénanátha stb.) által okozott tüsszögést, az orrfolyást, a szemviszketést, a könnyezést, valamint a torok- és orrviszketést. Hatása egy teljes napon keresztül tart.

IDE KATTINTVA rendelheti meg.

 • Az Allergodil oldatos szemcsepp különböző allergiás eredetű kötőhártya-gyulladás és orrnyálkahártya-gyulladás megelőzésére, valamint kezelésére szolgáló gyógyszer. Segít enyhíteni a szem vörösségét és viszketését.

IDE KATTINTVA rendelheti meg.

Allergia

 • Az Allegra felnőttek és 12 évnél idősebb gyermekek részére ajánlott. Az antihisztaminok csoportjába tartozó gyógyszer enyhíti a szezonális allergiás rinitisz (szénanátha) tüneteit: a tüsszögést, az orrviszketést, az orrfolyást és az orrdugulást, a szájpad- és torokviszketést, továbbá a szemviszketést, a könnyezést és az égő érzést.

IDE KATTINTVA rendelheti meg.

 • Az Otrivin Allergia oldatos orrspray antihisztamin hatóanyagot tartalmaz, amely gyorsan és tartósan enyhíti az allergiás eredetű felső légúti megbetegedések okozta orrdugulást és orrfolyást. Elősegíti az orrjáratok kitisztulását, mérsékli az orrdugulást és az orrfolyást. A szénanátha és más allergiás orrnyálkahártya-gyulladás (pl. háziporral, állati szőrrel stb. szembeni allergia) következtében kialakuló orrdugulás csökkentésére szolgál.

IDE KATTINTVA rendelheti meg.

Amennyiben a légúti allergia okozta panaszok drasztikusan rontják az életminőséget, tünet- és gyógyszermentes időszakban immunterápia is alkalmazható. Ez a módszer csak kórházi háttér és szakember felügyelete mellett jöhet szóba.

További tanácsokért forduljon bizalommal a Tócós Patika kollégáihoz, vagy keresse fel webpatikánkat, ahol a légúti allergia kísérőtüneteit enyhítő készítményeket kedvezményes áron, online is megrendelheti.