GYIK

Mi az az e-recept?

2017. november 1-én vezették be azt a rendszer, amely sok újítás mellett azt is lehetővé teszi, hogy az eddig megszokott papír alapú vény helyett úgynevezett elektronikus vényt (e-recept) állítsanak ki. Ez azt jelenti, hogy az e-recept saját részre történő kiváltása során elegendő az új típusú személyi igazolvány bemutatása, míg más részére történő e-recept-kiváltáshoz mindenképp szükséges az ún. Felírási igazolás. A betegeknek nem kell magukkal vinniük semmilyen papírt, amikor saját részre váltanak ki gyógyszert. Fontos kiemelni, hogy csak a saját részre történő gyógyszerkiváltáskor nem kell ún. Felírási igazolás.

Mi az a Felírási igazolás?

Tulajdonképpen ugyanúgy néz ki, mint az eddig megszokott vény, csak ezeken már három vonalkód található. Tervek szerint 2019. év elejétől viszont már sima A4-es papírra fogják nyomtatni az orvosok a szükséges adatokat.

Hogyan tudok e-receptet kiváltani?

Ez háromféleképpen lehetséges. Ha saját receptről van szó, akkor vagy az új típusú (kék színű) személyi igazolvánnyal (FONTOS, hogy tudni kell hozzá a PIN kódot), vagy bármilyen típusú személyi igazolvány és a TAJ-kártya együttes felmutatásával, vagy a Felírási igazolással válthatja ki az e-receptet. Ha nem saját részre történik a gyógyszer kiváltása, vagy 14 év alatti személynek váltunk ki gyógyszert, akkor ez minden esetben csak Felírási igazolással lehetséges.

Hol kell aláírni a receptet?

A recept alján három aláírási hely van. A jobb szélső helyen az orvos írja alá. A bal szélső vonalon a beteg írja alá, amikor megkapja a vényt az orvosánál. A középső vonalon annak kell aláírni, aki kiváltja a receptet a patikában. Ez lehet a beteg/rokon/eljáró. A gyógyszerek kiváltáshoz a középső vonalon történő aláírás elengedhetetlen.

Tűket tartalmazó gyógyszerhulladékot visszavesznek?

Az ilyen veszélyes hulladék kezelésére a gyógyszertáraknak nincs kötelezettsége ellenben gyógyszertárunk lehetőséget biztosít ezen hulladékok leadására, melyet saját költségünkön elszállítattunk.

Meddig érvényes a recept?

Gyógyszerek esetén a felírás dátumától számított 3 hónapig, gyógyászati segédeszközök (pelenka, tesztcsík stb.) esetén pedig 90 napig, úgynevezett fokozottan ellenőrzött szereknél (pl.: kábító fájdalomcsillapítók) pedig 5 napig.