A gyerekvitaminok szerepe az immunerősítésben és a vitaminpótlásban

A megfelelő fizikai és szellemi fejlődéshez bizonyos vitaminokra és ásványi anyagokra szüksége van a szervezetnek. Egy egészséges, normális ütemben növekvő gyermek számára ezek a szükségletek egészséges táplálkozással és szabadban végzett elfoglaltságokkal biztosíthatók. Vannak azonban olyan időszakok, amikor a kedvelt zöldségek és gyümölcsök nem beszerezhetők, a szabadban töltött programok pedig nehezebben kivitelezhetők. Mit lehet ilyenkor tenni?

Egy gyermek esetében számos esetben előfordulhat, hogy a szervezete nem jut hozzá a szükséges mennyiségű vitaminhoz és ásványi anyaghoz. Gyakori probléma például az egyoldalú táplálkozás vagy a kevés napfény, de a gyors növekedés, a rendszeresen végzett kimerítő sporttevékenységek vagy a szigorú vegán táplálkozás is vitaminhiányos állapotot idézhet elő. Mit lehet tenni ennek megelőzése érdekében?

Gyerekvitaminok – A hiányzó vitaminmennyiség pótlására

A leggyakrabban emlegetett C- és D-vitamin mellett az A-, B-, E- és K-vitamin szerepéről és pótlásáról sem szabad megfeledkeznünk. Mindezeket állati és növényi eredetű élelmiszerekkel biztosíthatjuk gyermekünk számára, a természetes források mellett pedig a fejlődő szervezet igényeihez igazított multivitamin komplexeket is segítségül hívhatjuk.

Gyerekvitaminok

• A málnaízű Béres Vitalin Junior multivitamin pezsgőtabletta elsősorban fokozott szellemi és fizikai igénybevétel, hiányos, elégtelen táplálkozás, valamint étvágytalanság esetén ajánlott a gyerekeknek. Napi 1–2 pezsgőtabletta hozzájárul a 4–14 éves gyermekek napi vitaminszükségletének fedezéséhez.

IDE KATTINTVA tudja megrendelni.

• A JutaVit Multivitamin mézes szirup a C-vitamin mellett az A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12- és D3-vitamin pótlásához is hozzájárul. 3 éves kortól 8 éves korig 10 ml-t, 8 éves kortól 20 ml-t vízzel, langyos teával vagy gyümölcslével hígítva ajánlott étkezés után elfogyasztani.

IDE KATTINTVA tudja megrendelni.

• A 3 éves kortól adható Centrum Gumivitamin magas D-vitamin-tartalmával támogatja a gyermekek csontjainak normál növekedését és fejlődését, az immunrendszerük egészséges működését, jódtartalmával pedig hozzájárul a gyermekek megfelelő növekedéséhez.

IDE KATTINTVA tudja megrendelni.

• Az Arkoroyal Bio 500 mg méhpempő ampulla egy finom, eper ízesítésű, 100%-ban minősített biogazdálkodásból származó összetevőkből álló méhpempőkészítmény, amely 3 éves kortól fogyasztható. Évente két, tíznapos kúra javasolt megelőzés, illetve immunerősítés céljából, kora ősszel és a téli időszakban.

IDE KATTINTVA tudja megrendelni.

Fontos felhívni a figyelmet, hogy a gyerekvitaminok nem helyettesítik az egészséges táplálkozást, és nem váltják ki a szabadlevegőn töltött órákat. Ezek a készítmények azt a célt szolgálják, hogy kiegészítsék a természetes forrásokból nem biztosítható szükségleteket.

Hasznos tanácsok az erős immunrendszer érdekében

Annak érdekében, hogy gyermekünk immunrendszere hatékonyan vehesse fel a harcot a kórokozókkal szemben, a vitaminpótlás mellett az alábbi tanácsokat is fontos megfogadni:

Immunerősítés

• Az immunrendszer kifejlődésének egyik alapfeltétele az anyatej. A gyermek születése utáni első hat hónapban hatalmas jelentősége van a szoptatásnak, és ameddig csak lehet, érdemes kitolni az anyatejes táplálást.

• Idősebb korban is gondoskodjunk a vitaminokban gazdag és változatos táplálkozásról. Minden étkezésnél biztosítsunk friss gyümölcsöt és zöldséget a fejlődő szervezetnek.

• Az aktuális időjárásnak – és ne az évszaknak – megfelelően öltöztessük fel a gyermekünket. A túl- és az alulöltöztetés is betegségek kialakulásához vezethet.

• Rendszeresen szellőztessünk, amennyiben pedig szükséges, gondoskodjunk a párologtatásról is.

• Biztosítsuk a regenerálódáshoz szükséges pihenőidőt. Az éjszakai alvás mellett szoktassuk hozzá gyermekünket a délutáni pihenéshez.

• Figyeljünk oda a rendszeres testmozgásra. Teremtsük meg a sportolás feltételeit, és ne hagyjuk, hogy gyermekünk a négy fal között ülve töltse a szabadidejét.

• Minden kötelező védőoltásról idejében gondoskodjunk, és kérjük ki a kezelőorvos véleményét a javasolt (például a rotavírus elleni) vakcinákról.

További tanácsokért forduljon bizalommal a Tócós Patika kollégáihoz, vagy keresse fel webpatikánkat, ahol az immunerősítő készítményeket online is megrendelheti.