Burnout szindróma, azaz a kiégés

A Burnout (ejtsd: börnáut) szindróma, vagy másik nevén a kiégés nem mást jelent, mint egy speciális munkahelyi ártalom, melynek vezető tünete a testi-érzelmi-lelki kimerülés. A kiégés általában hosszabb időn keresztül tartó stressz és fokozott érzelmi megterhelés során alakulhat ki. A kiégés bármely foglalkozási területen megjelenhet, ahol a munka érzelmi megterheléssel jár, de a segítő szakmákban dolgozók fokozottan veszélyeztetettek. Leggyakrabban az orvosokat, pszichológusokat, pedagógusokat, szociális segítőket, ápolónőket, hospice házakban dolgozókat, lelkészeket, mentősöket és más hasonló, emberekkel kapcsolatos tevékenységet végzőket sújtja; különösen azokat, akik magukkal szemben túlzottan igényesek, folyamatosan nehezen teljesíthető elvárásokat támasztanak önmagukkal szemben.

Burnout

A szindróma tünetei

Pontos tünettana nincsen, ugyanis különböző testi és lelki panaszok is jelentkezhetnek, melyek hosszabb folyamat eredményeként alakulnak ki. A testi tüneteknek nincs szervi okuk, csupán pszichoszomatikusak. Az alábbiak a leggyakoribbak:

  • Izomfeszültség
  • Fejfájás
  • Gyomor- és bélrendszeri panaszok (pl. hányinger, hasi görcsök vagy gyomorfájdalom)
  • Szédülés
  • Egyensúlyzavar
  • Erős szívdobogás

A leggyakoribb lelki tünetek a következők:

  • Csökkenő önbizalom
  • Fokozott stresszérzékenység
  • Csökkenő munkahelyi elégedettség

A kiégés fázisai

A burnout szindróma folyamata jól elkülöníthető szakaszokra bontható. A munkavállaló kezdetben óriási lendülettel és lelkesedéssel veti bele magát a munkába, és teljes odaadással, szívét-lelkét beleadva végzi azt. A probléma akkor kezdődik, amikor ez a tűz, a teljesítmény elkezd csökkenni, és inspiráló visszajelzések hiányában a munkatársak és a feladatok iránti érdeklődés is alábbhagy. A kezdeti elképzelések és elvárások ellentétbe kerülnek a valósággal, ami frusztrációt szül. A következő fázisban a dolgozó még nagyobb erőbedobással próbálja javítani teljesítményét, aminek köszönhetően kezd megfeledkezni saját szükségleteiről, a munkája kerül a középpontba kapcsolatai és magánélete rovására, teljesítménye azonban egyre kevésbé hatékony. A szindróma utolsó fázisára a közöny jellemző. A munkavállaló magába fordul, rosszkedvű lesz, elzárkózik a társas érintkezésektől, munkáját is már csak sematikusan, odaadás nélkül végzi. Ezen a ponton alakulhatnak ki a szindróma káros következményei, az egészségügyi problémák és a mentális zavarok, de gyakoriak a hirtelen impulzusból elkövetett cselekedetek, munkahelyváltások is.

Kiégés

A kiégés okai

A burnout szindróma pontos kiváltó okait még nem tudják a szakembereknek sem, de annyi biztos, hogy nagyon különbözőek lehetnek. Legtöbb esetben nagy szerepe van a hosszú távú munkahelyi vagy családi nyomásnak. A kiégés többek között a nem megfelelő munkahelyi légkör, a túlzott stressz, különböző konfliktusok, az elismerés, a pozitív visszajelzések, a társadalmi és anyagi megbecsülés hiánya, a túlterhelés, a jelentős személyes felelősség, az anyagi okokból másodállásra kényszerülés, a pihenés hiánya és még számos más körülmény összjátékaként alakul ki.

A burnout szindróma kezelése

Külső segítség nélkül rendkívül nehéz leküzdeni ezt az állapotot, ezért mindenképpen ajánlott szakember segítségét kérni. A káros következmények elkerülése végett nagyon fontos a megelőzés, azaz a tünetek korai felismerése. Megelőzhető az állapot különböző tréningek alkalmazásával, mely során a munkavállalók tanulhatnak olyan relaxációs módszereket és kommunikációs készségeket, melyek megkönnyítik a feszültséggel való megküzdést és a kapcsolatok kezelését, ami által csökken a stressz. Szintén fontos, hogy a munkavállalónak lehetősége legyen a feszültségek kibeszélésére, melyre a pszichológiai konzultáció teremt alkalmat. Amennyiben a kiégés következtében mentális vagy viselkedéses tünetek alakulnak ki, indokolttá válhat a pszichiátriai, például antidepresszánskezelés is.

Mentális betegségek

Ha úgy érzi, hogy Önt vagy valamely ismerősét is érintheti a burnout szindróma, ne féljen segítséget kérni a megfelelő szakembertől! Bizalommal fordulhat a Tócós Patika kollégáihoz is, akik a tőlük telhető legjobb módon próbálnak segíteni Önnek!