GYIK

2017. november 1-én vezették be azt a rendszer, amely sok újítás mellett azt is lehetővé teszi, hogy az eddig megszokott papír alapú vény helyett úgynevezett elektronikus vényt (e-recept) állítsanak ki. Ez azt jelenti, hogy az e-recept saját részre történő kiváltása során elegendő az új típusú személyi igazolvány bemutatása, míg más részére történő e-recept-kiváltáshoz mindenképp szükséges az ún. Felírási igazolás. A betegeknek nem kell magukkal vinniük semmilyen papírt, amikor saját részre váltanak ki gyógyszert. Fontos kiemelni, hogy csak a saját részre történő gyógyszerkiváltáskor nem kell ún. Felírási igazolás.

Tulajdonképpen ugyanúgy néz ki, mint az eddig megszokott vény, csak ezeken már három vonalkód található. Tervek szerint 2019. év elejétől viszont már sima A4-es papírra fogják nyomtatni az orvosok a szükséges adatokat.

Ez háromféleképpen lehetséges. Ha saját receptről van szó, akkor vagy az új típusú (kék színű) személyi igazolvánnyal (FONTOS, hogy tudni kell hozzá a PIN kódot), vagy bármilyen típusú személyi igazolvány és a TAJ-kártya együttes felmutatásával, vagy a Felírási igazolással válthatja ki az e-receptet. Ha nem saját részre történik a gyógyszer kiváltása, vagy 14 év alatti személynek váltunk ki gyógyszert, akkor ez minden esetben csak Felírási igazolással lehetséges.

A recept alján három aláírási hely van. A jobb szélső helyen az orvos írja alá. A bal szélső vonalon a beteg írja alá, amikor megkapja a vényt az orvosánál. A középső vonalon annak kell aláírni, aki kiváltja a receptet a patikában. Ez lehet a beteg/rokon/eljáró. A gyógyszerek kiváltáshoz a középső vonalon történő aláírás elengedhetetlen.

Az ilyen veszélyes hulladék kezelésére a gyógyszertáraknak nincs kötelezettsége ellenben gyógyszertárunk lehetőséget biztosít ezen hulladékok leadására, melyet saját költségünkön elszállítattunk.

Gyógyszerek esetén a felírás dátumától számított 3 hónapig, gyógyászati segédeszközök (pelenka, tesztcsík stb.) esetén pedig 90 napig, úgynevezett fokozottan ellenőrzött szereknél (pl.: kábító fájdalomcsillapítók) pedig 5 napig.

Kérdése van?