A rotavírus akár életveszélyes állapotot is előidézhet!

5 éves korára szinte minden gyermek átesik legalább egyszer a rotavírus-fertőzésen, a betegség lefolyása viszont változatos képet mutat. Általában csak enyhébb tünetek jelentkeznek, súlyosabb esetben azonban néhány óra leforgása alatt életveszélyes állapot is kialakulhat. Éppen ezért fontos, hogy a kórképet kísérő panaszokkal, valamint a megelőzés lehetőségével minden kisgyermekes szülő tisztában legyen.

A betegséggel kapcsolatban sajnos még mindig rengeteg tévhit él a köztudatban, és annak ellenére, hogy akár kórházi kezelés is szükségessé válhat, sokan hajlamosak elbagatellizálni. Vegyük sorra, hogy kik vannak a legnagyobb veszélyben, mik lehetnek azok a vészjósló jelek, amikor szakemberhez kell fordulni, és mit tehetünk annak érdekében, hogy gyermekünket megóvjuk a fertőzéssel szemben.

A legkisebbek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve

A rotavírus-fertőzés általában néhány hónapos korban jelentkezik, mivel a csöppségek immunrendszere még kevésbé ellenálló a kórokozókkal szemben. A betegséget kiváltó molekulák szinte bárhol jelen lehetnek – akár a levegő porszemcséire tapadva is belélegezhetők –, de elsősorban a fertőzött széklettel szennyezett tárgyakon keresztül jutnak be a gyermek szervezetébe.

Fontos hangsúlyozni, hogy se a korábbi fertőzöttség, se az idősebb kor nem jelentenek immunitást a betegséggel szemben. Előfordul, hogy a rotavírus ismételten, akár idősebb korban is felüti a fejét, ezekben az esetekben azonban általában már mérsékeltebb a betegség lefolyása.

rotavírus

Kegyetlen hármas – A rotavírus tünetei

 • láz
 • hányás
 • vizes hasmenés (akár naponta 10–20 alkalommal)

A néhány napos lappangási idő után a tünetek szinte pillanatok alatt előbukkanhatnak, ezt követően pedig 3–7 napon keresztül is gyötörhetik az apróságot. Amit lényeges szem előtt tartani, hogy a hányás és hasmenés nagy mennyiségű folyadékvesztést jelent, és a magas lázzal társulva ez a kegyetlen hármas a kiszáradás veszélyét hordozza magában.

rota vírus tünetei

Az emelkedett testhőmérséklet hatására lázgörcs is kialakulhat, emellett pedig felborulhat az elektrolit-háztartás egyensúlya, idegrendszeri görcsök és a keringés összeomlása is bekövetkezhet –, ilyen szövődmények szerencsére csak nagyon ritkán fordulnak elő. Amennyiben a fentebb említett panaszok mellett az alábbi tüneteket is tapasztalja (ezek mindegyike kiszáradásra utalhat), azonnal vigye orvoshoz a gyermekét:

 • étvágytalanság,
 • bágyadtság, elesettség,
 • kevés és sötét vizelet,
 • száraz száj, lepedékes nyelv,
 • karikás és beesett szem,
 • rugalmatlan, ráncolható bőr,
 • acetonos lehelet,
 • súlycsökkenés,
 • besüppedt nagykutacs.

Van lehetőség a rotavírus megelőzésére!

A csecsemők számára már 6 hetes kortól rendelkezésre áll egy többlépcsős, szájon át adagolható vakcina, aminek a használatával 12 hetes korra kialakulhat a betegséggel szembeni védettség (ezt legkésőbb a hatodik hónapig ajánlott megtenni). A készítmény nem tartozik a kötelezően beadandó védőoltások közé, tehát csak térítés ellenében vehető igénybe, a hazai szakmai fórumok állásfoglalása szerint azonban minden gyermeknek érdemes beadatni a vakcinát.

rotavírus vakcina

Amennyiben bővebb tájékoztatást szeretne kapni a rotavírus megelőzésével kapcsolatban, forduljon bizalommal a Tócós Patika kollégáihoz az info@tocospatika.hu e-mail-címen, a +36 52 782 028-as telefonszámon, vagy személyesen Debrecenben, a Tócóskert tér 1–3. szám alatt található gyógyszertárunkban.